Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Martie 2009 / 00:00 476 accesări

China - Explozie într-o zonă tibetană

Un dispozitiv explozibil a fost lansat asupra unui imobil oficial situat într-o localitate din sud-vestul Chinei, într-o zonă cu populaţie tibetană, a anunţat, marţi, poliţia, care a minimalizat incidentul. Agenţia China Nouă a anunţat în noaptea de luni spre marţi că “o bombă lansată de terorişti a atins, luni, un sediu guvernamental al Prefecturii autonome tibetane din Ganzi, provincia Sichuan”. “Incidentul nu a fost grav”, a declarat un oficial din cadrul poliţiei locale. Acesta a precizat doar că explozia a avut loc într-o zonă din apropierea regiunii autonome a Tibetului. În ultimele săptămîni, nivelul securităţii a fost sporit, potrivit martorilor, în Tibet şi în zonele din proximitate populate de minoritatea tibetană, pentru cea de-a 50-a aniversare, de săptămîna trecută, a revoltei tibetanilor care a fost reprimată dur de Guvernul chinez şi în urma căreia Dalai Lama a fost nevoit să se exileze. Comemorarea celei de-a 49-a aniversări, care a început anul trecut prin manifestaţii paşnice, a degenerat, la 14 martie, în ciocniri în oraşul Lhassa, capitala Tibetului, care s-au răspîndit în regiuni cu populaţie tibetană, inclusiv în Ganzi.

Bulgaria - Ministerul de Interne, acuzat că strînge ilegal înregistrări video

Opoziţia bulgară acuză Ministerul de Interne de abuz şi încălcarea legii privind protecţia datelor personale în cazul strîngerii înregistrărilor video referitoare la demonstraţiile recente, relatează Sofia Echo în pagina electronică. Potrivit parlamentarilor, ministerul nu a anunţat oficial că păstrează o colecţie de înregistrări, deşi acestea sînt realizate de oficiali ai ministerului în timpul protestelor. Comentariile intervin după o anchetă a comisiei parlamentare pentru protecţia datelor personale privind modul în care Ministerul de Interne a folosit înregistrări ale unor proteste care au avut loc în ianuarie 2009. La sfîrşitul lui ianuarie, comisia pentru protecţia datelor personale a precizat că, în cazul în care Ministerul de Interne nu utilizează aceste înregistrări în justiţie, ele ar trebui distruse. Cînd jurnaliştii publicaţiei “Dnevnik” au întrebat ministerul ce s-a întîmplat cu înregistrările şi dacă acestea vor fi distruse, acesta a explicat că ele au fost arhivate.

R. Moldova - Proteste faţă de uciderea unui tînăr de către un poliţist

Sute de persoane au protestat marţi, la Chişinău, în faţa Ministerului de Interne, faţă de acţiunile unui colaborator al poliţiei, care a împuşcat mortal un tînăr, sîmbătă seara. Incidentul s-a petrecut în scara unui bloc din sectorul Botanica din Chişinău. Poliţiştii au afirmat că au fost nevoiţi să facă uz de armă deoarece bărbatul rănise cu un cuţit un alt poliţist. Potrivit martorilor, poliţistul l-a confundat pe tînăr cu o altă persoană şi a folosit arma, fără a trage vreun foc de avertisment. Şeful direcţiei de Securitate Internă din Ministerul de Interne, Ion Berbinschi, a declarat într-o conferinţă de presă că poliţistul a acţionat în conformitate cu legea.

Olanda - Pedeapsă redusă în apel

Fostul preşedinte al Parlamentului sîrbilor din Bosnia, Momcilo Krajisnik, a fost condamnat marţi, în apel, la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, care îl condamnase la 27 de ani de închisoare, în 2006. “Capetele de acuzare pentru expulzare, transfer forţat şi persecutare sînt menţinute”, a declarat preşedintele Camerei de Apel, Fausto Pocar. “Pentru alte două capete de acuzare, cel de crimă şi exterminare, responsabilitatea penală a acuzatului a fost reţinută în mod eronat de prima instanţă”, a adăugat Pocar. Momcilo Krajisnik, în vîrstă de 64 de ani, era adjunctul fostului lider politic al sîrbilor din Bosnia, Radovan Karadzic, în timpul Războiului din Bosnia (1992-1995). Acesta a fost găsit vinovat, la 27 septembrie 2006, de crime împotriva umanităţii, dar a fost achitat pentru genocid.

Turcia - Şapte militanţi Greenpeace, arestaţi

Poliţia turcă a arestat, marţi, la Ankara, şapte militanţi Greenpeace, în timpul unei manifestaţii împotriva proiectelor nucleare ale Guvernului, organizată în principala piaţă din capitala turcă. Protestatarii, care purtau simboluri ale energiei nucleare, au escaladat o clădire de circa 20 de etaje din piaţa Kizilay, pentru a arbora acolo o banderolă proclamînd “crimă nucleară”, cu fotografii înfăţişîndu-i pe premierul turc, Recep Tayyip Erdogan şi pe ministrul Energiei, Hilmi Guler, a precizat Greenpeace într-un mesaj electronic. Îngrijorată în legătură cu o penurie de energie şi interesată să îşi reducă dependenţa energetică, în special cu privire la gazul natural furnizat de Rusia şi Iran, Turcia prevede construirea a trei centrale nucleare. Un consorţiu condus de compania de stat rusească Atomstroyexport este singurul candidat pentru construirea unei centrale de 4.800 de megawaţi la Akkuyu, în provincia Mersin, pe coasta Mării Mediterane.

