Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 11 Martie 2009 / 00:00 477 accesări

Meleşcanu, nemulţumit de ordonanţa CSAT

Preşedintele Comisiei de apărare din Senat, liberalul Teodor Meleşcanu, a apreciat, ieri, în dezbaterile pe tema ordonanţei CSAT, că nu este normal ca preşedintele Senatului să fie subordonatul şefului statului, prin funcţia de vicepreşedinte pe care o deţine în CSAT. Meleşcanu a precizat că liberalii au respins această ordonanţă pentru că CSAT are o lege specială care îi reglementează activitatea şi este un organism al puterii executive, iar includerea într-un organism executiv a preşedintelui Senatului încalcă principiul separării puterilor în stat. Ordonanţa de urgenţă de modificare a legii de organizare şi funcţionare a CSAT a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi urmează să intre în plenul Senatului, în calitate de for decizional.

CSAT se reuneşte mîine

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se va reuni, mîine, în şedinţă, la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre obiectivele României la summit-ul NATO de la Strasbourg/Kehl, reorganizarea şi restructurarea Poliţiei de Frontieră şi implementarea Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat, informează Preşedinţia. De asemenea, pe ordinea de zi se va afla şi raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în 2008.

Aviz favorabil pentru modificarea Legii avocaturii

Comisia juridică din Senat a aprobat, ieri, raportul de admitere la proiectul legislativ care modifică Legea avocaturii, printre noutăţi numărîndu-se înăsprirea examenului de intrare în avocatură şi instituie pedepse pentru exercitarea profesiei de avocat în afara Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR). Preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, a precizat că examenele au fost organizate de barouri după nişte criterii stabilite de fiecare în parte. De asemenea, el a mai menţionat că membrii comisiei au decis că singura formă de organizare şi de exercitare a profesiei de avocat este UNBR. “Ca noutate, portul ilegal al însemnelor de avocat, practicarea altor forme de organizare şi de exercitare a atribuţiilor specifice avocatului este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă”, a precizat Greblă. De asemenea, el a mai spus că magistraţii care ies la pensie nu mai pot deveni avocaţi fără a susţine examen.

Situaţia comunităţii româneşti din Italia, discutată de Corlăţean cu Dini

Preşedintele Comisiei de politică externă a Senatului, Titus Corlăţean, a discutat situaţia românilor din Italia, ieri, la Praga, cu Lamberto Dini, preşedintele Comisiei similare a Senatului italian, insistînd pentru respectarea drepturilor membrilor acestei comunităţi. El a adus în discuţie necesitatea ca autorităţile italiene să garanteze securitatea şi libera circulaţie a membrilor comunităţii româneşti din Italia şi a insistat pentru respectarea drepturilor membrilor acestei comunităţi, afirmînd că aceştia trebuie trataţi de către autorităţi ca orice alţi cetăţeni ai UE. Lamberto Dini a afirmat că, în pofida emoţiei create la nivelul opiniei publice, în special de violenţele împotriva femeilor, Italia nu doreşte ca aceste cazuri să aducă atingere relaţiilor bilaterale. Dini a precizat că preocuparea autorităţilor de la Roma este ca justiţia română să nu-i pună în libertate pe infractorii condamnaţi în Italia, în aşa fel încît, într-o perioadă scurtă, aceştia să se poată întoarce în Italia.



12