Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 18 Februarie 2009 / 00:00 429 accesări

R. Moldova - Un român şi un bulgar, reţinuţi

Un român şi un bulgar au fost reţinuţi în timp ce încercau să introducă, ilegal, în R. Moldova, două camioane ale căror date nu corespundeau cu cele din documentele tehnice ale autovehiculelor. Potrivit Serviciului Grăniceri, la punctul de trecere Leuşeni a fost reţinut un bărbat de 59 de ani din Cîmpulung, care încerca să introducă în R. Moldova un camion Mercedes, cu numere de înmatriculare româneşti. După ce au verificat actele, ofiţerii au stabilit că datele de pe caroseria camionului nu corespundeau cu cele din cartea tehnică a maşinii. Totodată, la punctul de trecere a frontierei Giurgiuleşti a fost reţinut un bulgar, care conducea un camion marca Iveco, cu numere de înmatriculare din Austria, iar datele remorcii nu corespundeau cu cele din documentele tehnice ale autovehiculului. Şoferul a spus că proprietarul camionului i-a cerut să conducă maşina, neştiind că actele prezentate aparţineau altei remorci. Cercetările în acest caz continuă.

Franţa - Români arestaţi că furau carduri de la vîrstnici

11 români au fost arestaţi în Franţa, pentru că au furat mai multe carduri de la persoane în vîrstă cărora le-au golit conturile bancare, în cantonul elveţian Geneva, prejudiciul ridicîndu-se la 100.000 de franci elveţieni. Circa 15 poliţişti genovezi şi jandarmi francezi au intervenit, pe 12 februarie, într-un camping din apropiere de Douvaine, în Franţa, arestînd 11 români. Aceştia sînt suspectaţi a fi principalii autori ai mai multor furturi. Modul de operare era acelaşi. Un român aborda victima vorbindu-i amabil şi, pretinzînd că un automat de benzină nu îi accepta bancnotele, îi cerea cardul. El îi dădea o sumă echivalentă cu cea pe care o scotea de pe card. Dusă cu vorba, victimei i se sustrăgea cardul, după ce infractorul vedea codul pe care aceasta îl tastase chiar sub ochii săi. Potrivit poliţiei, prejudiciul se ridică la suma de 100.000 de franci, însă nu au fost raportate toate victimele. Jandarmii şi poliţiştii au percheziţionat şi două rulote din camping, unde au fost descoperite şapte carduri elveţiene, patru dintre ele fiind declarate furate şi aproape 16.000 de euro. Trei dintre suspecţi, care au retras cea mai mare parte din bani, au fost arestaţi în Franţa, iar ceilalţi şapte au primit ordin să părăsească teritorul francez în cel mai scurt timp. Acuzaţii vor fi extrădaţi pentru a fi judecaţi în Elveţia.

Italia - Presupus membru al mafiei arestat

Un bărbat suspectat că face parte din mafia italiană \'Ndrangheta a fost prins de poliţiştii italieni, conduşi la el chiar de către soţia acestuia, care s-a dus să îl vadă de Sfîntul. Poliţia îl căuta pe Paolo Latella, în vîrstă de 39 de ani, din iulie anul trecut, în legătură cu infracţiuni legate de crimă organizată şi de extorcare, comise de mafia \'Ndrangheta din Calabria. “Am urmărit-o pe soţia lui, pe 13 februarie şi am intervenit luni dimineaţă”, a spus purtătorul de cuvînt al poliţiei din Calabria. Soţia lui Latella a mers la o casă din oraşul Melio di Porto Salvo, unde acesta se ascundea împreună cu alt presupus mafiot. \'Ndrangheta este considerată una dintre cele mai periculoase organizaţii criminale, care operează în sudul Italiei, în regiunea Calabria, precum şi în Milano şi Veneţia. Autorităţile italiene au spus că această grupare a devenit o putere economică globală, prin traficul de droguri şi spălare de bani. Reprezentanţii Institutului Eurispes cred că \'Ndrangheta a obţinut, în 2007, din trafic de droguri şi arme, prostituţie şi extorcare, circa 44 de miliarde de euro, echivalentul a 2,9% din PIB-ul Italiei. Presa internaţională a mediatizat, în 2007, un conflict între două clanuri din \'Ndrangheta, cînd şase membri ai clanului Pelle-Vottari au fost ucişi în faţa unei pizzerii din Duisburg, în vestul Germaniei, în august 2007.

