Ordonanţa de desfiinţare a Cancelariei premierului, aprobată de Guvern
Ordonanţa de urgenţă prin care Cancelaria premierului este desfiinţată a fost aprobată în şedinţa de ieri a Guvernului. Premierul Emil Boc a anunţat, la sfîrşitul săptămînii trecută, că procesul de restructurare a agenţiilor guvernamentale va începe prin desfiinţarea Cancelariei primului-ministru, urmînd ca pentru şeful Guvernului să fie menţinut un corp de consilieri. Bugetul aprobat pentru Cancelaria va fi “dimensionat” la nivelul aparatului de lucru al primului-ministru, iar agenţiile din subordine vor fi de asemenea restructurate şi trecute în administrarea SGG sau a ministerelor.
29 de magistraţi ar fi colaborat cu fosta Securitate
CNSAS cere instanţelor să constate calitatea de colaborator al fostei Securităţi pentru 26 de magistraţi şi pe cea de lucrător pentru 3 magistraţi care încă îşi desfăşoară activitatea, deşi Codul etic al CSM permite suspendarea pe perioada verificărilor. Ladislau Csendes a declarat la un post de radio că „ar trebui ca niciun astfel de magistrat să nu profeseze în perioada în care i se clarifică situaţia pentru că s-ar putea ivi situaţii de incompatibilitate în judecarea cauzelor”. Csendes a apreciat că suspendarea din funcţii a celor 29 de magistraţi ar fi un pas important, care ar ajuta Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. El a atras atenţia că cei pentru care instanţa va da verdicte de colaboratori sau lucrători trebuie „traşi la răspundere pentru fals în declaraţii”.
Diaconescu este realist
Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, a declarat, la Berlin, într-un interviu acordat unei agenţii de presă, menţionînd contextul economic, că nu se aşteaptă ca România să se angajeze prea curînd într-un proiect de anvergură cum este achiziţionarea de avioane de luptă. El a menţionat că recenta criză a ponderat planurile ţării noastre de a achiziţiona astfel de avioane. Un plan privind achiziţia de avioane de luptă fusese aproape adoptat, în septembrie 2008, dar s-a decis amînarea unei hotărări pînă după instalarea noului guvern. Cinci modele de avion de luptă se aflau pe lista competitorilor pentru achiziţia estimată de fostul Guvern la peste 4 miliarde de euro.
Declaraţie politică pe tema insuficienţei grădiniţelor
Deputatul PD-L de Constanţa Maria Stavrositu a susţinut, în plenul Camerei Deputaţilor, o declaraţie politică prin care face apel la autorităţile locale să sprijine mai intens învăţămîntul preşcolar. Parlamentarul democrat-liberal consideră că autorităţile locale din întreaga ţară trebuie să facă demersuri în vederea asigurării de spaţii pentru creşele şi grădiniţele de stat, astfel încît să se respecte normele europene în domeniul educaţiei timpurii. Maria Stavrositu a declarat că, la nivelul municipiului Constanţa, ar mai fi nevoie, pentru anul şcolar 2009-2010, de cel puţin încă cinci creşe şi cinci grădiniţe cu program prelungit, pentru a acoperi toate solicitările părinţilor. În prezent, numărul de cereri depăşeşte cu mult numărul locurilor disponibile în învăţămîntul preşcolar, în special în oraşele mari. Acest decalaj s-a produs ca urmare a creşterii numărului de preşcolari, dar şi din cauza desfiinţării unor grădiniţe, ale căror sedii au fost retrocedate. Potrivit parlamentarului democrat-liberal, o soluţie pentru extinderea spaţiilor grădiniţelor constă în atragerea de fonduri europene, de către autorităţile locale.
Senatorii interzic accesul cu ATV-uri în ariile naturale protejate
Plenul Senatului a legiferat, ieri, interzicerea accesului cu motociclete, ATV-uri sau sănii cu motor în ariile naturale protejate, în afara drumurilor publice sau forestiere, precum şi hrănirea animalelor sălbatice din aceste arii de către persoanele fizice sau juridice. În favoarea acestei prevederi au votat 105 senatori, în timp ce unul s-a abţinut. De asemenea, senatorii au mai aprobat noi reglementări în domeniul vînătorii, eliminînd unele condiţionări din actele normative guvernamentale iniţiale. În ambele cazuri Senatul a fost primă cameră sesizată, decizia urmînd să fie luată de Camera Deputaţilor.
Şeful statului, în vizită oficială, în Polonia
Preşedintele Traian Băsescu va efectua, astăzi, o vizită oficială în Polonia, la invitaţia omologului său, Lech Kaczynski, programul incluzînd, printre altele, întîlniri cu mediul de afaceri polonez şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din această ţară. Potrivit Preşedinţiei, “în cadrul convorbirilor oficiale, cei doi şefi de stat se vor referi la obiectivele cooperării bilaterale în interiorul UE şi în cadrul NATO. Vor fi examinate posibilităţile de creştere a comerţului bilateral şi a investiţiilor reciproce. Pentru cea de-a doua parte a vizitei oficiale, programul prevede întîlniri ale preşedintelui României cu mediul de afaceri polonez şi cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din Republica Polonă”.
Monica Macovei, candidat la PE din partea PD-L?
Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, ar putea deschide lista candidaţilor PD-L pentru alegerile europarlamentare, în cazul în care va accepta propunerea democrat-liberalilor, un alt nume vehiculat din partea acestei formaţiuni fiind cel al ziaristului Traian Ungureanu. Pe de altă parte, PD-L Dîmboviţa a anunţat recent că susţine candidatura pentru PE a lui Theodor Stolojan, cu recomandarea ca acesta să deschidă lista de candidaţi. Printre candidaţii PD-L pentru PE s-ar putea numără şi Alina Mungiu-Pippidi, consilierul prezidenţial Cristian Preda, fiica preşedintelui, Elena Băsescu, precum şi actuali europarlamentari.