Marea Britanie - Români, judecaţi pentru furt
Patru cetăţeni români sînt judecaţi în Marea Britanie pentru că au furat din magazine bunuri de peste 300 de lire sterline, riscînd o să fie condamnaţi la o pedeapsă cu închisoare. Leonard Tănase de 22 de ani şi soţia sa, Vandana Mihai de 24 de ani, din Essex, alături de Vestinian Văduva de 30 de ani şi soţia sa, Mioara Mihai de 35 de ani, din Londra, au recunoscut că au furat bunuri de peste 300 de lire sterline din magazine. Aceştia au fost prinşi pe 9 decembrie anul trecut, cînd angajaţii unui magazin din Gapton Hall Retail Park, din Yarmouth, au observat că românii se poartă suspect. Acuzaţii au fost văzuţi cînd au părăsit zona comercială, după care s-au întors iar şi au intrat într-un magazin cu doi bebeluşi în braţe şi cu un copil de 13 ani. Femeile purtau fuste lungi sub care să ascundă obiectele furate. Angajaţii magazinului cunoşteau acest tip de furt, iar românii au fost urmăriţi mai îndeaproape. Modul de operare al românilor arată că sînt hoţi profesionişti, iar prezenţa copiilor este o circumstanţă agravantă. Poliţia a găsit în maşina acestora cinci perechi de pantofi în valoare de 191 de lire şi alte haine de 120 de lire.
Bulgaria - Proteste pentru repornirea centralei de la Kozlodui
Cel puţin 6.000 de manifestanţi au defilat, duminică, la Sofia pentru a cere repornirea celor două reactoare ale centralei nucleare de la Kozlodui, închise în 2006 la solicitarea UE. Între 6.000 şi 10.000 de persoane au poarticipat la marşul organizat de Leader, noul partid al unui om de afaceri cu interese în domeniul energiei, susţinut de un partid naţionalist şi de principalele sindicate. Criza gazului rusesc, care afectează în principal Bulgaria, a reanimat dezbaterile privind repornirea celor două reactoare modernizate înainte de a fi închise la 31 decembrie 2006.
Ungaria - Sfidare
Liderul Gărzii Ungare, aripa paramilitară a partidului radical naţionalist Jobbik, a sfidat sîmbătă o hotărîre a justiţiei de la Budapesta şi a organizat o demonstraţie la care au participat 350 de membri ai săi, în faţa Parlamentului. Circa 1.000 de membri şi susţinători ai Gărzii Ungare au participat la manifestaţie, în prezenţa unor importante dispozitive de poliţiei, liderul grupării, Gabor Vona, afirmînd că aceasta reprezintă „o idee invincibilă şi o mişcare indisolubilă”. Dacă justiţia va confirma interzicerea Gărzii Ungare, membrii ei sînt hotărîţi să formeze o altă asociaţie.
Germania - Victorie categorică
Uniunea Creştin-Democrată a cancelarului german Angela Merkel i-a înfrînt categoric pe social-democraţi în alegerile regionale din landul Hessa, unul dintre cele mai bogate şi mai dezvoltate din Germania, chiar dacă cele două partide sînt partenere de guvernare la nivel federal. Estimările prezentate de televiziunile germane indică 37,5% din voturi pentru creştin-democraţi faţă de 36,8% la alegerile precedente, în timp ce sociali-democraţii sînt cotaţi cu 23,5% din sufragii faţă de 36,7% la precedentul scrutin, fiind cel mai slab scor din istoria lor, înregistrat în acest land. Partidul liberal a înregistrat, la rîndul său, un avans spectaculos, obţinînd 17% din sufragii faţă de 9,4% în alegerile regionale precedente. Scrutinul din Hessa, unul dintre landurile cele mai bogate din Germania, unde se află centrul financiar internaţional Frankfurt, a deschis seria celor 16 scrutine, comunale, regionale, prezidenţiale şi europene, care vor culmina în acest an cu alegerile legislative din 27 septembrie.
Coreea de Sud - Trupe la frontieră
Coreea de Sud a mobilizat mai multe trupe la punctele de frontieră şi le-a recomandat pescarilor să nu se aventureze duminică în apele teritoriale nord-corene, după ce regimul de la Phenian a anunţat că este pregătit de o confruntare navală. Ameninţarea oficialilor de la Phenian a venit în aceeaşi zi în care un expert american a anunţat că a fost informat de oficiali nord-coreeni că au suficient plutoniu pentru patru sau cinci bombe nucleare. Sîmbătă, Ministerul nord-coreean al Afacerilor Externe a anunţat că ţara va menţine statutul de putere nucleară. Pe fondul ameninţărilor, Coreea de Sud a ordonat sporirea vigilenţei la frontieră. Coreea de Nord a efectuat un test cu un dispozitiv nuclear în anul 2006, dar experţii au stabilit că explozia a fost relativ de mică amploare.
Franţa - Reţea de prostituţie, anihilată
Poliţia judiciară din Paris a desfiinţat o reţea de prostitutate de lux şi a arestat, în apropiere de Paris, o femeie suspectată de coordonarea reţelei, acuzată de proxenetism. Femeia, de 39 de ani, a fost arestată la domiciliul său din Choisy-le-Roi fiind suspectată că a obligat 40 de fete, cu vîrste cuprinse între 20 şi 30 de ani, să se prostitueze cu oameni de afaceri bogaţi, din Orientul Mijlociu. Femeia le cerea bărbaţilor abordaţi în hoteluri de lux sau în cabarete din Paris între 300 şi 2.000 de euro, iar o noapte întreagă putea costa şi 10.000 de euro. Prostituatele trebuiau să îi dea matroanei 30% din cîştigurile lor. Mai multe tinere au declarat în timpul audierilor că au fost ameninţate şi agresate de proxenetă. Acuzata şi-a minimalizat rolul în reţea, spunînd că şi ea se prostitua.
Olanda - Fără judecată
Cuplul olandez care a adoptat, în 2005, un bebeluş belgian, vîndut pe Internet, nu poate fi judecat pentru ilegalitatea pe care a făcut-o, pentru că fapta s-a prescris. Potrivit unui comunicat al Parchetului olandez, tatăl biologic al copilului a dat în judecată cuplul după doi ani de la adopţie. Însă, termenul legal în care ar fi putut începe urmărirea penală este, potrivit legii olandeze, de doi ani. Donna a fost înfiată în martie 2005, cînd avea o lună. Nici părinţii adoptivi nu vor fi urmăriţi penal pentru trafic de persoane pentru că ei nu au recurs la acest gest cu intenţia de a o exploata pe Donna. În mai 2008, un tribunal olandez a decis ca fetiţa să rămînă la familia adoptivă. Copilul va împlini patru ani în februarie. Într-un caz similar, în iulie 2008, un bebeluş belgian a fost cedat la naştere unui cuplu de olandezi prin intermediul Internetului. Băieţelul numit Jayden a fost retras de la părinţii adoptivi şi a fost dat în decembrie 2008, în grija autorităţilor belgiene.
Qatar - Închiderea unui birou comercial israelian
Oficialii din Qatar au ordonat, duminică, închiderea într-o săptămînă a biroului comercial israelian din Doha, ca represalii la ofensiva din Gaza, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. Acest anunţ a fost făcut în urma deciziei adoptate, vineri, de autorităţile din Qatar şi Mauritania de a-şi suspenda relaţiile cu Israelul în cursul unei reuniuni a ţărilor arabe şi islamice de la Doha. Qatarul este singura ţară din Golful Persic care are relaţii comerciale cu Israelul.