Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Februarie 2009 / 00:00 492 accesări

Marea Britanie - Româncă judecată în Scoţia, pentru furt

O româncă a recunoscut că a furat din geanta unei femei din Paisley, Scoţia, fotografia fiului defunct al acesteia şi 2.500 de lire sterline, iar instanţa i-a cerut să restituie banii, relatează ”Paisley Daily Express”. Violeta Florea şi-a recunoscut vinovăţia în Paisley Sheriff Court, după ce judecătorul, şeriful Colin Pettigrew, a refuzat să o elibereze din custodie, după ce a aflat că ea mai era acuzată de infracţiuni similare comise în Anglia. Judecătorul a cerut să restituie suma furată, după ce a aflat că, deşi femeia nu are un venit propriu, familia sa extinsă este dispusă să o ajute cu bani. Avocatul româncei, Jonathan Manson, a spus că deşi clienta sa nu este un imigrant ilegal, fiind de origine română, aceasta nu a putut munci sau primi ajutor social în Anglia. Ea a fost reţinută în Worcester în 4 decembrie 2008, unde aştepta să fie audiată de Worcester Crown Court în legătură cu altă infracţiune. Prejudiciul nu a fost recuperat. Florea a spus că a cheltuit banii pe mîncare pentru familia ei.

Rusia - Elicopter prăbuşit

Un elicopter de tip Mi-24 al armatei ruse s-a prăbuşit marţi, în regiunea Saratov din sud-vestul ţării, provocînd moartea celor trei membri ai echipajului, au relatat agenţiile ruse. ”Catastrofa s-a produs în apropierea aerodromului Pugacev din regiunea Saratov. Elicopterul a căzut la 18 kilometri de aerodrom, a luat foc iar echipajul a murit”, a declarat locotenent-colonelul Vladimir Drik. Accidentele de avioane sau elicoptere, fie că sînt civile sau militare, sînt frecvente în Rusia.

Austria - Intensificarea antisemitismului

Comunitatea israeliană din Austria (IKG) şi-a exprimat, marţi, îngrijorarea, din cauza unei ”intensificări dramatice a actelor antisemite în spaţiul germanic”, ca urmare a ofensivei israeliene din Fîşia Gaza. Comunicatul a fost făcut public în urma unei întîlniri a reprezentanţilor comunităţilor evreieşti din Elveţia, Germania şi Austria, care a avut loc la Zurich. Recenta anulare de către Papa Benedict al XVI-lea a excomunicării episcopului negaţionist britanic Richard Williamson a fost, cu această ocazie, considerată îngrijorătoare.

Spania - 15 persoane arestate în legătură cu terorismul islamist

Marţi, 15 persoane de naţionalitate pakistaneză şi indiană au fost arestate la Valencia şi Barcelona, în cadrul unei operaţiuni declanşate împotriva unei reţele de falsificatori de documente, bănuiţi că ar avea legătură cu terorismul islamist. Persoanele reţinute, zece la Barcelona şi cinci la Valencia, sînt bănuite că ar avea legătură cu o reţea de falsificatori de paşapoarte afiliată organizaţiei teroriste al-Qaida. Operaţiunea de arestare, în cadrul căreia au fost desfăşurate mai multe percheziţii, în special în cartierul El Raval din centrul Barcelonei, a fost coordonată de un judecător al Audienţei Naţionale, principala instanţă penală din Spania însărcinată cu anchetarea cazurilor de terorism. În Spania s-au înmulţit, în ultimele luni, operaţiunile împotriva cercurilor islamiste, cu precădere în regiunea Catalunia. La începutul lui 2008, Garda Civilă a eliminat o grupare radicală islamistă formată în principal din pakistanezi, bănuiţi că ar fi pregătit un atentat la Barcelona. În luna iunie a aceluiaşi an, opt algerieni, bănuiţi că ar avea legături cu organizaţia al-Qaida din Magrebul islamic, au fost reţinuţi la Castellon, Barcelona şi la Pamplona. La 20 ianurie 2009, şase persoane de origine pakistaneză au fost arestate la Barcelona, fiind bănuite de finanţarea activităţilor teroriste, dar au fost eliberate după trei zile, din lipsă de probe, de judecătorul Audienţei Naţionale, Baltasar Garzon.

