Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 26 Februarie 2009 / 00:00 521 accesări

Anastase cere Opoziţiei “o atitudine mult mai responsabilă”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a făcut un apel public la reprezentanţii Opoziţiei din Parlament, solicitîndu-le acestora să facă “o opoziţie constructivă, cu o atitudine mult mai responsabilă”. Ea a criticat dur o parte a Opoziţiei, spunînd că are “sentimentul” că unii dintre politicieni dorm pe la televiziuni şi încearcă să înlocuiască lipsa de activitate cu “circ şi declaraţii pe televizoare”. Întrebată ce anume a determinat-o să facă apel la mai multă responsabilitate din partea opoziţiei, Anastase a spus că exemplele de situaţii în care unii dintre reprezentanţii actualei opoziţii au dat dovadă de lipsă de responsabilitate sînt numeroase: “Cel mai recent exemplu; azi-dimineaţă (n.r. - miercuri dimineaţă) Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu s-a putut ţine din cauză că membrii PNL nu au fost prezenţi”.

Predoiu neagă că ar fi spus că va demisiona după aprobarea Codurilor

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat, sîmbătă, că ministrul Justiţiei i-a spus, atunci cînd au discutat despre continuarea mandatului acestuia, că va demisiona după ce vor fi adoptate cele patru Coduri. Cum ieri Guvernul a aprobat proiectele Codurilor penal, de procedură penală şi de procedură civilă, presa l-a luat la întrebări pe ministrul Justiţiei. Cătălin Predoiu a negat că i-ar fi spus liderului PNL că va demisiona din funcţie după ce Guvernul va adopta cele patru Coduri din domeniul justiţiei, arătînd că ultima sa discuţie cu Tăriceanu a avut loc în decembrie 2008 şi că nici atunci nu a avansat această variantă.

Anastase şi Voiculescu, la Conferinţa Preşedinţilor de Parlamente UE

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, vor reprezenta România la Conferinţa Preşedinţilor de Parlamente din statele membre UE şi candidate, organizată la iniţiativa preşedinţilor celor două Camere ale Legislativului francez. Potrivit ambasadei României în Franţa, la eveniment au fost invitaţi să participe preşedinţii de camere parlamentare din toate stalele membre UE şi candidate, precum şi oficialităţi ale Comisiei Europene şi Parlamentului European. Programul include o reuniune restrînsă a preşedinţilor parlamentelor statelor UE. Aceasta va fi urmată de dezbateri pe mai multe teme printre care: “Viitorul instituţional al Uniunii şi punerea în aplicare a dispoziţiilor Tratatului de la Lisabona de către parlamentele naţionale”, “Europa şi gestiunea crizelor; implicarea parlamentelor”.

Boc spune că nu a avut nicio “contribuţie” în angajarea nepoatei sale

Premierul Emil Boc a susţinut că nu a avut nicio “contribuţie” în angajarea nepoatei sale la Cancelarie şi că aceasta lucrează la cabinetul secretarului de stat Ştefania Ferencz, precizînd că legea permite oricărui secretar de stat să încadreze la propriul cabinet oamenii de care are nevoie. Presa a relatat că Boc a angajat-o la propria Cancelarie, instituţie aflată în plin proces de restructurare, pe Mihaela-Eugenia Boc, aceasta lucrînd anterior la Direcţia de Protocol şi Relaţii Externe din Primăria municipiului Cluj-Napoca.

Este posibil ca trupele române să rămînă în Irak şi după 31 iulie

Deputaţii din Comisia de apărare au discutat, ieri, despre prezenţa trupelor române în Irak, preşedintele comisiei Costică Canacheu, arătînd că este posibil ca trupele române să rămînă în Irak şi după 31 iulie 2009, dată stabilită în memorandumul încheiat între Guvernele celor două ţări. Canacheu a mai spus că, în această perioadă, au loc negocieri între partea română şi cea irakiană în această problemă. Deputaţii din Comisia de apărare au aprobat memorandumul de înţelegere între Guvernul român şi irakian, semnat la Bagdad, la 26 ianuarie 2009.

Între protejarea datelor din paşapoartele biometrice şi apariţia cifrelor 666

Plenul Senatului a decis, ieri, retrimiterea la Comisia juridică a proiectului de lege privind introducerea paşapoartelor electronice, senatorii considerînd că “mai trebuie cumpănit” asupra introducerii acestui tip de documente. Dezbaterile generale pe marginea proiectului de lege privind aprobarea OUG 207/2008 s-au concentrat pe capacitatea autorităţilor române de a proteja datele stocate de paşapoartele electronice şi pe existenţa numerelor “666” în aceste documente. Social-democratul Miron Mitrea a cerut respingerea proiectului de lege, susţinînd că autorităţile române nu au capacitatea de a proteja caracterul secret al datelor incluse în aceste paşapoarte. La rîndul său, directorul Direcţiei juridice a Direcţiei Generale a Paşapoartelor, Marica Maroşan, a respins tezele susţinute de senatori, afirmînd că ţara noastră trebuie să introducă aceste paşapoarte electronice, pentru a se conforma unei directive europene.

Dosarele lui Năstase, miercurea viitoare, în plen

Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor a stabilit ca miercurea viitoare să se discute în plen, de la 10.00, la 12.00, scrisoarea procurorului general Codruţa Kovesi privind începerea urmăririi penale a lui Năstase. Secretarul Camerei, Dumitru Pardău, a spus că ordinea de zi a şedinţelor de plen este decisă de comitetul liderilor de grup. La şedinţa comitetului ordinii de zi au fost prezenţi liderii PSD, PD-L şi UDMR.

Cristian Preda a intrat în PD-L

Consilierul prezidenţial Cristian Preda a anunţat, într-o postare pe blogul său, că a decis să se înscrie în PD-L şi să candideze la alegerile pentru Parlamentul European: “Vreau să aduc un plus acestei formaţiuni. Am de asemenea dorinţa să candidez la alegerile pentru Parlamentul European din 7 iunie 2009. Cred că pot reprezenta cetăţenii români cu demnitate, în numele unor convingeri politice şi avînd în vedere un viitor mai bun pentru noi toţi, cetăţeni ai Europei”. Cristian Preda este consilier prezidenţial pentru educaţie şi cercetare.



12