Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Februarie 2009 / 00:00 475 accesări

Italia - Români arestaţi după o altercaţie pe Aeroportul Fiumicino din Roma

Cel puţin patru cetăţeni români, un polonez şi un ceh au fost arestaţi pe Aeroportul Fiumicino (Roma) pentru implicarea într-o altercaţie în zona Terminalului C, destinat plecărilor. Potrivit TGcom, carabinierii au intervenit imediat pentru restabilirea ordinii, arestînd patru cetăţeni români cu vîrste cuprinse între 38 şi 46 de ani, un polonez de 44 de ani şi un ceh de 25 de ani. La rîndul său, agenţia Adnkronos a relatat că în urma altercaţiei au fost arestaţi cinci cetăţeni români. Trei dintre suspecţi au fost transportaţi la spital cu răni serioase, avînd nevoie de trei zile de îngrijiri medicale. Deocamdată, nu se ştie care a fost motivul izbucnirii altercaţiei între cei şase sau şapte imigranţi. Carabinierii au confiscat şi două cuţite cu lame avînd o lungime de şapte şi nouă centimetri.

Rusia - Cel puţin 15 morţi într-un incendiu la o clădire de locuinţe

Cel puţin 15 persoane au murit sîmbătă, în Rusia, într-un incendiu declanşat în apartamentul unei clădiri din satul Molodejni, situat în regiunea Astrahan din sudul ţării, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Un număr de 59 de persoane care se aflau în imobilul de trei etaje în timpul incendiului au putut fi evacuate, potrivit sursei citate. Incendiul ar fi fost declanşat în mod accidental, de folosirea inadecvată a focului, potrivit unui purtător de cuvînt al ministerului.

Liban - Un mort, în cadrul ciocnirilor de la comemorarea lui Rafic Hariri

Partidul Progresist Socialist antisirian din Liban a anunţat că unul dintre membrii săi a decedat în urma rănilor cauzate de ciocnirile cu susţinătorii opoziţiei conduse de Hezbollah. ”Lutfi Zeineddin a murit duminică dimineaţa, din cauza rănilor suferite în timpul unui atac comis asupra sa de susţinători ai opoziţiei, care au participat, sîmbătă, la comemorarea asasinării lui Rafic Hariri”, se arată într-un comunicat. Hariri, fost premier în Liban, a fost ucis într-un atac cu bombă la Beirut, la 14 februarie 2005, care a fost atribuit Siriei, deşi Damascul a negat orice implicare. Sute de mii de persoane au participat sîmbătă, la Beirut, la un miting pentru a marca împlinirea a patru ani de la asasinarea lui Hariri. Mai multe ciocniri au avut loc între susţinătorii majorităţii din Liban şi cei ai mişcării şiite Hezbollah, în cîteva cartiere vestice din capitală, înainte de începerea mitingului.

Turcia - Ciocniri între poliţie şi manifestanţii kurzi

Ciocniri între poliţie şi manifestanţi au avut loc, duminică, pentru a doua zi consecutiv, în oraşul kurd Diyarbakir din sud-vestul Turiciei, cu ocazia împlinirii a zece ani de la arestarea fostului lider al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Ocalan. Circa 3.000 de manifestanţi, între care primarul oraşului, au defilat pe străzi, arborînd portrete ale liderului spiritual al kurzilor şi scandînd sloganuri antiguvernamentale. Ciocnirile dintre poliţie şi manifestanţi au provocat rănirea a circa 15 persoane, între care poliţişti şi jurnalişti, în timp ce aproximativ zece persoane au fost arestate. Alte manifestaţii, potrivit agenţiei Anatolia, au avut loc în provinciile Hakkari şi Sirnak, unde locuiesc importante comunităţi de kurzi. Ocalan, în vîrstă de 59 de ani, este fondatorul şi fostul lider al PKK, considerat organizaţie teroristă de Ankara şi de o parte a comunităţii internaţionale şi a fost arestat în 1999, în Kenya, de agenţi turci, cu ajutorul serviciilor de informaţii americane. Transferat în Turcia, el a fost condamnat la moarte în iunie 1999, o pedeapsă comutată în 2002 la închisoare pe viaţă, după abolirea pedepsei capitale. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recomandat în mai 2005, la Strasbourg, organizarea unui nou proces, apreciind că cel din 1999 a fost inechitabil.