Germania - Partidul cancelarului Merkel cere o pauză în extinderea UE

Partidul CDU al cancelarului german, Angela Merkel, solicită o pauză în extinderea UE, după aderarea Croaţiei, în programul său în vederea alegerilor europene din iunie. Programul CDU a fost adoptat luni seară, la Berlin, de conducerea partidului conservator, în prezenţa Angelei Merkel. În acest program pentru alegerile europene din 7 iunie, partidul se pronunţă împotriva aderării Turciei la UE, preferînd un parteneriat privilegiat cu această ţară. CDU a fost în permanenţă favorabil acestui parteneriat, dar în programul de coaliţie încheiat cu Partidul Social-Democrat (SPD), în 2005, formaţiunea acceptase, la insistenţa partenerilor săi, să continue negocierile de aderare cu Ankara.

Franţa - Comenzile din industria armamentului în 2009 s-au dublat

Guvernul francez va dubla, în acest an, comenzile din industria apărării, în această perioadă de criză economică, potrivit unor cifre comunicate marţi de Delegaţia Generală pentru Armament (DGA). DGA, responsabilă de conceperea, achiziţionarea şi evaluarea sistemelor care echipează forţele armate, va da comenzi de peste 20 de miliarde de euro în 2009. “Este de două ori mai mult decît în anii precedenţi”, a declarat un purtător de cuvînt, amintind că în 2008, cifra se ridica la 9,3 miliarde de euro. El a subliniat că, pentru prima dată, DGA dă comenzi globale, adică se angajează pe mai mulţi ani. “Nivelul foarte ridicat de comenzi în industrie este în concordanţă cu implementarea unui plan de relansare a economiei”, a explicat DGA într-un comunicat. Dintre cele 26 de miliarde de euro din planul de relansare a economiei prezentat de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, în decembrie, 1,4 miliarde de euro sînt alocaţi domeniului apărării.

Rusia - Acorduri de asistenţă financiară cu Abhazia şi Osetia de Sud

Rusia a semnat, marţi, acorduri cu Abhazia şi Osetia de Sud, care prevăd furnizarea de ajutoare financiare pentru dezvoltarea socio-economică a celor două republici separatiste georgiene. Acordurile dintre Ministerele de Finanţe prevăd pentru Abhazia 2,36 miliarde de ruble (68 de milioane de dolari) de la bugetul federal rus, iar pentru Osetia de Sud 2,8 miliarde de ruble (81 de milioane de dolari). Rusia a recunoscut cele două republici separatiste georgiene ca state independente la 26 august 2008, la două săptămîni după încheierea conflictului armat de cinci zile cu Georgia. Ministerul rus de Finanţe a anunţat luni că acordurile se bazează pe tratatele de prietenie, cooperare şi asistenţă reciprocă pe care Rusia şi cele două republici din Caucaz le-au semnat la Moscova, în septembrie 2008. Ministerul a precizat că, în pofida reducerilor bugetare, nivelul asistenţei financiare către cele două republici nu a fost redus, adăugînd că Osetia de Sud va primi, de asemenea, 8,5 miliarde de ruble (246 de milioane de dolari), pentru reconstrucţia caselor şi refacerea infrastructurii distruse în timpul războiului din august.

Coreea de Nord - Premierul efectuează o vizită în China

Premierul nord-coreean, Kim Yong-Il, a sosit, marţi, în China, ţară aliată a Coreei de Nord, într-o perioadă de tensiuni în Peninsula Coreeană, din cauza anunţatei lansări de luna viitoare a unui satelit de către Phenian. În timpul vizitei sale de cinci zile, prima în ţara vecină de la desemnarea sa în 2007, Kim urmează să se întîlnească cu lideri chinezi, în plină aniversare a 60 de ani de relaţii diplomatice bilaterale. Potrivit agenţiei semioficiale Ştiri din China, prim-ministrul nord-coreean urmează să meargă şi în provincia Shandong, unde va vizita în special Qufu, oraşul natal al lui Confucius, a cărui gîndire a influenţat o mare parte din Asia de Est. Săptămîna trecută, Coreea de Nord a anunţat că a informat organismele internaţionale cu privire la viitoarea lansare a unui satelit de telecomunicaţii în perioada 4-8 aprilie. Cu toate acestea, Washingtonul şi Seulul se tem să nu fie vorba despre o nouă testare a unei rachete cu rază lungă de acţiune, susceptibilă să atingă Alaska, act care ar încălca o rezoluţie ONU. În ultimele săptămîni, oficiali americani şi japonezi au afirmat că Beijingul dezaprobă această lansare, dar China nu şi-a exprimat în mod oficial această opoziţie. Aliaţi apropiaţi, China şi Coreea de Nord rămîn teoretic legate de un acord de apărare reciprocă care datează din anul 1961.



12