Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 17 Martie 2009 / 00:00 467 accesări

PSD şi CNSRL Frăţia vor un nivel mai ridicat de colaborare

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, ieri, că a semnat, împreună cu preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, un document care prevede introducerea unul nivel mai ridicat de consultare în partid şi sindicat. Documentul este un addendum la protocolul de colaborare deja existent între PSD şi CNSLR Frăţia. Geoană a mai arătat că, în urma documentului semnat ieri, în statutul modificat al PSD se vor aduce acele amendamente necesare pentru a formaliza la nivel naţional şi teritorial relaţia privilegiată dintre PSD şi CNSLR Frăţia.

Propunerile PSD privind ieşirea din criză vor fi prezentate în CExN lărgit

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a anunţat, ieri, că propunerile PSD privind ieşirea din criză şi relansarea economică vor fi prezentate mîine, în cadrul Comitetul Executiv Naţional lărgit, unde vor participa miniştrii şi parlamentarii PSD, precum şi principalii lideri din teritoriu. El a arătat că în BPN s-a discutat şi despre necesitatea ca înainte de intrarea în orice discuţie formală cu FMI, Comisia Europeană, Banca Mondială sau BEI, PSD să procedeze, ca partid de stînga, la o consultare cu partenerii sociali. Geoană a arătat că o astfel de consultare cu reprezentanţii sindicali la nivel naţional şi judeţean, precum şi cu federaţiile de pensionari, va fi organizată de PSD în cursul zilei de astăzi.

Social-democraţii îşi lansează lista candidaţilor la PE pe 5 aprilie

PSD va lansa public lista candidaţilor la alegerile europarlamentare pe cinci aprilie. Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a precizat că secretarul general interimar, Valeriu Zgonea, va coordona echipa tehnică de campanie şi că se va forma şi un colectiv de strategie electorală pentru alegerile la PE. Întrebat despre o posibilă candidatură a preşedintelui PIN, Lavinia Şandru, la euroalegeri pe lista PSD, Geoană a spus: “În acest moment noi avem o obligaţie faţă de partenerii noştri socialişti ca toţi europarlamentarii PSD care vor fi trimişi în PE să facă parte din grupul socialist european. Este o obligaţie explicită pe care o avem faţă de partenerii noştri socialişti”.

Candidaţii PD-L pentru PE vor fi susţinuţi de filiale grupate pe opt regiuni

Conducerea PD-L a cerut filialelor judeţene să stabilească primii cinci candidaţi la Parlamentul European pentru fiecare din cele opt regiuni de dezvoltare şi i-a desemnat coordonatori ai echipei de campanie pentru alegerile europarlamentare pe Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur. Flutur a anunţat că Biroul Permanent al partidului a cerut organizaţiilor judeţene din aceeaşi regiune de dezvoltare să se întîlnească şi să cadă de comun acord asupra a cinci candidaţi pe care îi susţin. El a arătat că liderii de filiale au datoria să continue şi strîngerea de semnături pentru lista pe care PD-L o va propune la scrutinul europarlamentar din vară. Astfel, fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare va face cîte cinci propuneri, care vor fi ierarhizate în ordinea preferinţelor filialelor din acea regiune. Totuşi, decizia finală va aparţine comisiei alcăuite special pentru definitivarea listei, din care fac parte principalii lideri ai partidului.

Ordonanţa privind introducerea paşapoartelor electronice, aprobată tacit

Senatorii nu au reuşit nici ieri să aprobe sau să respingă OUG 207/2008, care prevedea introducerea paşapoartelor electronice, ordonanţa urmînd să ajungă la Camera Deputaţilor adoptată tacit de Senat. Iniţial, senatorii au respins raportul de aprobare a ordonanţei de urgenţă, cu 67 de voturi favorabile, 8 abţineri şi 18 “împotrivă”. După o pauză de consultări de cîteva minute, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, a cerut în numele grupului parlamentar al PSD, reluarea votului privind raportul comisiei. Nici la reluarea votului final, senatorii nu au reuşit să decidă dacă aprobă sau resping ordonanţa, neexistînd 69 de voturi pentru aprobare sau pentru respingere, numărul minim de voturi pentru luarea unei decizii în cazul legilor organice. Senatul a fost primă Cameră sesizată, decizia finală urmînd a fi luată de Camera Deputaţilor.