Rusia - Un florar şi un măcelar, arestaţi pentru canibalism

Un florar şi un măcelar au fost arestaţi la Sankt Petersburg, după ce au înecat o fată într-o cadă şi apoi au mîncat-o, a anunţat, marţi, comisia de anchetă de pe lîngă Parchetul din Rusia, fiind vorba despre un nou act de canibalism care şochează Rusia. În noaptea de 19 spre 20 ianuarie, Iuri Mojnov, florar şi Maxim Golovaţkih, măcelar, au înecat o tînără în cada din baia apartamentului unuia dintre ei. Au tăiat corpul neînsufleţit al victimei în mai multe bucăţi, pe unele le-au mîncat, pe altele le-au aruncat la gunoi, explică un comunicat al comisiei. Victima este o tînără de 16 ani, care a fost dată dispărută la 19 ianuarie. Rusia a fost şocată de un alt act de canibalism în septembrie. Patru adolescenţi au fost ucişi cu lovituri de cuţit, tăiaţi în bucăţi şi parţial mîncaţi, în regiunea Iaroslav, la 300 kilometri nord de Moscova, de o bandă de satanişti. Presupuşii criminali - cinci studenţi de 19 ani şi alţi trei suspecţi - au atras victimele într-o casă de ţară şi le-au masacrat, pe rînd, pe parcursul unei veri întregi. Trei fete şi un băiat, cu vîrste de 16-17 ani, provenind din cercuri cu legături cu mişcarea punk, au fost obligaţi să consume alcool, au fost ucişi cu lovituri de cuţit, potrivit unui ritual satanist, apoi tăiaţi în bucăţi. Agresorii au făcut apoi un foc de tabără şi au consumat bucăţi din cadavre. Anchetatorii au găsit capetele victimelor în locul în care fusese făcut focul. Suspecţii au fost arestaţi în timpul profanării unui cimitir din regiune. În cursul interogatoriilor şi în urma verificării apelurilor telefonice, anchetatorii şi-au dat seama de legătura tinerilor cu moartea adolescenţilor respectivi. ”Satana mă va ajuta să scap de responsabilitate”, a declarat atunci unul dintre suspecţi. Agresorii le-au aplicat 666 lovituri de cuţit victimelor, conform ritualului satanist, potrivit poliţiei.

Belgia - Transportatorii, îngrijoraţi de concurenţa firmelor din Europa Centrală şi de Est

Transportatorii belgieni sînt tot mai preocupaţi de concurenţa camioanelor înmatriculate în Europa Centrală şi de Est, care, cu prilejul transporturilor internaţionale, efectuează şi servicii interne. ”Este vorba de dumping social”, afirmă Federaţia Transportatorilor Belgieni (FGTB), care a organizat, luni, o întîlnire cu reprezentanţii administraţiilor, poliţiei şi companiilor private. Liberalizarea în 2008, în Belgia, a transporturilor rutiere a avut efecte negative, susţin reprezentanţii transportatorilor: pierderea locurilor de muncă, prezenţa în parcări a multor camioane înmatriculate în Europa Centrală şi de Est şi a unor şoferi din această zonă ale căror condiţii de lucru sînt degradante. Uneori, firmele belgiene îşi relochează activităţile de recrutare, condiţiile de salarizare şi contribuţiile sociale. Fenomenul riscă să se amplifice din cauza crizei economice şi intrării pe piaţă, de la 1 ianuarie 2009, a transportatorilor din Polonia şi România. Frank Moreels, secretarul federal al grupului profesional Transport Routier & Logistique, afirmă că există multe firme-fantomă în Slovenia, Polonia sau Ungaria.

