Bulgaria - Pană la centrala de la Kozlodui
Una dintre cele două secţii funcţionale de la centrala nucleară de la Kozlodui şi-a redus puternic capacitatea, vineri, în urma unei pene, fără scurgeri radioactive, a declarat Agenţia bulgară de securitate nucleară. Acest incident intervine într-un moment în care ţara depinde mai mult ca niciodată de energia electrică, din cauza opririi livrărilor de gaze ruseşti. Una dintre cele patru pompe de circulare a apei care asigură răcirea reactorului s-a oprit în mod automat. Puterea reactorului a fost redusă automat la 65%, dar nu a fost vorba despre o avarie. Puterea reactorului a fost apoi redusă intenţionat la 40%, înainte de a începe să crească. Secţia, cu o capacitate de 1.000 de megawaţi, va putea funcţiona la capacitate normală în 24 de ore. Funcţionarea normală a sistemului energetic nu este o ameninţare, a subliniat Ministerul Economiei şi Energiei.
Singura centrală nucleară bulgară nu funcţionează în prezent decît cu două reactoare de 1.000 de megawaţi fiecare. Alte patru reactoare de 440 de megawaţi au fost oprite în 2003 şi 2006 sub presiunea UE, care solicită închiderea tuturor reactoarelor de acest tip, din motive de siguranţă. Consumul de electricitate a atins niveluri fără precedent, din 6 ianuarie, din cauza opririi bruşte a livrărilor de gaze ruseşti. În cîteva zile, sistemul de încălzire centrală a fost puternic redus, înainte de trecerea centralelor la funcţionarea pe bază de păcură.
Rusia - Coliziune aeriană
Patru persoane au murit, cinci au fost rănite şi una este dată dispărută, în urma coliziunii a două aparate de zbor Il-76 Candid, pe pista unui aeroport din capitala republicii ruse Daghestan. În timp ce un avion gol Il-76 decola de pe aeroportul din Mahaşkala, un alt aparat Il-76, avînd militari la bord, ateriza. Cel care era pe punctul de a ateriza a lovit cabina celuilalt cu aripa, iar aceasta a luat foc. Pompierii au stins incendiul, la scurt timp. O sursă din cadrul serviciului de aeronavigaţie a precizat că persoanele ucise erau membri ai echipajului avionului care decola. La bordul aparatului de zbor care ateriza se aflau 31 de pasageri, care au supravieţuit accidentului.
R. Moldova - Rezerve de păcură
Oficialii de la Chişinău au anunţat că mai deţin rezerve de păcură pentru încă 8 sau 10 zile. Prim-vicepremierul Igor Dodon, ministru al Economiei şi Comerţului, a precizat că în următoarele zile va mai fi achiziţionată păcură. R.Moldova primeşte în prezent gaze naturale din Rusia prin două gazoducte, Alexeevca şi Grebeniki-Orlovca. R.Moldova are nevoie de circa opt milioane de metri cubi de gaze pe zi, iar pentru a asigura şi regiunea transnistreană de încă 6-7 milioane. Centrala de la Cuciurgan, care funcţionează pe bază de păcură, mai are rezerve pentru mai mult de o lună.
Panama - Recunoaştere pentru Kosovo
Guvernul statului Panama a decis să recunoască independenţa Kosovo, a anunţat vineri Ministerul kosovar al Afacerilor Externe. Recunoaşterea statului Kosovo a fost anunţată de şeful diplomaţiei statului Panama, Samuel Lewis Navarro, care, într-o convorbire telefonică, i-a confirmat omologului său kosovar, Skender Hyseni că ţara sa a recunoscut oficial statul independent şi suveran al Kosovo. Serbia nu recunoaşte independenţa Kosovo şi Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a acceptat în toamna anului trecut, la cererea autorităţilor de la Belgrad, să se adreseze Curţii Internaţionale de Justiţie în legătură cu legalitatea independenţei Kosovo. Panama este cea de-a 54-a ţară care a recunoscut independenţa statului Kosovo, deja recunoscută de SUA şi de majoritatea ţărilor europene.
Rusia - Replică de 4,9 grade
O replică avînd magnitudinea de 4,9 grade pe scara Richter s-a produs în estul arhipelagului Kurile, după un cutremur de 7,3 grade înregistrat în aceeaşi regiune cu cîteva ore înainte, a anunţat vineri Institutul American de Geofizică. Replica s-a produs la 315 kilometri la est de oraşul rus Severokurilsk şi la 1.830 de kilometri nord-est de Tokyo. Nicio alertă de tsunami nu a fost declanşată şi nu au fost semnalate pagube materiale. Alertă a fost declanşată în principalul oraş din Kamceatka din Extremul Orient rus după un prim seism de 7,3 grade pe scara Richter.
