Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 27 Ianuarie 2009 / 00:00 387 accesări

Rusia - Copii morţi într-un incendiu

Trei copii au murit, luni dimineaţă, într-un incendiu într-un sat din Munţii Urali şi alte două persoane au fost rănite. Cei trei copii, în vîrstă de 6, 3 şi 2 ani, şi-au pierdut viaţa în incendiul izbucnit în satul Shamary din Regiunea Sverdlovsk, iar sora lor de 7 ani şi mama acestora au fost internate cu arsuri. În casa cuprinsă de flăcări locuia o familie cu şapte copii. Restul copiilor şi tatăl acestora nu au fost răniţi. Incendiul s-ar fi produs pentru că nu au fost respectate regulile pentru utilizarea aparatelor electrice, au spus oficialii. Alţi doi băieţi, în vîrstă de 6 şi de 3 ani, au murit într-un incendiu izbucnit în week-end, într-un apartament din regiune. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a spus că focul a fost provocat de utilizarea incorectă a unui aragaz.

Franţa - Explozie într-un cămin studenţesc

Două persoane au fost grav rănite, duminică seară, în urma unei explozii într-un cămin studenţesc din Lyon, care ar fi fost provocată de un experiment chimic nereuşit. Cele două vicitme, în vîrstă de 30 şi 40 de ani, au fost spitalizate în stare gravă. Răniţii aveau în camera lor produse inflamabile şi ar fi provocat explozia atunci cînd au umblat cu ele, au susţinut surse judiciare, neexistînd suspiciunea că victimele fabricau un dispozitiv exploziv care să fie utilizat apoi în vreun atentat terorist. Circa 150 de studenţi au fost mutaţi într-o sală de sport din vecinătate. Incidentul a avut loc la al şaptelea etaj al imobilului, care a fost grav afectat de explozie. Ministrul pentru Învăţămînt Superior şi Cercetare, Valerie Pecresse, şi-a exprimat îngrijorarea profundă în legătură cu acest caz şi a cerut rectorului Academiei din Lyon să se ducă la faţa locului pentru a evalua situaţia. Ea a mai solicitat şi relocarea studenţilor şi acordarea de sprijin psihologic. Într-un incident separat, luni dimineaţă, 13 liceeni au fost răniţi uşor într-un accident de maşină în Vannes. Accidentul a avut loc în apropiere de Pontivy, o localitate din departamentul Morbihan. Maşina şcolară în care se aflau 29 de adolescenţi s-a răsturnat într-o groapă, după ce a derapat pe gheaţă, au susţinut pompierii, care au precizat că elevii au contuzii, unii dintre ei fiind şi în stare de şoc. Toţi răniţii au fost spitalizaţi pentru examinări medicale. O anchetă a fost deschisă de jandarmeria din Pontivy, şoferul fiind testat pentru a se vedea dacă a consumat alcool sau droguri.

SUA - Violenţe într-o închisoare din Florida

Opt deţinuţi au fost grav răniţi, cel puţin unul fiind împuşcat şi mai mulţi înjunghiaţi, în timpul violenţelor care au izbucnit într-o închisoare din Florida, a anunţat presa locală, luni. Cotidianul ”The Orlando Sentinel” a declarat că şapte dintre cei opt răniţi au fost evacuaţi cu elicopterul către centrul medical regional din Orlando, unde au fost plasaţi sub supravegherea strictă a gardienilor înarmaţi, în timp ce sala de urgenţă a spitalului a fost puternic securizată. Violenţele au izbucnit duminică, între deţinuţi, din motive necunoscute, în curtea centrului de corecţie Coleman, situat la nord-vest de Orlando.

