Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 11 Februarie 2009 / 00:00 397 accesări

Interpelare parlamentară la adresa Ministerului pentru IMM-uri

Deputatul Constantin Chirilă, ales în colegiul electoral nr. 4 Constanţa, în urma redistribuirii voturilor, a depus, luni, o interpelare parlamentară la adresa Ministerului pentru IMM, Comerţ şi Mediul de Afaceri, în privinţa bugetului alocat sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii. Iniţiativa parlamentarului constănţean survine unei analize făcute împreună cu specialişti din domeniu, în urma căreia a rezultat ca sumele alocate sectorului IMM au fost de cinci ori mai mari în 2008 decît în anii precedenţi, dar banii au fost cheltuiţi doar parţial. Interpelarea este un semnal de alarmă adresat ministerului de resort, astfel încît, pentru anul 2009, să fie corijate restanţele în derularea programelor de sprijinire a IMM. \"Anul 2009 este unul crucial pentru sectorul IMM şi trebuie să folosim toate resursele pentru a ajuta acest sector esenţial al economiei româneşti\", a declarat Chirilă.

Aviz pentru ordonanţa prin care preşedintele Senatului devine membru CSAT

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat, ieri, favorabil, Ordonanţa de urgenţă de modifcare a legii de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), prin care preşedintele Senatului devine vicepreşedinte al Consiliului. Prin această ordonanţă, Mircea Geoană va participa la şedinţele CSAT în calitatea sa de preşedinte al Senatului. Ordonanţa urmează să fie avizată pe fond de comisia pentru apărare a Camerei deputaţilor, iar, apoi va fi supusă aprobării plenului Camerei Deputaţilor. Forul decizional în cazul acestei legi este Senatul.

Ordonanţa prin care Electrica prelua acţiunile Hidroelectrica, respinsă

Comisia Economică a Senatului a respins, ieri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 128/2008, prin care SC Electrica prelua acţiuni de la mai multe societăţi din domeniul energetic, în scopul constituirii concentrării economice pentru apariţia Companiei Energetice Naţionale. Fostul guvern a decis, la începutul lunii octombrie 2008, prin ordonanţă de urgenţă, să înfiinţeze compania energetică, dar actul normativ nu şi-a produs efectele. În acest proiect, Electrica urma să preia pachetele majoritare de acţiuni la celalate societăţi din structura companiei energetice, dar acest lucru nu s-a întîmplat. AVAS urma să constituie în favoarea Electrica un drept de uzufruct asupra tuturor acestor acţiuni, ca prim pas pentru constituirea Companiei Energetice Naţionale. Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor urmînd să decidă asupra adoptării sau respingerii acestei ordonanţe de urgenţă.

BNS: Congresul PNL - posibil moment de criză

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat, ieri, la o dezbatere organizată de un post de televiziune, că, în opinia partenerilor sociali, congresul PNL ar putea reprezenta un posibil moment de criză politică, dacă Tăriceanu va fi înlocuit. El a arătat, totodată, că partenerii sociali nu exclud nici constituirea, cît de curînd, a unei alte alianţe de guvernare: “E o predicţie pe care o fac: o altă alianţă de guvernare şi cu ocazia asta vor fi rezolvate şi problemele legate de alegerile prezidenţiale. Va fi greu unui interlocutor politic să se concentreze pe alegeri prezidenţiale cînd va avea propriile probleme în propria ogradă”.

Proiect de lege pentru instituirea “Zilei Tatălui” şi “Zilei Mamei”

Deputatul PD-L Mircia Giurgiu a declarat, ieri, că a depus la Camera Deputaţilor proiectul de lege “pentru instituirea Zilei tatălui şi Zilei Mamei”. Pentru asigurarea unui “echilibru social şi evidenţierea importanţei ambilor pãrinţi în viaţa de familie şi în societate”, deputatul a propus ca prima duminică a lunii mai să fie instituită “Ziua Tatălui”, iar, a doua duminică a lunii mai să fie “Ziua Mamei”. Proiectul de lege mai prevede ca Guvernul, autoritãţile publice locale şi centrale să ia măsurile necesare pentru marcarea acestor evenimente. Potrivit procedurilor parlamentare, proiectul de lege va fi analizat de comisiile parlamentare şi, apoi, de plenul Camerei.

Problema datoriei Irakului faţă de România, inclusă într-un acord

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, le-a spus, ieri, deputaţilor din Comisia de politică externă, că problema datoriei Irakului faţă de România nu a fost uitată, aceasta regăsindu-se într-un proiect de acord de cooperare economică transmis deja Bagdadului. Ministrul a arătat că se doreşte refacerea întregului cadru juridic cu Irakul, “în calitate de partener important al României în Orientul Mijlociu”. Diaconescu a subliniat că există oportunităţi pentru operatorii români şi de asemenea că există posibilitatea realizării unor exporturi de echipamente, compenente şi piese de schimb pentru petrochimie, reţele şi centrale electrice. De asemenea, referindu-se la posibilităţile economice aflate la dispoziţia operatorilor economici români, el a menţionat “participarea la reconversia producţiei militare sau în domeniul aprovizionării cu ţiţei”.



12