Ungaria - Manifestaţie a radicalilor naţionalişti la Budapesta

Aproximativ 1.000 de radicali naţionalişti au participat, sîmbătă, la comemorarea unei bătălii din al doilea război mondial, în Piaţa Eroilor din Budapesta. Poliţia a arestat patru bărbaţi şi o femeie croată, care purtau obiecte ce ar fi putut fi folosite drept arme, a declarat purtătorul de cuvînt al poliţiei, Judit Papp. Unul dintre bărbaţi era căutat de poliţie. Reuniunea a început la ora locală 15.00 (16.00 ora României), pentru a comemora Ziua Onoarei, o bătălie din al doilea război mondial pentru apărarea Budapestei, unde militarii germani şi ungari au străpuns blocada impusă Castelului Buda. Majoritatea participanţilor erau tineri purtînd încălţăminte şi haine negre şi bannere asociate cu dreapta radicală. Aceştia au ascultat discursurile rostite la mormîntul soldatului necunoscut. Unele persoane purtau bannere cu sloganuri în cehă, croată, germană, italiană, suedeză şi slovacă. Printre organizaţiile participante s-a numărat şi Garda Ungară, precum şi mişcarea tinerilor radicali 64 Varmegye. Evenimentele s-au încheiat paşnic, în jurul orei locale 18.00 (19.00 ora României).

Germania - Incidente la marşul neonaziştilor de la Dresda

Cîteva zeci de persoane au fost arestate şi mai mulţi poliţişti au fost răniţi, sîmbătă, în cadrul marşului organizat de neonazişti în memoria victimelor bombardamentelor aliaţilor din 1945 asupra oraşului Dresda. Circa 6.000 de neonazişti au defilat, sîmbătă, la Dresda, în estul Germaniei, alături de circa 12.500 de contramanifestanţi - un amestec heteroclit de reprezentanţi ai bisericii, ai partidelor politice şi sindicatelor şi cetăţeni din oraş. Cîteva zeci de persoane au fost reţinute, a declarat poliţia, care a mobilizat mii de agenţi la acest marş. Însă mai mulţi poliţişti au fost răniţi de pietrele şi sticlele aruncate de manifestanţi, în timp ce două furgonete ale poliţiei au fost răsturnate. Manifestaţia anuală de la 14 februarie, de la Dresda, este una dintre cele la care participă cel mai mare număr de neonazişti germani, în cadrul tradiţionalului ”marş funebru”, în memoria celor circa 25.000 de victime ale bombardamentelor aliaţilor asupra oraşului, din 13-14 februarie 1945. În Saxonia, landul din care face parte Dresda, partidul neonazist NPD este cel mai bine reprezentat, cu opt deputaţi în Parlamentul regional. În fiecare an, această demonstraţie dă naştere unei serii de contramanifestaţii care reunesc numeroşi participanţi. ”Dresda refuză să murdărească memoria victimelor sale”, a declarat primarul oraşului, Helma Orosz, dezvelind o placă memorială. Printre manifestanţi, preşedintele Partidului Social-Democrat (SPD), Franz Muentefering, le-a cerut saxonilor să boicoteze deputaţii de extremă dreapta la viitoarele alegeri regionale din 30 august. ”Cămăşile brune nu trebuie să mai aibă niciodată vreo şansă în Germania”, a declarat el.

Ucraina - Coliziune între un autobuz şi un tren

Şase persoane au murit şi alte 14 au fost rănite sîmbătă, după coliziunea dintre un autobuz şi un tren, în vestul Ucrainei, a declarat ministrul ucrainean pentru Situaţii de Urgenţă. Accidentul s-a produs în apropiere de satul Proscovo (situat la 18 kilometri de oraşul Ternopil), la o trecere la nivel cu calea ferată. Şase dintre cei 30 de pasageri ai autocarului au fost ucişi, 14 au fost spitalizaţi, dintre care opt sînt în stare gravă. Alţi zece pasageri sînt sub control medical. O comisie specială guvernamentală, condusă de vicepremierul Oleksandr Turcinov, a fost înfiinţată pentru a analiza cauzele accidentului.

