Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Februarie 2009 / 00:00 412 accesări

Spania - Români arestaţi pentru sechestrarea şi exploatarea a 27 de compatrioţi

19 români au fost arestaţi la Barcelona şi în apropiere de Valencia şi sînt suspectaţi că au reţinut împotriva voinţei lor şi au exploatat 27 de compatrioţi, obligîndu-i să cerşească sau să muncească, a anunţat, vineri, Ministerul spaniol de Interne. Cei 27 de români care au fost sechestraţi în două apartamente din Faura, în apropiere de Valencia, au fost eliberaţi de poliţie. ”Victimele erau recrutate din România, cu promisiuni false că vor primi de lucru, după care erau obligate să muncească fără salariu şi private de libertate”, se arată într-un comunicat au autorităţilor spaniole. ”În plus, atunci cînd nu aveau de lucru, erau obligaţi să cerşească. Trăiau îngrămădiţi în condiţii inumane în două apartamente şi nu fugeau de teamă de represalii”, potrivit aceleiaşi surse. Majoritatea victimelor lucrau în agricultură, cîte 12 ore pe zi. Autorităţile au lansat ancheta fupă ce doi români s-au plîns că au fost reţinuţi împotriva voinţei lor la Alicante, în sud-estul Spaniei.

Rusia - Recrudescenţă a activităţii grupărilor mafiote

Rusia a înregistrat, anul trecut, o creştere cu circa 5% a numărului de infracţiuni şi delicte comise de grupările mafiote, a declarat ministrul de Interne, Raşid Nurgaliev. ”În anul 2008, anchetele au arătat că 36.000 de infracţiuni au fost comise de grupări de crimă organizată, numărul acestui tip de infracţiuni a sporit cu 5,1%”, a declarat Nurgaliev în cursul unei reuniuni a înalţilor responsabili din Ministerul de Interne. El a precizat că forţele de ordine au rezolvat 155 de cazuri de crimă, fără a preciza cîte au fost comise în total. ”Grupările infracţionale prezintă un pericol serios pentru societate şi sînt implicate în special în traficul de persoane, traficul de arme şi contrabanda cu resurse strategice şi stupefiante”, a adăugat ministrul. Marile oraşe din Rusia au fost, în anii \'90, teatrul unor reglări de conturi zilnice între grupările mafiote rivale. Infracţionalitatea în rîndul imigranţilor din Rusia riscă să ia amploare, din cauza crizei economice care a provocat o scădere a veniturilor şi o creştere a şomajului, a avertizat, vineri, preşedintele rus, Dmitri Medvedev. Din cauza scăderii cu 50% a cotelor de imigraţie din Rusia pentru anul 2009, pe fondul crizei, recurgerea la munca la negru este posibilă, la fel ca deteriorarea situaţiei în materie de infracţionalitate, a afirmat Medvedev în faţa mai multor oficiali din Ministerul de Interne. Decizia Moscovei de a reduce aceste cote a dus la închiderea a numeroase şantiere pe care lucrau un mare număr de cetăţeni din fostele republici sovietice din Asia Centrală. Presa şi responsabilii ruşi au avertizat în repetate rînduri în legătură cu o sporire a numărului delictelor comise de imigranţii care intră în şomaj. Aceste declaraţii au avut uneori accente xenofobe, iar violenţele rasiste au explodat în ultimii ani în Rusia. Cota fixată pentru a atrage mînă de lucru străină în Rusia pentru anul 2009 este de 3,9 milioane. Potrivit autorităţilor, cota muncitorilor imigranţi care intră în Rusia este fixată pe baza cererilor prezentate de regiunile ţării.

Coreea de Nord – Rachete lansate în Marea Galbenă

Seulul se aşteaptă la provocări din partea Phenianului, cum ar fi tiruri cu rachetă cu rază scurtă de acţiune în Marea Galbenă, în apropiere de frontiera maritimă cu Coreea de Sud, scria, vineri, presa locală. Oficiali sud-coreeni consideră că astfel de tiruri sînt posibile, avînd în vedere că Phenianul a anunţat recent suspendarea tuturor acordurilor politice şi militare cu Seulul. Regimul comunist a anunţat, de asemenea, la sfîrşitul lui ianuarie, că nu mai recunoaşte frontiera maritimă cu Coreea de Sud, stabilită în Marea Galbenă şi care a constituit scena unor confruntări în 1999 şi 2002. Phenianul nu a recunoscut niciodată această linie de demarcaţie stabilită unilateral de forţele ONU conduse de SUA, după războiul din Coreea (1950-1953). Relaţiile dintre cele două state coreene s-au deteriorat de la preluarea puterii, la Seul, de către preşedintele Lee Myung-bak, un conservator care promovează o politică fermă faţă de regimul liderului nord-coreean, Kim Jong-Il.

