Şedinţe de guvern, în teritoriu
Şedinţele de guvern vor fi organizate, o dată la patru luni, în alte localităţi decît capitala, potrivit unui anunţ al premierului Emil Boc. Prima reuniune în teritoriu urmează să aibă loc la Iaşi. Boc a adăugat că, astfel, Executivul intenţionează să rezolve mai eficient diferite probleme la nivel local. O astfel de iniţiativă a mai fost lansată în mandatul Guvernului PSD, cînd miniştrii s-au reunit în şedinţă la Piteşti, în mai 2002.
Comisie specială pentru codurile din domeniul justiţiei
Deputaţii şi senatorii au aprobat ieri, în şedinţă comună, înfiinţarea unei comisii speciale comune pentru dezbaterea în procedură de urgenţă a codurilor penal, civil, de procedură penală şi de procedură civilă. Comisia parlamentară specială care va dezbate, în fond, în procedură de urgenţă, codurile din domeniul justiţiei va depune un raport la conducerea Senatului pînă în 30 aprilie, în vederea dezbaterii acestuia în plenul acestei Camere.
Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Procedură Civilă au fost aprobate de Executiv la sfîrşitul lunii februarie. Codul civil ar urma să fie adoptat în următoarea şedinţă de guvern. Documentele sînt transmise Parlamentului, iar Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în luna mai pentru aprobarea acestora.
Haşotti: Liberalii refuză să participe la constituirea grupurilor de prietenie
Liderul grupului PNL din Senat, Puiu Haşotti, a anunţat, ieri, în plenul Parlamentului, că parlamentarii liberali nu vor participa la constituirea grupurilor de prietenie, fiind nemulţumiţi de faptul că la formarea acestor grupuri nu s-a respectat algoritmul, cutuma şi regulamentul celor două Camere. El a spus că nu are rost ca locurile destinate liberalilor din grupurile de prietenie să fie lăsate libere în ideea că parlamentarii PNL se vor răzgîndi şi vor participa la formarea acestor grupuri. Preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase, a supus aprobării plenului Parlamentului componenţa grupurilor parlamentare de prietenie, iar aceasta a fost adoptată, în ciuda protestelor lui Haşotti, care a reclamat lipsa cvorumului.
Analizarea candidaturilor PD-L la PE începe săptămîna viitoare
Vicepreşedintele PD-L Gheorghe Flutur a declarat, ieri, la finalul şedinţei BPN, că, în cursul săptămînii viitoare, Comisia de validare a candidaturilor pentru Parlamentul European se va reuni pentru o primă analiză a cererilor şi CV-urilor celor care s-au înscris pentru europarlamentare. Flutur a precizat că, pînă pe 23 martie, comisia de validare va propune BPN o variantă finală a listei de candidaţi. El a menţionat că, în şedinţa săptămînală a partidului, s-a discutat şi despre \"startul pentru strîngerea de semnături, care a fost dat la sfîrşitul săptămînii trecute”, adăugînd că democrat-liberalii doresc să strîngă peste un milion de semnături.
Puşcaş, Severin, Paşcu, Sârbu, Plumb, pe locuri eligibile pentru PE
Potrivit unor surse din PSD, Vasile Puşcaş, alături de Adrian Severin, Ioan Mircea Paşcu, Aristide Roibu, Victor Negrescu, Daciana Sârbu, Adriana Ţicău, Rovana Plumb s-ar putea regăsi pe locurile considerate eligibile ale listei PSD pentru euroalegeri. Aceleaşi surse au mai afirmat că actualul trezorier al PSD, Aristide Roibu, şi-a manifestat intenţia, în unele discuţii cu liderii partidului, de a candida pentru Parlamentul European.
PSD apreciază că poate considera ca sigure 11 mandate de europarlamentari, încă unul sau două putînd reveni social-democraţilor în funcţie de procentele care vor fi redistribuite.