Egipt - Tragedie rutieră

Cel puţin 16 persoane, între care şi patru copii, au murit sîmbătă, după ce autocarul în care se aflau s-a tamponat cu un camion, pe un drum aflat la nord-est de capitala Egiptului, Cairo. Accidentul s-a produs sîmbătă seară, în provincia Sharqiya, în Delta Nilului. Şoselele din Egipt sînt printre cele mai periculoase din lume, regulile de circulaţie fiind frecvent încălcate. Anual, circa 6.000 de persoane mor în accidente rutiere, iar alte 30.000 sînt rănite, potrivit cifrelor oferite de Ministerul Transporturilor. Un nou cod rutier a intrat în vigoare în august, pentru a oferi mai multă protecţie.

Arabia Saudită - O femeie devine, în premieră, membru al Executivului

Regele Abdallah al Arabiei Saudite a efectuat o remaniere a Guvernului, marcată prin intrarea în Cabinet a primei femei, care va ocupa funcţia de ministru adjunct al Educaţiei, a anunţat televiziunea publică. În virtutea unei remanieri, prima de la preluarea tronului de către regele Abdallah, în august 2005, suveranul a numit, prin decret, noi miniştri la Educaţie, Justiţie, Informaţie şi Sănătate. El a desemnat un nou şef al Consiliului Superior al Magistraturii şi un nou preşedinte al Majles al-Shura (Consiliul consultativ), precum şi un nou director al poliţiei religioase, comisia pentru propagarea virtuţii şi prevenirea viciului.

Irlanda - Numeroşi muncitori străini se întorc în ţările de origine

Numărul străinilor din Irlanda care se întorc în ţările de origine a crescut, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie asistînd 452 de persoane să se reintegreze în propria ţară în 2008, faţă de 231 în 2007. În primele săptămîni din 2009, organizaţia a primit 100 de cereri. Programul OIM este deschis tuturor cetăţenilor din afara UE care solicită azil sau imigranţilor care vor să se întoarcă acasă şi nu dispun de mijloacele sau documentele necesare pentru a face acest lucru. Acesta este finanţat de Departamentul pentru Justiţie din cadrul UE, iar aplicanţii pot primi asistenţă financiară de 600 de euro fiecare sau 1.200 de euro de familie. OIM cheltuie adeseori această sumă pentru plata zborurilor, dar fondurile sînt folosite şi pentru a ajuta imigranţii să se reintegreze în ţara de origine. Persoane din 30 de ţări au folosit acest program, anul trecut, peste jumătate dintre solicitanţi fiind brazilieni. Multe persoane au revenit, de asemenea, în R. Moldova, Nigeria, Israel şi Georgia. În total, OIM a ajutat la întoarcerea acasă a circa 2.000 de persoane din 175 de ţări.

SUA - German acuzat de contrabandă cu zeci de tone de corali

Un german a fost acuzat, vineri, de o instanţă din Alexandria, statul Virginia, că a introdus ilegal şi a vîndut în SUA corali protejaţi de lege. Un juriu l-a inculpat pe Gunther Wenzek, în iulie anul trecut, în Portland (Oregon), unde a introdus ilegal corali din recifii din Filipine. Acesta a fost arestat, miercuri, pe Aeroportul Dulles din Washington, cînd mergea spre o expoziţie de animale în Orlando, Florida. Wenzek este vizat într-o investigaţie din 2007, după ce a încercat să livreze către Portland un container plin cu fragmente de corali în pericol de dispariţie. Agenţii au reţinut două containere care conţineau în total peste 40 de tone de corali, pe care i-a livrat către un client din oraş. Fragmentele de corali reţinute de autorităţi erau protejate de legea internaţională. Departamentul de Justiţie a precizat că legislaţia din Filipine interzice orice export cu corali.

