Parlamentarii vor lucra pînă la miezul nopţii pentru a adopta bugetul
Parlamentarii vor lucra în plen, începînd de astăzi pînă la miezul nopţii, pentru dezbaterea şi adoptarea proiectelor de lege privind bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2009, au decis, ieri, Birourile Permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Secretarul Camerei Dumitru Pardău a făcut această precizare, arătînd că dezbaterile pot fi prelungite şi în zilele de vineri şi sîmbătă, în funcţie de modul de desfăşurare a şedinţelor. Proiectele de lege privind bugetele de stat şi al asigurărilor sociale de stat pe 2009 au fost aprobate, sîmbătă, de comisiile parlamentare de buget.
Gabriel Oprea, votat ca membru al Comisiei de apărare din Camera Depurtaţilor
Deputatul Gabriel Oprea, care a demisionat din PSD, va face parte din Comisia pentru apărare şi ordine publică a Camerei Deputaţilor, au decis, ieri, în unanimitate, deputaţii. Plenul Camerei Deputaţilor a luat această hotîrîre după ce preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, a precizat că Oprea, care este deputat independent, şi-a exprimat dorinţa de a activa în Comisia pentru apărare. Oprea a fost propus, săptămîna trecută, de preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pentru a ocupa un loc în Comisia parlamentară pentru controlul SRI. Această propunere a fost criticată de reprezentanţii PSD, care au fost suprinşi şi au cerut democrat-liberalilor să o retragă.
SAR propune modificarea Legii ANI
Societatea Academică din România (SAR) propune modificarea Legii ANI în sensul eliminării obligaţiei ca sesizările trimise Agenţiei să fie însoţite de dovezi şi vrea ca prerogativa preşedintelui ANI, care poate decide demararea unei verificări din oficiu, să fie extinsă la toţi inspectorii de integritate. “Persoana care face sesizarea poate să arate indiciile pe care se bazează aceasta, standardul de probă impus de folosirea termenului “dovezi” fiind mult prea ridicat. În plus, posibila sancţiune penală pentru denunţ calomnios care planează asupra celor care fac sesizări către ANI descurajează depunerea de plîngeri”, spun reprezentanţii SAR. O altă propunere este lărgirea sferei celor care pot decide pornirea unei investigaţii din oficiu la toţi inspectorii de integritate. Se mai propune ca toţi angajaţii din sectorul public care gestionează sau administrează programe de finanţare să depună declaraţii de avere, cu argumentul că acesta este un sector “extrem de vulnerabil la corupţie, iar persoanele angajate să se ocupe de aceste probleme nu au mereu calitatea de funcţionar public”.
UDMR cere articol constituţional pruivind autonomia teritorială
Primarul municipiului Sfîntu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a declarat, ieri, că i-a propus preşedintelui Traian Băsescu introducerea unui articol în Constituţie care să prevadă existenţa autonomiei teritoriale, deşi nu se aştepta ca apoi şeful statului să spună că susţine autonomia Ţinutului Secuiesc. Potrivit acestuia, mulţi analişti români susţin că autonomia teritorială poate fi înfăptuită chiar şi în condiţiile actuale ale Constituţiei, fiind doar “o chestiune de interpretare” a acesteia. El a adăugat că reprezentanţii UDMR care s-au întîlnit cu şeful statului i-au spus acestuia “foarte clar” că nu doresc să facă niciun gest neconstituţional.
Pot cumpăra locuinţa de serviciu
Senatorii au adoptat, ieri, un amendament la o propunere legislativă care dă dreptul de a cumpăra locuinţa de serviciu inclusiv celor transferaţi în cadrul sistemului de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Iniţiativa legislativă a democrat-liberalului Costică Canacheu prevedea completarea articolului 2 din Legea 562/2004 privind autorizarea instituţiilor publice din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională de a vinde personalului propriu unele locuinţe de serviciu pe care acestea le au în administrare. Potrivit iniţiatorului, propunerea legislativă se referă la 14 locuinţe de serviciu, 13 de la Ministerul Apărării şi una de la MIRA, care, la data intrării în vigoare a Legii 562/2004, erau repartizate către actualii deţinători, acestora fiindu-le refuzate cererile de cumpărare a apartamentelor deoarece au fost mutaţi la alte instituţii din sistem. Senatul a fost primă Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind decizională.