Ungaria - Romii vor să înfiinţeze o gardă de autoapărare

O asociaţie a romilor din vestul Ungariei intenţionează să înfiinţeze o gardă de autoapărare, care să reprezinte mai eficient interesele comunităţii, afirmă cotidianul local ”Kisalfold”, citând declaraţii ale liderului Asociaţiei romilor din regiunea Gyor-Moson-Sopron. Laszlo Padar a declarat că iniţiativa romilor reprezintă o reacţie la demonstraţia organizată la sfîrşitul săptămînii trecute, de naţionaliştii radicali, care au protestat faţă de ”criminalitatea romă”. ”Şi romii sînt în stare să-şi facă auzită vocea şi să se unească”, a spus Padar, adăugînd că garda va folosi metode paşnice pentru a atrage atenţia asupra problemelor cu care se confruntă comunitatea. El a acuzat autorităţile locale din satul Ivan din nord-vestul Ungariei, unde a avut loc protestul naţionaliştilor, apreciind că acestea nu ajută comunitatea romă locală să îşi îmbunătăţească perspectivele de acces la locuri de muncă şi educaţie. Padar a adăugat că există o întreagă generaţie de romi care nu cunoaşte conceptul de loc de muncă sigur, apreciind că siguranţa unui loc de muncă le-ar reda romilor respectul de sine. Totuşi, el a recunoscut că există şi cazuri în care romii comit furturi.

Bulgaria - Producătorii de lapte ameninţă că vor bloca punctele de frontieră cu România

Producătorii bulgari de lapte au avertizat că vor bloca, astăzi, punctele de trecere a frontierei între Bulgaria şi România, a anunţat, marţi, postul de radio Darik. Toate cele trei puncte de la Oriahovo, Vidin şi Ruse vor fi blocate, a menţionat preşedintele Asociaţiei producătorilor de lapte, Adrian Cakonski. ”Vom solicita ca toate importurile de produse lactate şi de carne să fie oprite şi să fie întreprinsă o politică de protejare a producţiei interne”, a precizat Cakonski. ”Ieşim în stradă deoarece situaţia este insuportabilă. Premierul bulgar, Serghei Stanişev şi ministrul de Interne, Mihail Mikov, ne-au acuzat în repetate rînduri că sîntem criminali. Nu-mi pot imagina fermierii ca nişte criminali, atît timp cît ne luptăm pentru drepturile noastre”, a adăugat Cakonski. În ultimele zile, au fost publicate multe articole în presă despre calitatea alimentelor vîndute în Bulgaria. Marţi, ministrul Agriculturii, Valeri Cvetanov, a declarat la televiziunea publică faptul că ”toţi cîrnaţii vînduţi în ţară sînt produşi din coarne şi copite”.

Australia - Condamnaţi la închisoare pentru terorism

Un lider religios musulman împreună cu alţi şase credincioşi au fost condamnaţi, marţi, la închisoare, în Australia, după ce au fost găsiţi vinovaţi de complot terorist. ”Organizaţia i-a încurajat pe membrii săi să se angajeze într-un război sfînt şi să comită acţiuni teroriste”, a declarat judecătorul Bernard Bongiorno în faţa Curţii Supreme din statul Victoria. Abdul Nacer Benbrika (48 de ani) a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în timp ce pedepsele altor şase militanţi sînt cuprinse între patru şi şapte ani şi jumătate de închisoare. Născut în Algeria, Benbrika a cerut credincioşilor săi să pregătească atacuri în locuri aglomerate, stadioane sau gări, pentru a face presiuni asupra Australiei să îşi retragă militarii din Afganistan. În cadrul anchetei au fost confiscate manuale pentru fabricarea bombelor şi explozibililor dar şi înregistrări conţinînd mesaje din partea lui Osama ben Laden. Acuzaţii s-au declarat mujahedini şi au declarat că războiul sfînt face parte din obligaţiile lor religioase. Deşi grupul nu a stabilit o ţintă specifică şi nu a comis niciun atentat, judecătorul a insistat pe faptul că aceştia nu şi-au exprimat niciun fel de regret.

