Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 04 Martie 2009 / 00:00 484 accesări

Europarlamentari români, în vizită la Roma

Europarlamentarii Corina Creţu, Daciana Sîrbu, Sebastian Bodu şi Marian-Jean Marinescu participă, astăzi şi mîine, la o serie de întîlniri, la Roma, cu reprezentanţi ai clasei politice italiene şi ai comunităţii româneşti. Această iniţiativă vizează contracararea campaniei denigratoare la adresă românilor din Italia şi dialogul direct atît cu oameni politici italieni, cît şi cu exponenţi ai asociaţiilor româneşti. Europarlamentarii români vor avea întîlniri cu membri ai Comisiei Permenente pentru Politici ale Uniunii Europene a Senatului Republicii Italiene şi cu membri ai Camerei Deputaţilor.

Raport favorabil introducerii paşapoartelor electronice

Comisia juridică din Senat a aprobat raportul suplimentar de admitere a Ordonanţei 207/2008 privind introducerea paşapoartelor electronice, reprezentanţii Ministerului Administraţiei şi Internelor afirmînd că cifra 666 nu există în aceste documente. Consilierii directorului Direcţiei Generale a Paşapoartelor, Aurel Viorel Sime, au împărţit membrilor Comisiei specimene ale acestor documente pentru a demonstra inexistenţa cifrei 666 din aceste doocumente. Sime a arătat că ţara noastră este prima ţară care introduce paşapoartele electronice de generaţia a II-a, care au stocate electronic imaginea facială şi impresiunea digitală şi că paşapoartele de generaţia I-a, aşa cum au toate ţările membre UE, cu excepţia Bulgariei şi Ciprului, care nu au stocat electronic decît imaginea facială.

Doar 27 din cei 42 de candidaţi PNL la PE rămîn pentru audieri

Preşedintele Comisiei PNL pentru validarea candidaturilor la europarlamentare, Teodor Meleşcanu, a declarat, ieri, că, după prima evaluare a dosarelor celor 42 de candidaţi liberali, rămîn pentru audierile de săptămîna viitoare 27. El a subliniat că PNL intenţionează să stabilească o listă mai scurtă de candidaţi pentru această cursă electorală, pe care vor apărea aproximativ 15 candidaţi, pe motiv că aceasta ar uşura decizia forurilor din partid. Potrivit acestuia, pe lista celor 27 se regăsesc cei şase actuali europarlamentari, foştii miniştri Adrian Cioroianu, Adrian Ciocănea şi Ovidiu Silaghi şi fostul senator Norica Nicolai.

Stănişoară, chemat pentru explicaţii în Parlament

Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor a decis, ieri, la propunerea PNL, să-l invite săptămîna viitoare pe ministrul Apărării pentru a da explicaţii privind dispariţia armelor de la depozitul din Ciorogîrla şi să prezinte unele informaţii privind incidentul de securitate din cadrul MApN. George Scutaru, vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a precizat: “Vrem să vedem ce măsuri se vor lua pentru ca astfel de evenimente, cum este cel privind dispariţia armelor de la depozitul din Ciorogîrla şi incidentul de securitate din cadrul MApN, să nu se mai repete în viitor”. El a precizat că ideea invitării ministrului Stănişoară a fost susţinută şi de PSD.

Dosarului lui Voiculescu în cazul privatizării ICA, trimis la instanţa supremă

Tribunalul Bucureşti a admis, ieri, cererea procurorilor anticorupţie de trimitere la instanţa supremă a dosarului în care Dan Voiculescu este acuzat în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare. Cererea de declinare a dosarului a fost formulată de procurorul DNA, avînd în vedere calitatea de parlamentar a lui Voiculescu la momentul săvîrşirii faptelor. La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, alături de alte 12 persoane printre care fostul ministru al telecomunicaţiilor Sorin Pantiş, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). Procurorii DNA susţin că privatizarea frauduloasă a ICA din Bucureşti ar fi fost făcută în folosul lui Voiculescu, ea fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu suma de peste 7,7 milioane de euro. Potrivit procurorilor, prejudiciul acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Deputaţii au respins cererea lui Băsescu privind programele de masterat

Plenul Camerei a respins, ieri, cu majoritate de voturi, cererea preşedintelui Traian Băsescu de reexaminare a Legii de respingere a OUG 89 de modificare a Legii învăţămîntului, care prevedea că doar universităţile care au calificativul de “grad de încredere ridicat” pot avea programe de masterat. Potrivit cererii de reexaminare, şeful statului dorea ca Parlamentul să reexamineze această Lege pe motiv că prevederile sale sînt menite să crească calitatea studiilor postuniversitare. În plus, şeful statului a menţionat că măsurile prevăzute în ordonanţă, dar respinse Parlament, aveau drept scop “introducerea unui proces de evaluare a unităţilor de învăţămînt superior unic la nivel naţional, obiectiv şi nediscriminatoriu”. Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, votul decisiv urmînd să fie dat de senatori.

Comisia SRI discută, astăzi, subiectul privind acuzaţiile de trădare şi spionaj

Deputatul PSD Radu Moldovan a anunţat, ieri, că subiectul legat de acuzaţiile de trădare prin transmitere de secrete şi spionaj va fi discutat la şedinţa de astăzi a Comisiei parlamentare pentru exercitarea controlului asupra activităţii SRI. El a precizat că acest subiect nu figurează pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi a comisiei, dar a menţionat că acesta poate fi inclus ulterior. Moldovan a precizat că nu s-a stabilit încă dacă va fi convocată pentru această discuţie şi conducerea SRI. Reamintim că un subofiţer din Ministerul Apărării şi un cetăţean străin au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, la propunerea procurorilor DIICOT, pentru trădare prin transmitere de secrete şi spionaj, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională.



12