Belgia - Cinci minori arestaţi pentru agresarea unor elevi

Cinci adolescenţi belgieni au fost arestaţi joi, pentru că au participat la un atac violent care a avut loc într-o şcoală în apropiere de Liege, în urma căruia şase copii au fost răniţi. Agresiunea s-a produs joi la prînz, în Alleur, o comună din apropiere de oraşul Liege. Ea a fost organizată de un grup format din zece tineri, între care şi foşti elevi ai şcolii, exmatriculaţi, care au intrat în cantină şi au agresat educatorii, aruncînd cu scaune şi spărgînd geamurile. O sută de copii se aflau în sală, iar şase dintre ei au fost internaţi din cauza rănilor şi contuziilor suferite. “Nu am văzut niciodată atîta violenţă şi ură. Nu voi uita niciodată scena. A fost înspăimîntător”, a spus una din educatoare. Cinci adolescenţi, cu vîrste cuprinse între 15 şi 17 ani, au fost arestaţi în urma agresiunii. Cursurile s-au ţinut vineri, însă 15 psihologi au fost prezenţi pentru a asista copiii, mulţi dintre aceştia fiind traumatizaţi. Autorităţile locale au mobilizat şi poliţişti care să asigure paza în timpul zilei.

Georgia - Parlamentul l-a învestit pe noul premier

Parlamentul georgian l-a învestit, vineri, pe noul premier, Nika Ghilauri, în urma demisiei predecesorului său în funcţie, săptămîna trecută. Fostul ministru de Finanţe a primit susţinerea a 160 deputaţi şi numai patru au votat împotrivă, Parlamentul fiind dominat de susţinătorii preşedintelui Mihail Saakaşvili. Înainte de vot, Ghilauri le-a spus colegilor că misiunile sale principale vor fi lupta împotriva consecinţelor crizei economice mondiale şi restabilirea integrităţii teritoriale georgiene, referindu-se la Osetia de Sud şi Abhazia, teritoriile separatiste a căror independenţă a fost recunoscută de Moscova după războiul din august. Ghilauri, în vîrstă de 33 de ani, devine al cincilea premier al Georgiei de la Revoluţia din 2003. Săptămîna trecută, premierul georgian, Grigol Mgaloblişvili, a anunţat oficial că demisionează, din motive de sănătate, la doar trei luni de la preluarea funcţiei şi l-a propus imediat pentru acest post pe ministrul de Finanţe.

Croaţia – Criminal arestat

Poliţia croată a spus vineri că a arestat persoana care a ucis-o pe fata unui avocat celebru din Croaţia, fiind vorba despre un caz care a dus la demiterea miniştrilor de Interne şi Justiţie. Ivana Hodak, în vîrstă de 26 de ani, a fost ucisă în octombrie, în blocul din Zagreb în care locuia. Tatăl ei, Zvonimir Hodak, asigură apărarea fostului general Vladimir Zagoreţ, acuzat că a furat cinci milioane de dolari în diamante, în timpul războiului pentru independenţă al Croaţiei. Presa a scris că ucigaşul Ivanei este unul dintre clienţii lui Hodak. Premierul Ivo Sanader i-a demis pe miniştrii de Interne şi Justiţie, precum şi pe şeful poliţiei, pentru că aceştia nu au reuşit să îmbunătăţească securitatea în Zagreb. Dosarul asasinării Ivanei Hodak a grăbit demiterea lor.

Tadjikistan - Spaţiul aerian, la dispoziţia NATO

Tadjikistanul este dispus să permită utilizarea spaţiului său aerian pentru transporturile NATO către Afganistan, cu excepţia celor militare, pentru a ajuta Washingtonul să îşi consolideze rutele de tranzit în regiune, a anunţat, vineri, ambasadoarea americană la Duşanbe. Kîrgîzstanul, o altă fostă republică sovietică din Asia Centrală, a anunţat săptămîna aceasta că va închide o bază militară americană de pe teritoriul său, ceea ce obligă SUA să găsească rapid rute alternative pentru transportul proviziilor pentru forţele din Afganistan. Tadjikistanul este o ţară săracă de la graniţa cu Afganistanul, care anunţase anterior că este dispusă să ofere spaţiul său aerian pentru unele tipuri de transporturi către acest teatru de operaţiuni. O sursă diplomatică occidentală a declarat joi pentru Reuters că SUA sînt aproape de a încheia un acord cu Uzbekistanul care să permită Washingtonului să deschidă o nouă rută pentru aprovizionarea trupelor sale din Afganistan.