Franţa - Greva profesorilor

Universităţile din Franţa au fost afectate, marţi, de o grevă a profesorilor, care protestează faţă de o reformă a statutului profesorilor-cercetători şi a formării cadrelor didactice pentru învăţămîntul primar şi secundar. O adunare naţională a principalelor sindicate din domeniul învăţămîntului universitar a solicitat, luni, organizarea unei greve pe termen nelimitat şi două zile de manifestaţii, la 5 şi 10 februarie. Principala organizaţie a studenţilor, Unef, a cerut tuturor studenţilor să susţină această mobilizare, în urma adunărilor generale de luni strîngîndu-se aproximativ 20.000 de studenţi. Aproape în toată ţara, profesorii au încetat cursurile, au refuzat să participe la comisii şi să predea notele sau pur şi simplu au purtat banderole pe care scria ”în grevă”. Proiectul de modificare a statutului celor 57.000 de profesori-cercetători urmează să concretizeze transferul către universităţi a gestiunii carierei personalului, măsură prevăzută în legea din 2007 privind autonomia universităţilor. Contestatarii consideră că statutul lor riscă să piardă din caracterul naţional. Profesorii vor, de asemenea, să protesteze faţă de suprimarea prevăzută pentru 2009 a 900 de posturi, fiind prima reducere de personal din ultimii ani şi faţă de reforma de formare şi concursul pentru cadrele din învăţămînt.

Grecia - Noi ciocniri la Pireu

Noi confruntări au avut loc, marţi, la Pireu, marele port al Atenei, între peste o mie de agricultori cretani şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Incidentele au început după ce agricultorii, care se pregăteau să iasă din port pentru a merge să protesteze în centrul capitalei elene, faţă de preţurile considerate prea mici ale produselor lor, au fost încercuiţi de o parte a forţelor de ordine, care i-au împins în port. Ciocniri violente au avut deja loc, luni, între poliţişti şi agricultorii cretani, sosiţi marţi dimineaţa din Creta, cu tractoare la bordul a două feriboturi, pentru a manifesta în faţa Ministerului Agriculturii din Atena. Luni, mai multe persoane au fost rănite uşor şi alte patru au fost arestate, după ce agricultorii au încercat să forţeze un baraj al poliţiei, care a recurs la gaze lacrimogene. Mobilizarea agricultorilor cretani se înscrie în cadrul manifestaţiilor agricole, care afectează ţara de peste două săptămîni.

Într-un incident separat, la Atena, persoane necunoscute au lansat o grenadă şi au deschis focul asupra unei secţii de poliţie din Korydallos, suburbie a capitalei, în noaptea de luni spre marţi, provocînd pagube materiale. Ancheta a fost încredinţată brigăzii antiteroriste, care bănuieşte de implicare în acest atac gruparea de extremă-stînga Lupta Revoluţionară (EA). Considerată cea mai periculoasă grupare locală şi înscrisă pe lista organizaţiilor teroriste a Uniunii Europene, EA revendicase un atac similar în aprilie 2007 asupra unei secţii de poliţie din cartierul Nea Ionia din capitala elenă. Potrivit unui poliţist, atacul a fost comis la ora locală 04.15 (04.15 ora României) de trei necunoscuţi, care au tras cu armă automată asupra faţadei clădirii şi au lansat o grenadă. Grenada, care nu a explodat, a fost examinată de genişti, iar strada pe care se afla secţia de poliţie a fost închisă circulaţiei.

Somalia - Cargobot turcesc eliberat

Piraţii somalezi au eliberat un cargobot turcesc pe care îl capturaseră la jumătatea lui decembrie, a anunţat o organizaţie neguvernamentală cu sediul în Kenya. Nava Bosphorus, avînd la bord opt ucraineni şi trei turci, a fost eliberată luni seară, potrivit Ecoterra International, o organizaţie neguvernamentală care urmăreşte din Kenya actele de piraterie din largul coastelor Somaliei. ”Se pare că membrii echipajului sînt sănătoşi”, a adăugat Ecoterra într-un comunicat. Actele de piraterie s-au înmulţit cu circa 200% anul trecut, în comparaţie cu anul precedent, în Golful Aden şi în Oceanul Indian în largul coastelor Somaliei, potrivit Biroului Maritim Mondial. Aproximativ 100 de nave au fost atacate în 2008 de piraţii somalezi, care ar fi perceput răscumpărări însumînd 120 de milioane de dolari.

