Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 29 Ianuarie 2009 / 00:00 513 accesări

Camerele, convocate, luni, în prima sesiune ordinară din 2009

Camera Deputaţilor şi Senatul au fost convocate în prima sesiune ordinară a anului 2009, luni, 2 februarie, deputaţii urmînd a se reuni în plen la ora 14.00, iar senatorii, cu o oră mai tîrziu, la ora 15.00. Deciziile privind convocarea Camerei Deputaţilor şi Senatului au fost semnate de preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Roberta Anastase şi Mircea Geoană, şi publicate, ieri, în Monitorul Oficial.

Documentele Parchetului în cazul Năstase, la Comisia Juridică

“Comisia juridică a Camerei Deputaţilor va întocmi un nou raport cazul deputatului PSD Adrian Năstase, pe baza documentelor venite de la Parchet, iar acest raport va fi supus aprobării plenului Camerei Deputaţilor”, a declarat, ieri, preşedintele Camerei, Roberta Anastase. Ea a precizat că Biroul Permanent al Camerei a trimis Comisiei juridice toate documentele venite de la Parchet în cazul Nãstase, atît scrisoarea procurorului general, cît şi dosarele liderului social-democrat. Ea a adăugat că Biroul Permanent “nu are atribuţii în a interpreta un document sau în a-l împărţi în bucăţi”, ci are atribuţii pur procedurale de a trimite toate documentele Comisiei juridice.

Statutul parlamentarului va fi modificat

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că Statutul senatorului şi deputatului va fi modificat pentru a fi pus în acord cu legea electorală, menţionînd că prevederile actuale sînt “o barieră legată de exercitarea mandatului” parlamentarilor reprezentînd diaspora. Modificarea legii Statutului senatorului şi deputatului va fi luată în discuţie la comisia de specialitate, a precizat Anastase, arătînd că sînt parlamentari aleşi în circumscripţia din străinătate, iar prevederile actuale ale statulului sînt “o barieră legată de exercitarea mandatului lor”.

Stoica: Revizuirea Constituţiei, după referendum

Vicepreşedintele PD-L Valeriu Stoica a declarat, ieri, la o dezbatere a Institutului de Studii Populare, că, pentru a se putea revizui Constituţia, este nevoie de un referendum prealabil, prin care se stabilească dacă poporul sau Parlamentul alege preşedintele României. Stoica a precizat că revizuirea Constituţiei, la amploarea preconizată în proiectul propus de comisia prezidenţială, durează cel puţin doi-trei ani. Liderul PD-L a susţinut că Traian Băsescu nu poate beneficia de revizuirea Constituţiei, acest proces traversînd mai multe etape obligatorii, care nu se pot circumscrie pînă la alegerile prezidenţiale de anul acesta. Potrivit lui Stoica, dacă va fi ales preşedinte la alegerile de anul acesta, Băsescu va obţine ultimul mandat, iar noua Constituţie se va aplica după ce el îşi va încheia rolul de şef al statului.

Acord privind bugetul Camerei Deputaţilor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că există un acord al tuturor liderilor grupurilor parlamentare pe tema bugetului Camerei Deputaţilor pe anul 2009. Proiectul bugetului Camerei pe 2009 prevede cheltuieli de 302 milioane lei, fiind cu 20% mai mare faţă de cel de anul trecut. Anastase a precizat că majorarea bugetului faţă de anul trecut este cauzată de cheltuielile cu parlamentarii europeni şi de creşterile salariale decise din luna octombrie. Ea a spus că a scăzut fondul aflat la dispoziţia sa, că nu vor exista achiziţii de maşini şi că “s-au diminuat toate lucrurile care nu ţin de legislaţie”.

Deputaţii PNL au o problemă cu locurile în sală

Deputaţii PNL se vor muta din partea dreaptă a sălii de plen a Camerei Deputaţilor în partea stîngă, pe locurile ocupate de PRM în legislatura trecută, a anunţat, ieri, viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolăescu, după o şedinţă a liderilor grupurilor parlamentare din Cameră. PNL sesizase conducerea Camerei pe motiv că parlamentarii liberali aveau prea puţine locuri în partea din faţă a sălii de plen, în comparaţie cu locurile obţinute în spatele sălii. Potrivit lui Nicolăescu, la şedinţa liderilor grupurilor parlamenatre s-a discutat timp de o jumătate de oră pe tema aşezării deputaţilor în sala de plen a Camerei.

Bogdan Drăgoi, coordonator naţional pentru fonduri nerambursabile

Democrat-liberalul Bogdan Drăgoi, numit secretar de stat în Ministerul Finanţelor la începutul lunii ianuarie, va prelua calitatea de coordonator naţional pentru fondurile externe nerambursabile de la Eugen Teodorovici, eliberat din funcţia de secretar de stat în minister. Drăgoi va fi desemnat coordonator naţional pentru fondurile externe nerambursabile la propunerea ministrului Finanţelor. El a lucrat în fostul Guvern, tot ca secretar de stat în Ministerul Finanţelor pentru probleme legate de trezorerie şi relaţii internaţionale, după ce anterior a fost consilier al ministrului Integrării Europene.



12