Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 22 Ianuarie 2009 / 00:00 445 accesări

Trei secretari de stat la Justiţie, desemnaţi de premier

Procurorii Octavian Ojog şi Alina Bica, precum şi avocata Rodica Constantinovici au fost numiţi de premierul Emil Boc secretari de stat la Ministerul Justiţiei. Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a precizat că a schimbat secretarii de stat din Ministerul Justiţiei pentru “a elimina orice fel de speculaţii”. Unul din noii secretari de stat este Alina Bica, procuror şef serviciu la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), iar altul este Octavian Ojog, procuror şef adjunct la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Codrin Ştefănescu: Trei colegi au cerut excluderea mea din PC

Vicepreşedintele PC, Codrin Ştefănescu, a declarat că trei colegi de partid au cerut ieri, la şedinţa Biroului Politic, excluderea sa din partid, fiind nemulţumiţi de criticile publice, făcute la adresa coaliţiei PD-L-PSD. El a spus că de la şedinţa Biroului Politic au lipsit “oameni importanţi” din partid, cum ar fi Dan Voiculescu, Daniela Popa şi Codruţ Şereş. Potrivit lui Ştefănescu, conducerea PC urmează să se reunească săptămîna viitoare în şedinţă, pentru a discuta despre posibila lui excludere din partid. Ştefănescu a mai spus că nu intenţionează să plece din PC, deşi are oferte din partea altor formaţiuni politice.

Cristian Diaconescu, în vizite oficiale la Chişinău şi Kiev

Ministrul afacerilor Externe Cristian Diaconescu, va efectua vizite oficiale la Chişinău, astăzi, şi la Kiev, mîine, la invitaţia omologilor săi moldovean şi, respectiv, ucrainean. La Chişinău, ministrul român va fi primit de preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi va avea convorbiri cu omologul său, ministrul Andrei Stratan. Discuţiile cu înalţii demnitari de la Chişinău se vor axa pe perspectivele dezvoltării relaţiilor bilaterale, colaborarea în vederea apropierii Republicii Moldova de UE şi tematica regională. La Kiev, va fi analizat ansamblul relaţiilor româno-ucrainene şi vor fi discutate subiecte de interes comun, precum continuarea dialogului politic, cooperarea economică, în plan cultural, al problematicii minorităţilor naţionale, consular şi dinamizarea colaborării la nivel regional.

Camera Deputaţilor renunţă la achiziţii de maşini şi mobilier

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că în bugetul Camerei Deputaţilor pe acest an va fi redus capitolul legat de investiţii, pentru că nu vor mai fi cheltuieli legate de achiziţionarea de maşini sau mobilier. Ea a mai spus că vor fi reduse şi fondurile aflate la dispoziţia preşedintelui Camerei, arătînd că vor fi păstrate cheltuielile pentru acţiuni umanitare. Anastase a mai declarat că trebuie reanalizată şi oportunitatea acordării parlamentarilor care nu au domiciliul legal în Bucureşti a sumelor pentru cazarea în alte locuri decît la hotel, precum şi calcularea pensiilor parlamentarilor.

Anastase nu vrea să facă parte din CSAT

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că nu intenţionează să solicite să facă parte din CSAT, pe principiul că preşedintele Senatului, Mircea Geoană, este vicepreşedinte al CSAT: “Nu intenţionez acest lucru, deoarece mi s-a părut o iniţiativă bună ca Parlamentul să fie reprezentat în CSAT printr-un membru al său - preşedintele Senatului, cu atît mai mult cu cît în sarcina Senatului intră cele mai multe decizii cu privire la politica externă”. Guvernul a modificat, la sfîrşitul lunii decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, Legea de organizare şi funcţionare a CSAT, prin introducerea unei prevederi care permite preşedintelui Senatului, post ocupat în prezent de liderul PSD Mircea Geoană, să participe la şedinţele CSAT în calitate de vicepreşedinte.

Scanarea semnăturii deputaţilor, pentru controlul prezenţei în plen

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că unul dintre obiectivele ei, în viitoarea sesiune parlamentară, este legat de afişarea prezenţei parlamentarilor la lucrările din plen şi din comisii, prin scanarea semnăturilor acestora. Anastase a spus cã vrea să găseascã o formulă prin care, “în mod transparent”, prezenţa parlamentarilor să ajungă la cunoştinţa presei şi a opiniei publice. Ea arătat că analizează şi posibilitatea ca prezenţa parlamentarilor să se facă pe baza cartelei electronice, dar a sugerat că au fost cazuri cînd cartela electronică a fost folosită şi de alţi parlamentari, nu doar de posesorul acesteia.

Indemnizaţia tranzitorie a foştilor parlamentari fără venit, sub semnul întrebării

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, că va reanaliza dacă este oportună acordarea indemnizaţiei tranzitorie foştilor parlamentari care nu au niciun venit. Anastase a spus că în legea statutului deputaţilor şi senatorilor este prevăzută acordarea din bugetul Camerei Deputaţilor a unei indemnizaţii tranzitorii timp de trei luni, foştilor deputaţi care nu au obţinut un nou mandat şi nu au nicio sursă de venit, dar că trebuie discutat “dacă este cazul ca acestă indemnizaţie să mai existe”. Ea a adăugat, însă, că această indemnizaţie tranzitorie există şi în Parlamentul European. Anastase a precizat că foştii deputaţi primesc indemnizaţia tranzitorie pe baza unei declaraţii pe propria răspundere că nu au alte venituri, iar această declaraţie este reînnoită la începutul fiecărei luni.



12