Coreea de Nord - Testarea unei rachete cu rază lungă de acţiune

Coreea de Nord pare să pregătească un test cu o rachetă cu rază lungă de acţiune, de tip Taepodong-2, a declarat, marţi, un oficial american, confirmînd informaţiile difuzate de agenţia de presă sud-coreeană Yonhap. ”Nu este clar dacă vor efectua sau nu lansarea, nici calendarul pentru un eventual tir”, a adăugat oficialul american. El a afirmat că regimul nord-coreean pare să strîngă la un loc diferite tipuri de echipamente, care ar putea fi necesare înaintea lansării unei astfel de rachete.

Kosovo - Primul proces pentru crime de război organizat de EULEX a început

Primul proces pentru crime de război organizat de noua Misiune europeană de poliţie şi justiţie (EULEX) în Kosovo, cel al unui albanez kosovar, s-a deschis marţi, la Pristina. Gani Gashi, în vîrstă de 58 de ani, este acuzat că a ucis, în iulie 1998, un alt albanez, împuşcîndu-l din spate şi că a rănit o altă persoană care încerca să fugă din calea luptelor dintre elementele Armatei de Eliberare a Kosovo şi forţele sîrbe. Gashi va fi judecat de doi judecători europeni şi un judecător kosovar. Acuzatul acţionase pe atunci în calitate de membru al forţelor Armatei de Eliberare a Kosovo şi, prin cele două acte, s-a făcut vinovat de crime de război împotriva populaţiei civile. El riscă minim cinci ani de închisoare şi maxim 40, potrivit actului de acuzare.

Letonia - Agricultorii cer ajutor de la stat

Fermierii din Letonia, stat baltic lovit de recesiune, şi-au intensificat, marţi, mişcarea de protest, ieşind cu tractoarele pe străzile din Riga pentru a cere un ajutor de la stat şi demisia ministrului Agriculturii, Martins Roze. La o zi după ce au renunţat la negocierile cu Guvernul, fermierii au încercuit clădirea ministerului cu zeci de tractoare şi au aprins focuri, pentru a se încălzi. Manifestanţii au cerut ca ministrul să vină în faţa clădirii, pentru a discuta cu ei. Fermierii cer mai ales ca statul să injecteze 34 de milioane de euro în sectorul lactatelor, să fie garantat preţul laptelului şi impus un moratoriu de un an privitor la rambursarea creditelor. Guvernul lui Ivars Godmanis a propus, luni, un ajutor sectorului lactatelor, dar reprezentanţii fermierilor au respins oferta, considerînd-o insuficientă. Săptămîna trecută, mii de fermieri au blocat cu tractoare şi maşini agricole traficul rutier, timp de trei ore, mai ales în jurul capitalei. Membră a UE din 2004, Letonia, ţară cu 2,3 milioane de locuitori, a intrat în recesiune după boom-ul economic înregistrat pînă în 2007, cînd PIB-ul a crescut cu 10,2%.

R. Moldova - 28 de partide vor participa la alegerile parlamentare

Un număr de 28 de partide politice, care au fost înregistrate de Ministerul moldovean al Justiţiei pînă la 30 ianuarie, vor avea dreptul să participe la alegerile parlamentare de la 5 aprilie. Comisia Electorală Centrală a aprobat, în cadrul şedinţei de luni, lista partidelor şi organizaţiilor social-politice care vor avea dreptul să participe la alegeri. Campania electorală va începe la 4 februarie, cu 60 de zile înainte de scrutin, potrivit legislaţiei. Alegerile parlamentare vor avea loc la 5 aprilie 2009. Pe teritoriul R. Moldova vor fi deschise 35 de consilii electorale de circumscripţie şi 1.980 de birouri electorale. De asemenea, comisia a aprobat planul de activitate pentru 2009, programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor prevăzute de Codul Electoral privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare în acest an şi modelele de documente electorale.



12