Vasile Puşcaş va avea rang de ministru-delegat
Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, ca şeful Departamentului de Afaceri Europene, Vasile Puşcaş, să conducă instituţia cu rang de ministru-delegat, iar secretarul general al Guvernului va avea rang de ministru. De asemenea, secretarul general adjunct al Guvernului va avea rang de secretar de stat. Decizia schimbării titulaturii din secretar de stat în şef de departament cu rang de ministru a fost luată la nivelul coaliţiei guvernamentale PD-L-PSD, pentru a suplini pierderea de către social-democraţi a unui post în Cabinet, prin cumularea, de către Dan Nica, a funcţiei de vicepremier cu cea de ministru al Administraţiei şi Internelor.
După 15 aprilie, rectificare bugetară
Secretarul executiv al PD-L, Costică Canacheu, a anunţat, ieri, că după 15 aprilie Guvernul va analiza posibilitatea unei rectificări bugetare, după ce se vor face consultări cu patronatele şi sindicatele, el precizînd că în luna ianuarie colectarea la buget nu a fost “fericită”. Canacheu a arătat că, la fel ca şi anii anteriori, “se anticipează” şi în acest an o rectificare bugetară. Reprezentantul PD-L a precizat că premierul Boc şi partenerii sociali din sindicate şi patronate au fost de acord ca, pînă pe 15 aprilie, să evalueze efectele crizei economice în România şi care sînt încasările la bugetul de stat.
Moment de reculegere în Parlament, în memoria lui Marian Cozma
Şedinţa reunită a Camerei Deputaţilor şi Senatului a început, ieri, cu un moment de reculere în memoria fostului handbalist Marian Cozma, ucis în noaptea de sîmbătă spre duminică în Ungaria, unde activa la o echipă locală. Propunerea a venit din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, în deschiderea şedinţei comune a celor două Camere ale Parlamentului. Componentul naţionalei României şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, în noaptea de sîmbătă spre duminică, la un restaurant din oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi şi alţi doi coechipieri, sîrbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesic.
Amendament la buget
Deputatul PD-L de Constanţa Constantin Chirilă a depus, marţi, un amendament la legea Bugetului pentru anul 2009. Amendamentul se referă la una dintre unităţile administrativ-teritoriale din cadrul Colegiului electoral nr. 4 Constanţa. Deputatul democrat-liberal solicită ca bugetul Ministerului Culturii, Cultelor şI Patrimoniului Naţional să fie suplimentat cu 500.000 de lei, în vederea finanţării lucrărilor de reabilitare a bisericii ortodoxe \"Sf. Constantin şi Elena“ din comuna Albeşti. Iniţiativa deputatului constănţean survine pe fondul unei solicitări a locuitorilor din comuna Albesti, care nu se pot baza pe resursele locale, care sînt extrem de mici. Potrivit interpelării, Constantin Chirilă solicită ca majorarea bugetului de resort să se facă din fondurile de rezervă aflate la dispoziţia guvernului.
Haşotti, nemulţumit că parlamentarii PD-L au întîrziat
Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a protestat, ieri, în plenul Senatului, faţă de gestul parlamentarilor PD-L de a întîrzia cu aproape o oră începerea şedinţei acestei Camere. Liderul senatorilor liberali a subliniat faptul că Biroul Permanent al Senatului a hotărît anterior programul de lucru şi că toată lumea ştia care este acest program: “Nu ştiu de ce nu mă mir că importanţa Parlamentului pentru PD-L devine din ce în ce mai mică”.
Voiculescu condamnă jignirile italienilor aduse României
Preşedintele fondator al PC şi vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, îi invită în România pe jurnaliştii italieni de la cotidianul „Il Riformista” să cunoască România, care urmare a jignirilor la adresa României. Plecînd de la comentariile extrem de dure apărute în cotidianul italian „Il Riformista”, la adresa României, vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, a trimis o scrisoare directorului cotidianului, Antonio Polito prin care respinge afirmaţiile din articol şi îi invită pe directorul şi jurnaliştii de la „Il Riformista” într-o vizită de informare în România. În articolele publicate de cotidianul italian, sub semnătura lui Lucetta Scaraffia, profesor de istoria religiilor la Universitatea Roma, se menţionează că „România este cel mai rău loc din Europa, o ţară gri, anonimă, unde persoanele trăiesc fără umanitate de pe o zi pe alta, cerşind, prostituîndu-se şi alcoolizîndu-se. În România nu există bucurie, iar sărăcia românească nu este pitorească, plină de voioşie ca în ţările africane, ci tristă, plină de ură şi de resentimente, nici măcar pîinea în România nu este preparată cu grijă şi dragoste, ci este vîscoasă şi deloc bună, iar religia românilor este trăită oribil şi gol, fără suflet şi fără bucurie”.