Suedia - Poliţia a ucis un bărbat înarmat cu cuţite

Poliţia suedeză a ucis un bărbat înarmat cu cuţite, în apropiere de Trellerborg, în sudul Suediei, în timpul unui control desfăşurat în noaptea de duminică spre luni, la domiciliul acestuia. Bărbatul, în vîrstă de 57 de ani, apelase cu puţin timp înainte numărul suedez de urgenţă, ameninţînd că va trage focuri de armă dacă poliţia va veni la domiciliul său. Sosind la locuinţa acestuia, poliţia l-a văzut la fereastră cu mai multe cuţite, dar fără arme de foc. În momentul în care un poliţist a intrat în casă, bărbatul s-a năpustit asupra lui, cu cuţitele în mîini şi nu s-a oprit cînd poliţia i-a ordonat să arunce armele. Au fost trase trei focuri de armă, bărbatul nu a mai putut fi resuscitat. Serviciile de urgenţă îl cunoşteau pe bărbat ca avînd probleme psihice. Acesta discutase la telefon cu operatoarea şi îi spusese că nu mai vrea să trăiască. Poliţia intenţiona să ceară internarea acestuia într-un centru de psihiatrie, dar era necesar contactul direct cu acesta.

Kosovo - Ameninţare cu bombă la sediul unei bănci

Toţi angajaţii unei bănci din Kosovska Mitrovica şi locuitorii din imobilul respectiv au fost evacuaţi, luni dimineaţa, în urma unei ameninţări cu bombă, relatează postul B92 în pagina electronică. Membri ai Poliţiei din Kosovo (KPS) au izolat birourile Băncii Raiffeisen şi clădirea, aşteptînd unităţi speciale ale KFOR pentru a face primele cercetări. Clădirea se află pe strada Kralja Petra. Ameninţarea cu bombă, dovedită falsă, vine la două zile după ce două explozii puternice s-au produs în partea de nord a acestui oraş divizat etnic.

Islanda - Demisia Guvernului

Premierul islandez, Geir Haarde, a anunţat, luni, demisia imediată a guvernului său, consecinţa crizei economice care afectează ţara de patru luni. Demisia Guvernului a fost prezentată preşedintelui încă de luni. Duminică, ministrul islandez al Comerţului, Bjorgvin Gudni Sigurdsson, îşi anunţase demisia, prima din cadrul coaliţiei aflate la putere, recunoscîndu-şi responsabilitatea pentru criza economică ce afectează ţara. Demisia sa o antrenase pe cea a lui Jonas Jonsson, directorul general al Autorităţii pentru Pieţele Financiare (FSA), Ministerul Comerţului supervizînd această instituţie. Sigurdsson a explicat că nu a demisionat mai devreme, în pofida numeroaselor apeluri, crezînd că este în măsură să convingă populaţia că Guvernul a luat deciziile cele mai bune în ultimele luni. În ultimele săptămîni, în Islanda aveau loc din ce în ce mai multe manifestaţii pentru a cere demisia imediată a Guvernului, deşi premierul Geir Haarde a anunţat vineri că va organiza alegeri anticipate în 9 mai, cu doi ani mai devreme de termen. Islanda, o ţară insulară cu 320.000 de locuitori, care nu face parte din UE, avea o economie bazată pe sectorul bancar, iar criza internaţională din toamnă a făcut ravagii. În cîteva zile, Guvernul a preluat controlul asupra a trei bănci mari care se confruntau cu probleme de lichidităţi.

Germania - Extinderea perioadei de lucru pentru muncitorii sezonieri din România

Lucrătorii români sezonieri pot lucra, în Germania, 6 luni în loc de 4 luni cît aveau voie anterior, după ce autorităţile de resort au extins perioada de lucru pentru această categorie de muncitori, însă restricţiile generale au fost menţinute, a anunţat, luni, Ministerul Muncii. Germania a decis să menţină restricţiile privind accesul pe piaţa muncii pentru lucrătorii est-europeni pînă în 2011. În ţările care au menţinut restricţiile - Belgia, Danemarca, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Austria şi Marea Britanie - muncitorii din România şi Bulgaria au nevoie de permise de muncă pentru a fi angajaţi, permise ce pot fi obţinute în urma unor proceduri administrative greoaie.

