Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Ianuarie 2009 / 00:00 402 accesări

Bulgaria - Nouă manifestaţie antiguvernamentală la Sofia

Aproape 1.200 de persoane, potrivit poliţiei, au manifestat miercuri, în general în calm, în faţa Parlamentului bulgar, pentru a cere demisia guvernului socialist, după o serie de manifestaţii similare, săptămîna trecută, la Sofia. Manifestanţii, majoritatea studenţi şi militanţi ecologişti, dintre care şapte au fost arestaţi, au cerut demisia guvernului lui Serghei Stanişev şi l-au huiduit pe ministrul de Interne, Mihail Mikov. Acesta din urmă şi-a exprimat recent susţinerea pentru forţele de ordine, acuzate de unii tineri manifestanţi că au fost arestaţi arbitrar, bătuţi şi acuzaţi de huliganism. În ciocnirile de atunci, circa 12 persoane au fost rănite şi alte 150 arestate. Presiunea asupra guvernului socialist creşte, în timp ce ţara se pregăteşte să aleagă, în iulie, un nou Parlament naţional, pe fondul unei campanii mediatice de acuzaţii de corupţie la adresa liderilor.

SUA - Scuze de la… Trezorerie

Secretarul desemnat al Trezoreriei, Timothy Geithner, a prezentat scuze, miercuri, pentru greşelile involuntare legate de declaraţiile sale fiscale, în cursul audierii sale de către o comisie a Senatului. Comisia pentru finanţe, care l-a audiat pe acesta miercuri, a spus săptămîna trecută că acesta nu şi-a plătit o parte a impozitelor, în urmă cu cîţiva ani. Situaţia a fost rezolvată, a precizat comisia.

Rusia - Membri ai reţelei al-Qaida activează în Caucazul de Nord

Membri al-Qaida activează în republicile Cecenia şi Daghestan din Caucazul de Nord, a declarat, miercuri, un adjunct al ministrului rus de Interne, citat de RIA Novosti în pagina electronică. “Centre de antrenament ale reţelei al-Qaida există peste tot în lume şi în sudul Rusiei, ele sînt active pe teritoriul republicilor Cecenia şi Daghestan”, a declarat Arkadi Iedelev. El a adăugat că membri ai reţelei teroriste internaţionale inspectează în mod regulat grupările armate din aceste republici şi le furnizează arme şi explozibil. Iedelev a declarat că procesul este obişnuit, deoarece Rusia a devenit mai puternică, iar inamicii au trebuit să aibă o influenţă asupra operaţiunilor din ţară.

Marea Britanie - Droguri la bordul unui avion sud-african

Vameşii britanici de pe aeroportul londonez Heathrow au confiscat, marţi, 50 de kilograme de cannabis şi patru kilograme de cocaină găsite la bordul unui avion sud-african şi i-au reţinut pe cei 15 membri ai echipajului. Drogurile au fost estimate la o valoare totală de 320.000 de euro. Acestea fuseseră ascunse în trei valize care se aflau la bordul avionului ce aterizase în Londra venind de la Johannesburg. Cele 15 persoane reţinute - piloţi şi însoţitoare de zbor - au fost plasate în custodia serviciilor de graniţă, în contextul în care valizele au fost descoperite cînd membrii echipajului erau controlaţi la intrarea în aeroport. Deocamdată, niciunul dintre aceştia nu a fost inculpat.

Spania - Captură de 11 tone de haşiş într-un garaj din Sevilla

Poliţia spaniolă a capturat aproape 11 tone de haşiş în Sevilla şi a arestat doi bărbaţi suspectaţi de trafic de droguri. Aceasta este cea mai importantă captură de haşiş din oraş. Operaţiunea a început cu localizarea, luni după-amiază, a unui suspect cunoscut de poliţie şi pe numele căruia era emis un mandat de arest. Bărbatul s-a întîlnit cu un complice şi poliţia i-a urmărit pînă cînd aceştia au ajung la un garaj din estul oraşului. Suspecţii au fost surprinşi în timp ce transportau saci care conţineau numeroase tablete de haşiş. În cursul percheziţiei, poliţia a găsit aproape 11 tone de droguri. Anchetatorii cred că această grupare urma să aprovizioneze piaţa din Sevilla şi regiunea acesteia, precum şi alte ţări europene. Spania este principala poartă de intrare în Europa a haşişului marocan şi a cocainei din America Latină. Captura record de haşiş în Spania datează din 1996, cînd 36 de tone au fost confiscate de pe un vapor din Panama în portul Marin.

Franţa - Deputaţii socialişti au protestat în Parlament

Mai multe zeci de deputaţi francezi din opoziţia franceză au cîntat imnul naţional în Camera Inferioară a Parlamentului, după ce au părăsit sala de şedinţe, marţi seară, pentru a protesta faţă de un proiect de reformă a Parlamentului, a cărui examinare suscită tensiuni în ultima săptămînă. Într-o mişcare de protest fără precedent în ultimii ani, deputaţii s-au adunat, marţi, în faţa tribunei preşedintelui Adunării Naţionale, scandînd ”democraţie, democraţie” şi cîntînd imnul naţional. Preşedintele UMP (de dreapta, majoritar) al Adunării, Bernard Accoyer, a continuat şedinţa, imperturbabil, în strigătele opoziţiei care îi cerea demisia. Membrii partidelor de stînga au părăsit apoi sala, lăsînd singur Guvernul, împreună cu majoritatea sa, să continue examinarea proiectului de lege organică ce prevede limitarea duratei dezbaterilor parlamentare şi a dreptului la amendamente. ”Este prima dată în viaţa mea cînd văd o atitudine atît de scandaloasă şi de inadmisibilă”, a denunţat secretarul de Stat responsabil de Relaţiile cu Parlamentul, Roger Karoutchi. Tensiunea a urcat treptat, imediat după ce Adunarea a început, marţi seară, să examineze articolul cel mai controversat al proiectului de lege, care prevede că amendamentele depuse de membrii Parlamentului pot fi supuse votului, fără discuţie. Executivul apreciază că este vorba de a legifera mai bine, în timp ce opoziţia acuză şeful statului şi majoritatea sa că ar vrea să subordoneze Parlamentul. Mînia partidelor de stînga a atins apogeul atunci cînd Adunarea a votat încheierea anticipată a discuţiei asupra acestui articol, în timp ce deputaţii socialişti nu se exprimaseră încă.

India - Premierul, examinat din cauza unor probleme cardiace

Premierul indian, Mammohan Singh, în vîrstă de 76 de ani, a fost supus, miercuri, unor examene medicale, la New Delhi, din cauza problemelor sale cardiace. Consultaţiile complete efectuate în cel mai mare spital public din capitala indiană au constat într-o angiogramă, o tehnică a imagisticii medicale de explorare a vaselor sangvine sau a arterelor care nu sînt vizibile la o radiografie obişnuită. Aceasta a scos la iveală faptul că arterele inimii lui Singh sînt încărcate, iar medicii iau în considerare o eventuală intervenţie chirurgicală. Premierul a acuzat dureri la nivelul pieptului. Purtătoarea de cuvînt a lui Singh, Deepak Sandhu, a confirmat că acesta a fost supus unor examene medicale şi că alte investigaţii au fost programate, fără a oferi, însă, niciun detaliu. Singh, care s-a născut în septembrie 1923, conduce din 2004 Guvernul de coaliţie centru-stînga, format în jurul Partidului Congresului. El nu a avut alte probleme de sănătate, de la această dată, cu excepţia unei intervenţii benigne la prostată şi a unei operaţii de cataractă. India urmează să organizeze alegeri legislative, în aprilie.



12