Marea Britanie - Zboruri suspendate din cauza ninsorilor

Noi căderi de zăpadă au provocat suspendarea zborurilor pe aeroporturile Luton din nordul Londrei şi Bristol din sud-vestul Angliei, vineri dimineaţă, în timp ce cîteva sute de şoferi au fost salvaţi de serviciile de intervenţie pe timpul nopţii. Poliţia şi armata au venit în ajutorul a circa 200 de persoane blocate în maşini din cauza viscolului, la sud de Exeter, în sud-vestul Angliei. Marea Britanie se confruntă, de duminică seară, cu condiţii meteorologice nefavorabile şi ninsori puternice care aproape au paralizat capitala.

Antarctica - Coliziune între o navă a ecologiştilor şi un pescador japonez

Militanţi ecologişti au afirmat vineri că nava lor s-a izbit de un pescador japonez în Antarctica, în timpul unei confruntări cu vînătorii de balene, pe care îi acuză că dau dovadă de o agresivitate inedită. “Sîntem într-o confruntare tensionată de cîteva zile”, a declarat Paul Watson, căpitanul navei Steve Irwin, aparţinînd organizaţiei Sea Shepherd (Păstorul mărilor). “Eram pe punctul de a împiedica transferul unei balene moarte de pe nava Yushin Maru Nr.2, cînd nava Yushin Maru Nr.1 a efectuat manevre pentru a ne bloca. Nu am putut să întorc fără a lovi Yushin Maru Nr.1. Am încercat să evit, dar manevra navei Yushin Maru 2 a făcut coliziunea inevitabilă”, a declarat Paul Watson, precizînd că harpoanele navei japoneze au fost uşor avariate. Activiştii Sea Shepherd hărţuiesc de cinci ani pescadoarele japoneze, în cadrul campaniei anuale de pescuit din Antarctica, însă Paul Watson a apreciat că pescarii nu au dat niciodată dovadă de o asemenea agresivitate. “Sînt vizibil iritaţi din cauza banilor pe care îi pierd şi li s-a recomandat să facă totul pentru a ne împiedica să le perturbăm acţiunea”, a precizat acesta. La rîndul lor, japonezii au acuzat Sea Shepherd de terorism biologic.

Haiti - Fost angajat al ambasadei SUA a sustras circa 850.000 de dolari

Un fost angajat al ambasadei SUA la Port-au-Prince a pledat vinovat în faţa justiţiei federale din Washington, recunoscînd că a deturnat peste 850.000 de dolari de la Departamentul de Stat, între 2003 şi 2008, a anunţat secretarul american al Justiţiei. Acesta era angajat al ambasadei din 1995. El a recunoscut că a prezentat documente false Departamentului de Stat, cerînd rambursarea unor cheltuieli curente ale ambasadei, se arată într-un comunicat oficial, care precizează că acesta obţinuse în mod ilegal 428.639 de dolari. De altfel, el a recunoscut că a depus cereri false de retragere de numerar la două bănci din Port-au-Prince, unde ambasada avea un cont rezervat avansurilor de lichidităţi. Potrivit aceleeaşi surse, el a recuperat 50.000 de dolari, iar a doua oară 371.627 de dolari, ridicînd suma totală deturnată la 849.000 de dolari. Bărbatul riscă pînă la zece ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. Sentinţa ar putea fi pronunţată la 26 mai.

Nicaragua - CIJ se pronunţă în martie asupra unui diferend cu Costa Rica

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga va examina, în perioada 2-12 martie, un diferend dintre Nicaragua şi Costa Rica în legătură cu drepturile de navigaţie ale Costa Rica pe rîul San Juan, care aparţine statului Nicaragua. “Costa Rica reproşează statului Nicaragua că o împiedică să se bucure liber şi deplin de drepturile pe care le are asupra rîului San Juan şi de a se achita de responsabilităţile ce îi revin conform unor acorduri pe care le-a încheiat cu Nicaragua”, potrivit unui comunicat CIJ. Potrivit Costa Rica, ce a sesizat CIJ în 2005, un tratat din 1858 recunoaşte suveranitatea statului Nicaraga asupra San Juan, dar îi conferă şi drepturi importante confirmate ulterior prin jurisprudenţă. Însă Nicaragua a impus pe cursul apei, mai ales de la sfîrşitul anilor \'90, restricţii de natură continuă, ce afectează circulaţia ambarcaţiunilor statului Costa Rica şi a pasagerilor lor, spune Costa Rica. Ea cere despăgubiri. Nicaragua a mai avut o dispută maritimă cu Columbia, pe care a rezolvat-o la CIJ.



12