Spania - Bombă la televiziune
O bombă a explodat în noaptea de joi spre vineri în apropierea unei reţele de televiziune într-o zonă izolată din Ţara Bascilor, într-un atentat ce ar putea fi comis de gruparea separatistă ETA. Explozia, care nu s-a soldat cu victime, s-a produs, într-o zonă muntoasă numită Santa Barbra din comuna Hernani. Grupării separatiste ETA îi este atribuită responsabilitatea.
Bulgaria - Kilograme de heroină
Poliţia bulgară a capturat, vineri, 58 de kilograme de heroină în apropiere de graniţa bulgaro-turcă. O patrulă a poliţiei a controlat o dubiţă oprită între două sate şi a descoperit drogurile, în valoare de 2,5 milioane de euro. Şoferul, un bulgar în vîrstă de 41 de ani, a fost arestat, refuzînd să dea explicaţii în acest caz. Frontiera dintre Bulgaria şi Turcia este un punct important pe ruta balcanică a drogului între Asia şi Europa. În 2008, 1,1 tone de heroină au fost capturate în Bulgaria, cu peste 10% mai mult decît în anul precedent. De la începutul acestui an au fost confiscate, în total, aproape 120 de kilograme de heroină.
Polonia - Groapă comună
O groapă comună în care au fost depozitate trupurile neînsufleţite a aproximativ 1.800 de civili germani a fost descoperită, după 63 de ani, la Malbork, fostul oraş german Marienburg, cedat Poloniei, în urma celui de-al Doilea Război Mondial. Descoperită din întîmplare la 28 octombrie în timpul lucrărilor de construcţie a unui hotel de lux, groapa se află la 300 de metri de imensul castel medieval al cavalerilor teutoni, unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Polonia. De atunci, peste 1.800 de cadavre au fost exhumate. Persoane de toate vîrstele, înhumate în pielea goală. Potrivit ipotezelor arheologilor, multe persoane au murit de frig, de foame sau de boli. Altele ar fi putut fi ucise în timpul luptelor intense dintre Armata Roşie şi Wehrmacht, în acest oraş al fostei Prusii Orientale. Potrivit istoricului german Rainer Zacharias, el însuşi originar din fostul Marienburg, la apropierea Armatei Roşii la mijlocul lunii ianuarie 1945, autorităţile germane ceruseră locuitorilor săi să fugă către Reich. Ultimul tren cu refugiaţi germani a părăsit oraşul la 24 ianuarie, în timp ce lupte între forţele Wehrmacht-ului grupate în castel şi soldaţii sovietici au durat pînă la 9 martie. Într-o carte publicată în 1967, Zacharias a scris că s-a ignorat soarta a 1.840 de locuitori ai Marienburgului.
Lituania - Protest în faţa Parlamentului
Circa 7.000 de manifestanţi s-au adunat vineri în faţa sediului Parlamentului din Vilnius pentru a protesta, la apelul sindicatelor, faţă de măsurile de austeritate propuse de Guvernul lituanian. Manifestanţii au aruncat cu ouă, bulgări de zăpadă şi pietre spre sediul Parlamentului şi spre forţele de ordine. Poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene. Un miting similar organizat marţi la Riga a degenerat în confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine, zeci de persoane fiind rănite, iar circa o sută fiind reţinute. Lituania ar urma să intre în recesiune anul acesta. La sfîrşitul lunii decembrie, Guvernul a trecut la un buget de austeritate, manifestat prin reducerea cheltuielilor publice şi creşterea TVA-ului.
Argentina - Antrenor mort
Tehnicianul argentinian Maximo Nardoni, care se ocupa cu pregătirea unei echipe de juniori al clubului mexican Pachuca, a fost găsit mort într-un puţ minier într-un oraş din Mexic, la cinci zile după dispariţa sa. Maximo Nardoni, 52 ani, a cărui dispariţie a fost semnalată duminică, se pare că ar fi avut o cădere accidentală în timp ce făcea jogging, precizează serviciul de presă al statului mexican Hidalgo. O altă persoană de naţionalitate argentiniană, colaborator al unui partid politic local din Mexic, a fost dată dispărut în această regiune plină de puţuri de aur şi argint dezafectate. Potrivit localnicilor, accidentele în această regiune sînt destul numeroase din cauza puţurilor miniere care nu sînt protejate sau nu au semne de avertizare corespunzătoare, fiind mascate de vegetaţia din zonă.