Temele europene abstracte nu vor aduce alegătorii la vot pe 7 iunie

Hannes Swoboda, vicepreşedintele grupului PSE din PE a declarat, ieri, că există riscul unui absenteism major la europarlamentare dacă li se va cere oamenilor să voteze “pe teme europene abstracte”. Potrivit lui Swoboda, prezenţa scăzută la europarlamentare este un fenomen frecvent: “În România pare o problemă specifică. Este ciudat că, pe măsură ce avem tot mai mare nevoie de UE mai ales acum, în plină criză economică, cu atît mai puţin implicaţi sînt oamenii în favoarea Europei şi a procesului de decizie”. Întrebat în ce măsură va influenţa faptul că cele mai importante două partide din ţară, care formează coaliţia de guvernare, vor fi şi principalele adversare la europarlamentare, Swoboda a reiterat frecvenţa la nivel european a acestui gen de coaliţii. Alegerile pentru Parrlamentul European vor avea loc pe 7 iunie..

Ordonanţa privind introducerea pensiei sociale minime garantate, aprobată

Senatul a aprobat, ieri, ordonanţa de urgenţă care prevede introducerea pensiei sociale minime garantate, atît parlamentarii PSD, cît şi cei ai PD-L asumîndu-şi paternitatea acestei măsuri, în timpul dezbaterilor. “Azi ne onorăm una dintre promisiuni, respectiv pensia minim garantată de 350 lei, după stabilirea gratuităţii la 90% pentru medicamente la pensionarii cu pensie sub 600 lei şi susţinerea subvenţiei de 1.500 lei pe hectar. Era o măsură necesară pentru combaterea sărăciei, mai ales în vreme de criză. Vreau să-l felicit astăzi pe domnul ministru Marian Sîrbu pentru onorarea acestei promisiuni”, a declarat senatorul PSD Lia Olguţa Vasilescu. La rîndul său, senatorul PD-L Georgică Severin, a ţinut să-l felicite pe premierul Emil Boc pentru că a găsit resursele necesare în acest sens. Ordonanţa prevede introducerea pensiei minime garantate de 350 lei pentru toţi pensionarii cu cuantumul pensiei sub această sumă. Potrivit ordonanţei, nivelul pensiei sociale minime garantate este de 300 lei începînd cu 1 aprilie 2009 şi de 350 lei începînd cu 1 octombrie 2009. Începînd cu 2010, nivelul pensiei sociale minime garantate va fi stabilit anual. Decizia Senatului a fost luată cu 94 de voturi “pentru” şi o abţinere.

Cuantumul taxei auto de primă înmatriculare se reduce cu 33%

Senatul a aprobat, ieri, cu 74 voturi “pentru”, 9 “împotrivă” şi patru “abţineri”, Ordonanţa de Urgenţă prin care cuantumul taxei auto de primă înmatriculare se reduce cu 33%. Senatorul PNL Mircea Diaconu a declarat că, în opinia sa, este vorba despre o “taxă de frontieră”, nu una de poluare, pentru că şi autoturismele înmatriculate deja poluează. El a propus instituirea unei taxe de poluare care să se aplice tuturor posesorilor de autoturisme. Senatul a fost primă cameră sesizată, decizia finală urmînd a fi luată de Camera Deputaţilor. Guvernul a cerut Comisiei Europene, la jumătatea lunii februarie, acordul pentru reducerea cu o treime a valorii triplate a taxei auto la înmatricularea vehiculelor, rezultînd un nivel dublu faţă de suma percepută la data introducerii taxei pe poluare auto, în iulie 2008, şi creşterea uşoară a taxei la vehicule non-euro şi Euro1.



12