Grecia - 270 de tiruri, multe dintre ele româneşti, blocate la graniţa cu Bulgaria

La punctul de trecere Promachonas, dintre Grecia şi Bulgaria, se află blocate peste 270 de tiruri care transportă marfă, dintre care foarte multe sînt româneşti, a declarat, luni, consulul României la Salonic, Luminiţa Hriţuleac. Punctul de trecere Promachonas nu s-a mai deschis de duminică, de la ora 15.00. Potrivit autorităţilor elene, la graniţă se află blocate 270 de tiruri, dintre care foarte multe româneşti. Hriţuleac a precizat că deschiderea şi închiderea punctelor de trecere este la discreţia protestatarilor. Autorităţile elene nu pot spune cînd se va rezolva situaţia, dar fac eforturi considerabile pentru ca tirurile să nu rămînă prea mult timp blocate. Luminiţa Hirţuleac a dat asigurări, pe de altă parte, că nu au fost primite semnalări de la eventuali turişti români blocaţi la graniţă. Punctele de frontieră de la graniţa Greciei cu Bulgaria, Promahonas şi Exohi, sînt închise de mai multe zile, din cauza mişcărilor de protest ale agricultorilor greci. În cursul zilei de sîmbătă au fost închise şi punctele de trecere a frontierei Kipoi şi Ormenio din Evros şi Evzoni.

Yemen - Ameninţare teroristă la ambasada SUA

Ambasada americană din Yemen a anunţat luni că a primit o ameninţare privind un posibil atac şi i-a îndemnat la vigilenţă pe americanii din această ţară arabă, care a mai fost scena unor atacuri lansate de al-Qaida împotriva intereselor americane. Doi kamikaze au provocat moartea a 16 persoane în faţa ambasadei americane din Sanaa, în septembrie 2008. Atacul a fost revendicat ulterior de al-Qaida. Acest anunţ intervine la cîteva zile după ce aripa al-Qaida din Yemen a publicat o înregistrare video pe internet, potrivit căreia doi saudiţi eliberaţi de la Guantanamo s-au alăturat grupării. Yemenul s-a alăturat războiului american împotriva terorismului, după atentatele din SUA, din 11 septembrie 2001.

China - Al cincilea deces provocat de gripa aviară

Un chinez de 18 ani a murit de gripă aviară, acesta fiind al cincilea deces cauzat de această boală în China, de la 1 ianuarie. Tînărul s-a îmbolnăvit în regiunea sud-vestică Guangxi, în 19 ianuarie, a anunţat Ministerul Sănătăţii. Prin comparaţie, de-a lungul întregului an trecut, gripa aviară a provocat moartea a doar trei persoane în această ţară. Numărul mare de cazuri anunţate de la începutul anului a intensificat temerile legate de o propagare a virusului, mai ales în condiţiile în care chinezii sărbătoresc, în aceste zile, Anul Nou, iar potrivit tradiţiei, consumă multă carne de pui. Autorităţile sanitare chineze au cerut populaţiei să fie vigilentă, luna aceasta, cînd vremea relativ caldă şi umedă este suspectată că a contribuit la răspîndirea virusului. Alte victime recente al gripei aviare s-au îmbolnăvit în zone unde nu au fost raportate anterior focare de H5N1 la păsări. Virusul H5N1 rămîne foarte răspîndit în rîndul păsărilor, iar experţii spun că există pericolul ca el să evolueze într-o formă care s-ar putea transmite de la om la om, ceea ce ar genera o pandemie în care milioane de oameni riscă să moară. În total, începînd din 2003, 25 de persoane au murit de gripă aviară în China.

Iran - Gruparea Mujahedinii Poporului, scoasă de pe lista UE a terorismului

Gruparea Mujahedinii Poporului, principala organizaţie de opoziţie iraniană, a fost scoasă, luni, de pe lista UE cu organizaţii teroriste, după o îndelungată luptă juridică. Miniştrii de Externe din UE au aprobat decizia de scoatere a grupării de pe lista ce conţine organizaţii ca Hamas sau Tigrii Tamili. Mujahedinii Poporului este gruparea care a dezvăluit existenţa programului nuclear iranian, în 2002. Mişcarea a început ca un mijloc de opoziţie faţă de fostul şah al Iranului şi are sediul în Irak. Analiştii spun că susţinerea grupării în Iran este limitată, din cauza colaborării sale cu Irakul, în războiul din anii \'80 dintre iranieni şi irakieni. Mişcarea continuă să fie interzisă în SUA. Aliaţii mişcării au acuzat UE în repetate rînduri că ”încearcă să curteze Teheranul, menţinînd gruparea pe lista neagră”.



12