SUA - Un om de afaceri texan, acuzat de o escrocherie de opt miliarde de dolari

Justiţia americană a blocat activele unui om de afaceri texan, Robert Stanford, acuzat de organismul de supraveghere a Bursei că a orchestrat o escrocherie ce i-a permis să vîndă produse financiare în valoare de opt miliarde de dolari, promiţînd în schimb profituri excepţionale. Societatea Stanford International Bank, cu sediul în Antigua, a vîndut certificate de depozit în valoare de opt miliarde de dolari. Societatea le-a promis investitorilor dobînzi puţin probabile şi nejustificate, care ar fi fost explicate prin aşa-zisa strategie de investiţii excepţionale, ce ar fi permis societăţii să obţină cîştiguri foarte mari din investiţii, timp de 15 ani. Acesta este cel mai mare scandal de fraudă de la arestarea în decembrie a lui Bernard Madoff, acuzat de o escrocherie ce a atins 50 de miliarde de dolari.

Franţa - Panică la Strasbourg

Locuitorii oraşului francez Strasbourg au intrat în panică, marţi, după ce sirenele folosite pentru semnalarea iminenţei unui atac nuclear sau a unei catastrofe naturale s-au defectat şi au sunat timp de 90 de minute. Centralele serviciilor de pompieri şi ale celor de urgenţă au primit circa 600 de apeluri în acest timp, de zece ori mai multe decît media normală, au declarat oficialii şi compania France Telecom, adăugînd că sirenele s-au declanşat din cauza unei defecţiuni tehnice. Reţeaua naţională franceză de alertă moşteneşte sistemul de alertă aeriană dezvoltat în timpul celui de-al doilea război mondial. Un număr de 4.500 de sirene au fost amplasate în întreaga ţară, acestea fiind testate în prima miercuri din fiecare lună, la miezul zilei. France Telecom, care operează sistemul, le-a prezentat scuze locuitorilor din Strasbourg, pentru inconvenienţa pe care au suferit-o marţi, în timpul defecţiunii care a afectat cîteva cartiere din oraş.

Austria - Doi poliţişti, bănuiţi de spionaj

Doi poliţişti austrieci au fost suspendaţi din funcţie, fiind acuzaţi că au încercat să obţină ilegal informaţii despre fostul ministru kazah Rakhat Aliev, a cărui extrădare a fost respinsă de justiţia din Austria. Ministerul de Interne de la Viena a confirmat suspendarea celor doi agenţi, acuzaţi că au căutat ilegal în baza de date a poliţiei informaţii privind actuala reşedinţă a lui Aliev. Cotidianul ”Standard” de marţi afirmă că Aliev ar trăi în Austria, sub protecţia poliţiei. La sfîrşitul lunii ianuarie, un alt poliţist a fost condamnat în primă instanţă pentru spionaj în favoarea Kazahstanului. Un tribunal din Alma Ata l-a condamnat pe Aliev, în ianuarie 2008, la 20 de ani de închisoare pentru răpirea a trei responsabili ai băncii Nurbank, doi dintre aceştia fiind în continuare daţi dispăruţi. Procesul s-a desfăşurat în absenţa acuzatului, care susţine că este nevinovat. Justiţia austriacă a respins, în august 2007, cererea de extrădare a acestuia, apreciind că nu sînt întrunite condiţiile de desfăşurare a unui proces echitabil. În ianuarie 2009, justiţia austriacă a audiat, totuşi, mai mulţi martori care îl acuzau pe Aliev. Personaj controversat al vieţii politice şi de afaceri din Kazahstan, Aliev a căzut în dizgraţie în primăvara anului 2007, în perioada în care era ambasador al Kazahstanului în Austria, după ce ocupase funcţia de ministru-adjunct de Externe. Condamnat în absenţă şi la 20 de ani de închisoare pentru tentativă de lovitură de stat, Rakhat Aliev, în vîrstă de 46 de ani, îl acuză pe preşedintele Nursultan Nazarbaiev că a declanşat urmărirea sa pentru a-l împiedica să candideze la alegerile prezidenţiale din 2012.

Portugalia - Trei tone de haşiş, capturate pe un iaht de lux

Aproximativ trei tone de haşiş au fost capturate marţi, în sudul Portugaliei, la bordul unui iaht de lux spaniol, iar cei trei pasageri au fost arestaţi. Iahtul, lung de 12,5 metri şi înmatriculat în oraşul spaniol Huelva, a fost oprit pe insula Cabanas, în largul oraşului Tavira, care se află la 300 de kilometri la sud-est de Lisabona. La bordul ambarcaţiunii, poliţia maritimă a descoperit 81 de baloturi de haşiş din Maroc, care cîntăreau în total 2,9 tone. Cei trei membri ai echipajului, un portughez, un spaniol şi un marocan, au fost arestaţi.