Australia - Mii de pompieri se luptă cu opt incendii

Mii de pompieri depuneau în continuare eforturi, duminică, pentru stingerea a opt incendii în sud-estul Australiei, unde 181 de persoane au murit în cel mai mare dezastru de acest fel din istoria ţării. Chair dacă temperaturile mai scăzute şi diminuarea intensităţii vîntului ajută pompierii, stingerea totală a incendiilor ar putea dura cîteva săptămîni. Aproximativ 4.300 de pompieri participă la stingerea incendiilor care au distrus peste 1.800 de locuinţe şi 450.000 de hectare de pădure. În cursul nopţii de sîmbătă spre duminică, doi pompieri din Noua Galie de Sud au fost răniţi de un arbore care a căzut, fiind spitalizaţi la Melbourne. Pompieri americani au fost trimişi pentru ajutarea colegilor australieni şi neo-zeelandezi. Rudele victimelor au iniţiat o acţiune judiciară împotriva companiei de electricitate SP Ausnet, filiala grupului Singapore Power Group. Reclamanţii sînt convinşi că o linie electrică a provocat incendiul din regiunea Kinglake (la nord de Melbourne), soldat cu moartea a 100 de persoane.

Rusia - Proteste la Moscova

Sute de persoane au organizat, duminică, la Moscova, un marş pentru a protesta faţă de asasinarea recentă a unui avocat şi a unei jurnaliste. Cel puţin 300 de persoane au ieşit pe străzi, în pofida temperaturilor scăzute şi a zăpezii, pentru a exprima furia după uciderea avocatului Stanislav Markelov (34 de ani) şi a jurnalistei Anastasia Baburova (25 de ani). Cei doi activişti au fost împuşcaţi în centrul Moscovei, după participarea la o conferinţă de presă, în ianuarie. Markelov denunţase decizia de eliberare din închisoare a unui colonel rus condamnat pentru uciderea unei tinere cecene. Avocatul intenţiona să conteste în justiţie decizia de eliberare. Baburova, reporter la ”Novaia Gazeta”, scrisese o serie de articole despre rasismul şi ultranaţionalismul din Rusia. În 2006, jurnalista Anna Politkovskaia, tot de la ”Novaia Gazeta”, a fost asasinată la Moscova. Primăria Moscovei a anulat decizia iniţială de interzicere a marşului de protest, permiţînd trecerea manifestanţilor prin zone aglomerate ale capitalei.

Brazilia - Peste 3.000 de persoane evacuate din cauza inundaţiilor

Peste 3.000 de persoane au fost evacuate sîmbătă, în statul Rio de Janeiro din Brazilia, după inundaţiile şi alunecările de teren provocate de ploile torenţiale care durează de mai multe zile. Una dintre municipalităţile cele mai afectate este Itaborai, situată la circa 30 de kilometri nord-est de oraşul Rio, unde 1.000 de locuitori au fost evacuaţi şi peste 280 de clădiri au fost avariate sau distruse total. În nord-est, localitatea Cardoso Mareira a fost declarată zonă calamitată, în timp ce alte oraşe sînt în situaţii similare, meteorologii prognozînd noi ploi abundente. Îngrijorările vizează în special rîul Paraiba do Sul, care a crescut cu peste cinci metri de la începutul ploilor, joi şi a inundat cîteva comunităţi situate în apropierea sa. În statul vecin Sao Paulo, oraşul Tambau a fost plasat în alertă ridicată din cauza riscului ruperii unui baraj care alimentează oraşul cu apă. Apele care au depăşit structurile barajului au distrus deja un pod din apropiere. Această vară este sezonul cu cele mai abundente ploi din Brazilia.

Peru - Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 s-a produs duminică dimineaţă, pe coasta de nord a statului Peru, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Cutremurul s-a produs la ora locală 05.04 (12.04 ora României). Epicentrul acestuia este situat în Oceanul Pacific, la 71 de kilometri sud-sud-vest de oraşul Piura, în nord-vestul statului Peru, a precizat sursa citată, fără a se putea pronunţa pentru moment în legătură cu producerea unor eventuale victime sau pagube materiale. Tot duminică, un alt seism s-a înregistrat în Japonia. Un cutremur submarin, cu magnitudinea de 6 grade s-a produs în nordul arhipelagului nipon, fără a provoca victime sau pagube materiale. Specialiştii au precizat că nu exist risc de tsunami. Cutremurul s-a produs la ora locală 18.24 (11.24 ora României), în Oceanul Pacific, în largul prefecturii Iwate, la o adîncime de 40 de kilometri.



12