Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 13 Martie 2009 / 00:00 496 accesări

Procesul Tăriceanu - Boc, amînat

Instanţa a amînat ieri, pentru 2 aprilie, procesul deschis în februarie de Călin Popescu Tăriceanu împotriva lui Emil Boc pe care îl acuză de minciună şi de rea-credinţă în declaraţiile sale referitoare la hotărîrea de Guvern privind Sterling Resources, întrucît Boc şi-a angajat avocat în urmă cu o zi. În 19 februarie, ziua în care fostul prim-ministru Tăriceanu a introdus acţiunea împotriva actualului şef al Executivului, Boc declara că se va prezenta la proces, însă la şedinţa de ieri, instanţa Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti a luat act de faptul că premierul şi-a angajat apărător pe 11 martie. Astfel, Judecătoria sectorului 6 a stabilit ca următor termen data de 2 aprile. Totodată, avocatul lui Tăriceanu a depus, ieri, instanţei, o cerere de completare a acţiunii, prin care “doreşte extinderea obiectului prezentei cauze şi la faptele ilicite săvîrşite de pîrîtul Boc Emil după data introducerii prezentei acţiuni, 19 februarie 2009, constînd în afirmaţii calomnioase la adresa fostului prim-ministru”.

Ameninţări cu moţiuni

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, ieri, că parlamentarii liberali vor depune două moţiuni după data de 16 martie dacă premierul Emil Boc nu va prezenta pînă atunci în Parlament planul de măsuri anticriză. Liderul liberalilor a declarat că una din moţiuni va privi criza economică, iar cealaltă va avea ca temă educaţia şi impactul reducerii numărului orelor de istorie şi geografie la clasele de liceu. Potrivit acestuia, premierul trebuia să se prezinte în faţa parlamentarilor în data de 10 martie, dar acesta şi-a motivat absenţa prin faptul că trebuie să fie prezent la Bruxelles.

PIN fuzionează prin absorbţie cu Partidul Alternativa Ecologistă

Partidul Iniţiativa Naţională şi Partidul Alternativa Ecologistă vor fuziona prin absorbţie, într-un congres programat să aibă loc sîmbătă. “Congresul va marca apariţia unui nou partid cu o doctrină pragmatic-ecologistă şi cu proiecte dedicate dezvoltării durabile a României”, se menţionează într-un comunicat de presă al celor două formaţiuni. La congres vor participa delegaţi aleşi ai celor două partide, invitaţi din mediul politic şi din mişcarea sindicală, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale cu activitate în domeniul ecologiei. PIN este condus de Lavinia Şandru, aceasta fiind aleasă preşedinte al formaţiunii la începutul lunii februarie, după retragerea lui Cozmin Guşă din activitatea politică.

For parlamentar care să sancţioneze încălcarea de jurămînt?

Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, propune înfiinţarea unui for al Parlamentului care să analizeze şi să îi sancţioneze pe demnitarii care încalcă jurămîntul de credinţă. Grama a declarat, ieri, că pregăteşte o declaraţie politică şi “poate” o iniţiativă legislativă, care porneşte de la demersurile UDMR de a obţine autonomia pe criterii entice, “împotriva dispoziţiilor” Constituţiei României. Potrivit deputatului, demersurile reprezentanţilor Uniunii sînt şi împotriva românilor din zonă, care nu sînt de acord cu autonomia.

“Sinergia Mării Negre trebuie îmbunătăţită”

Europarlamentarul PSD Ioan Mircea Paşcu a apreciat, ieri, în plenul PE, că este necesară îmbunătăţirea substanţei Sinergiei Mării Negre, pentru menţinerea credibilităţii ei, mai ales în contextul existenţei mai multor iniţiative UE în regiune. Potrivit europarlamentarului social-democrat, “adevăratele chestiuni substanţiale în zona Mării Negre, precum energia şi conflictele îngheţate, sînt abordate fie în Politica europeană de vecinătate - acolo unde sînt banii - fie în viitorul Parteneriat Estic, desemnat a creşte încrederea de securitate a statelor implicate şi a asigura furnizările de energie către UE după războiul din Georgia, fie în relaţia strategică a UE cu Rusia respectiv Ucraina, fie în discuţiile de aderare cu Turcia”.

Dăianu anunţă că va candida din partea PNL la europarlamentare

Europarlamentarul liberal Daniel Dăianu a anunţat, ieri, că va candida la alegerile pentru Parlamentul European, programate la data de 7 iunie. El a negat în declaraţia sa ideea apărută în presă potrivit căreia ar fi decis să nu mai candideze la alegerile europarlamentare avînd în vedere în schimb “o revenire în lumea financiar-bancară”. Daniel Dăianu a candidat pe lista PNL la alegerile pentru PE din 2007.

Preşedintele Boris Tadic vine în România

Ministrul sîrb de Externe, Vuk Jeremic, a declarat, ieri, în cadrul unor declaraţii cu omologul său de la Bucureşti, Cristian Diaconescu, că preşedintele Boris Tadic urmează să efectueze o vizită în România la sfîrşitul lunii martie. Cu ocazia întrevederii, Jeremic i-a adresat lui Diaconescu invitaţia de a efectua o vizită oficială la Belgrad. Preşedintele Tadic a mai efectuat o vizită în România la 21 februarie 2008, ocazie cu care s-a întîlnit cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul de la acea dată, Călin Popescu Tăriceanu. Tadic a ţinut să menţioneze la acea dată că este recunoscător României pentru atitudinea principială a acesteia şi pentru că nu recunoaşte “statul ilegal al Kosovo”.



12