Marea Britanie - Droguri la Heathrow

Vameşii britanici au arestat un echipaj al companiei South African Airways, după ce au descoperit la bordul unui avion venind de la Johannesburg cocaină în valoare de 280.000 de euro, al doilea incident de acest tip în care este implicată firma sud-africană în mai puţin de o lună. 15 membri ai echipajului companiei sud-africane au fost arestaţi luni, pe aeroportul Heathrow, după ce vameşii au capturat cinci kilograme de cocaină în valoare de 250.000 de lire sterline (280.000 de euro). La 20 ianuarie, 15 membri din echipajul unei alte curse a companiei South African Airways au fost arestaţi la aeroportul din Heathrow, după ce au fost descoperite 50 de kilograme de canabis şi patru kilograme de cocaină în bagajele lor. Aceştia au fost eliberaţi pe cauţiune, fără să fie puşi sub acuzare, urmînd să se prezinte în faţa autorităţilor britanice la 23 martie. Membrii echipajelor companiilor aeriene sînt supuşi aceloraşi controale de securitate ca pasagerii obişnuiţi, atît în Marea Britanie, cît şi în Africa de Sud.

Franţa - Cei doi deţinuţi evadaţi au fost arestaţi

Doi deţinuţi periculoşi care au evadat, în urmă cu două zile, dintr-o închisoare din Franţa, folosind explozibil şi luînd ostatici doi gardieni, au fost prinşi de poliţie, marţi dimineaţă, pe o autostradă din regiunea pariziană. Unul dintre ei a fost grav rănit în urma unui schimb de focuri, iar celălalt deţinut se află în stare de şoc, în urma accidentului rutier care s-a produs cînd erau urmăriţi de poliţie. Trei poliţişti au fost uşor răniţi în urma tamponării. Potrivit primelor elemente ale anchetei, fugarii au lovit o maşină pe o autostradă în regiunea pariziană, în jurul orei 4.00 dimineaţa şi l-au luat ostatic pe şoferul autovehiculului, obligîndu-l să retragă bani de pe card. După ce a fost eliberat, bărbatul a alertat poliţia. Fugarii au fost opriţi în tunelul de pe autostrada A 86, în regiunea pariziană. Cei doi deţinuţi au evadat duminică după-amiază, dinamitînd o uşă a închisorii Moulins-Yzeure şi luînd ostatici doi gardieni pe care i-au eliberat seara, în regiunea pariziană.

Germania - Nouă lege privind protecţia datelor personale

Ministrul german de Interne, Wolfgang Schauble, a decis să elaboreze o nouă lege privind protecţia datelor personale, însă măsuri concrete în acest sens sînt aşteptate abia după alegerile parlamentare din septembrie. Reprezentanţii patronatelor, sindicatelor şi clasei politice au fost de acord că protecţia datelor personale trebuie îmbunătăţită, chiar dacă Wolfgang Schauble s-a pronunţat explicit împotriva interzicerii absolute a verificărilor angajaţilor. ”În condiţiile stabilite de lege, patronatele trebuie să aibă dreptul de a verifica datele personale ale angajaţilor, ceea ce nu este doar în interesul angajatorilor, ci şi al angajaţilor”, a declarat Wolfgang Schauble. Verificările sistematice ale datelor angajaţilor de către concernul feroviar Deutsche Bahn au fost disproporţionate, a admis ministrul de Interne, gigantul german verificînd timp de mai mulţi ani datele tuturor angajaţilor, în mod ilegal. Conducerea Deutsche Bahn a argumentat că verificările au fost făcute doar pentru combaterea corupţiei interne.

Noua Zeelandă - Cutremur puternic în insulele Kermadec

Un seism cu magnitudinea 6,4 a fost resimţit marţi, în insulele Kermadec, arhipelag vulcanic nelocuit din Oceanul Pacific, situat între Noua Zeelandă şi Fiji, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS). Cutremurul a fost înregistrat marţi, la ora locală 15.30 (05.30, ora României), la 175 de kilometri sud de insula Raoul, unde locuiesc doar cîţiva oameni de ştiinţă. Hipocentrul seismului a fost localizat la 35 de kilometri adâncime. Seismele sînt frecvente în această zonă, care este situată pe Cercul de Foc al Pacificului.



12