Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 18 Martie 2009 / 00:00 388 accesări

Geoană şi Nica se întîlnesc cu Joaquin Almunia şi Gunter Verheugen

Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi vicepremierul Dan Nica vor face, astăzi şi mîine, o vizită la Bruxelles, unde se vor întîlni cu preşedintele Partidului Socialist European (PES), Paul Nyrup Rasmussen şi cu comisarii europeni Joaquin Almunia şi Gunter Verheugen. La finalul întîlnirii cu Almunia vor avea loc declaraţii de presă. De asemenea, Geoană şi Nica au programată o întîlnire cu Martin Schultz, liderul grupului PES din Parlamentul European şi o întîlnire cu europarlamentarii PSD. Întîlnirea cu oficialii UE are loc în contextul în care la Bucureşti, partea română discută cu reprezentanţi ai instituţiilor financiare internaţionale condiţiile pentru contractarea unui îmrpumut extern.

Legile siguranţei naţionale, comasate, intră din nou în dezbateri

Legea siguranţei naţionale şi legea privind activitatea de informaţii, contrainformaţii şi de securitate, care făceau parte din pachetul de legi privind siguranţa naţională, au fost comasate, la solicitarea CSAT, şi urmează să intre în dezbaterea Senatului. Mircea Banias, secretarul Comisiei de apărare din Senat, a declarat, ieri, că a fost reluată dezbaterea proiectului privind legile siguranţei naţionale, care a fost discutat de fostul Legislativ, care nu a reuşit să întocmească un raport. Banias a precizat că toţi reprezentanţii Serviciilor şi instituţiilor implicate în aceste legi urmează să se întîlnească în cursul săptămînii viitoare, să îşi reformuleze punctul de vedere, după care toate propunerile vor reveni în comisie, care se va reuni din nou peste două săptămîni.

Hărţi din muzeul înfiinţat prin donaţia lui Năstase au fost folosite în procesul cu Ucraina

Liderul PSD Adrian Năstase afirmă, pe blogul său, că, în procesul cu Ucraina privind delimitarea platoului continental, România a depus, pentru a-şi susţine poziţia, şi cîteva hărţi din patrimoniului Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, înfiinţat prin donaţiile fostului premier. Potrivit lui Năstase, este vorba despre şase hărţi. Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi a luat fiinţă în aprilie 2003 prin donaţia familiei Daniela şi Adrian Năstase, reprezentînd peste 900 de hărţi vechi şi gravuri. Colecţia situează muzeul printre primele trei din Europa şi singurul din ţară cu acest profil.

Geoană vrea ca viitorul comisar european din partea României să fie de la PSD

Preşedintele Senatului, liderul PSD Mircea Geoană, vrea ca viitorul comisar european din partea României să fie propus de social-democraţi, el declarînd, ieri, după întîlnirea cu Susanne Kastner, vicepreşedinte al Bundestag-ului german, că nominalizările PSD vor fi anunţate mîine. Geoană a ţinut să menţioneze că a avut o discuţie importantă Kastner, care “susţine pe bună dreptate că un comisar român, pentru a putea să capete un portofoliu pe măsura ponderii şi ambiţiei ţării noastre, trebuie să reprezinte şi un om cu greutate politică”. Întrebat ce părere au colegii de coaliţie, din PD-L, despre faptul că PSD doreşte să nominalizeze viitorul comisar european, Geoană a precizat că “evident, va fi o decizie a coaliţiei şi o decizie a Guvernului”.

PC nu vrea mulţi reprezentanţi pe listele la PE, ci “calitativ marcanţi”

PC vrea să aibă pe lista comună a candidaţilor Alianţei PSD+PC pentru PE, un număr de candidaţi în raport cu mărimea partidului. Vicepreşedintele PC Sergiu Andon a precizat, ieri, că încă nu a fost stabilit acest număr, dar candidaţii nu vor fi mulţi, ci “calitativ marcanţi”. El a a arătat că PC nu a negociat încă cu PSD locurile pentru lista de candidaţi la europarlamentare, dar este cu “simţul realităţii privind mărimea partidului”. Andon a enumerat cîţiva dintre membri PC care au experienţă în PE şi ar putea fi puşi pe lista de candidaţi, cum ar fi Silvia Ciornei, dar şi fostul preşedinte al Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor Ştefan Glăvan. PC a decis, duminică, să meargă pe liste comune cu PSD la alegerile europarlamentare.

Lista UDMR pentru PE, finalizată săptămîna viitoare

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, că lista candidaţilor UDMR pentru alegerile europarlamentare va fi finalizată în cursul săptămînii viitoare, dar o primă selecţie va fi făcută poimîine de Consiliul Permanent al UDMR. Marko a precizat că lista de candidaţi va fi definitivă după ce ea va fi completată, săptămîna viitoare, cu propunerile Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania.

Senatorii vor să modifice Regulamentul

Biroul Permanent al Senatului a decis, ieri, ca senatorii jurişti să facă propuneri de modificare a Regulamentului, prin care să se reglementeze clar situaţia juridică a ordonanţelor de urgenţă care nu sînt nici adoptate, nici respinse, din lipsă de cvorum. Vicepreşedintele Senatului, Alexandru Pereş, a declarat că Biroul Permanent a stabilit ca membrii Comisiei juridice să facă propuneri pentru revizuirea prevederilor din Regulamentul Senatului cu privire la situaţia ordonanţelor de urgenţă. Modificările asupra Regulamentului Senatului se vor face pentru cazurile de ordonanţe de urgenţă pentru care Senatul este primă Cameră sesizată şi pentru care există o Hotărîre a Curţii Constituţionale, datată în 2003, care prevede retrimiterea la comisii. Retrimiterea la Comisii a ordonanţelor pentru care Senatul este primă Cameră sesizată nu se poate prelungi peste termenul de adoptare tacită, termen care variază între 30 şi 45 de zile.



12