Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Ianuarie 2009 / 00:00 505 accesări

Spania - Român împuşcat mortal în faţa unei discoteci din Madrid

Doi bărbaţi - un spaniol şi un român - au fost împuşcaţi mortal, duminică noapte, în faţa unei discoteci din centrul Madridului. Presupusul autor al atacului, un spaniol în vîrstă de 36 de ani, a fost arestat la puţin timp după comiterea faptelor, încă mai avea arma în mînă şi se pregătea să intre într-o maşină, a spus un purtător de cuvînt al poliţiei madrilene. Una dintre victime, un român în vîrstă de 31 de ani, bodyguard la discoteca respectivă, a murit la spital, unde fusese transportat în stare gravă. Cealaltă victimă - un spaniol în vîrstă de 24 de ani - a murit pe loc. Incidentul a avut loc pe strada Arenal, într-un cartier din centrul Madridului unde sînt multe discoteci. Potrivit poliţiei, presupusul asasin avea numeroase antecedente judiciare, mai ales pentru posesie de arme şi explozibili, ca şi pentru provocarea de vătămări corporale. Poliţia nu a informat care a fost motivul atacului. Potrivit presei spaniole, probabil a fost vorba despre o reglare de conturi.

Cipru - Român băgat în spital de conaţionali

Un român se află în stare critică într-un spital din Limassol, Cipru, după ce a fost bătut cu sălbăticie de doi compatrioţi şi abandonat în faţa unui club de noapte, unde a mai fost şi călcat, accidental, de o maşină. Bărbatul, de 48 de ani, nu a fost deocamdată identificat. El a fost transportat de urgenţă la spital, unde a fost internat la secţia de terapie intensivă, fiind ventilat artificial. Potrivit postului naţional de radio din Cipru, bărbatul a suferit o hemoragie internă la stomac. Poliţiştii ciprioţi îi caută pe cei doi agresori, care au fugit de la locul faptei.

Marea Britanie - Repatrierea imigranţilor est-europeni rămaşi fără adăpost

Autorităţile britanice alocă sute de mii de lire sterline pentru repatrierea sutelor de imigranţi est-europeni rămaşi fără locuri de muncă şi fără adăpost în Londra. Potrivit cifrelor oficiale, Primăria Londrei a alocat, anul trecut, 100.000 de lire sterline pentru transportul imigranţilor cu autocare către ţările de origine. Planul a fost extins săptămîna aceasta, pe fondul recesiunii care afectează Marea Britanie. Se estimează că, dintre cele 13.000 de persoane fără adăpost din Londra, 20% sînt imigranţi din centrul şi estul Europei, majoritatea polonezi. Departamentul Comunităţilor Locale a oferit fonduri unei fundaţii care se ocupă cu identificarea imigranţilor fără adăpost şi încurajarea acestora să accepte repatrierea. Fundaţia Thames Reach va primi iniţial 60.000 de lire sterline. Dacă strategia va da rezultate la Londra, va fi aplicată şi în alte regiuni unde sînt mulţi imigranţi central şi est-europeni.

SUA - Justiţia respinge cererea de încarcerare a lui Bernard Madoff

Un judecător american a respins, luni, cererea Parchetului de a-l încarcera pe fostul preşedinte Nasdaq, Bernard Madoff, suspectat că ar fi la originea unei fraude importante, dar a înăsprit termenii consemnului la domiciliu care îl vizează. Judecătorul federal Ronald Ellis a ordonat un inventar detaliat al obiectelor de valoare deţinute de Bernard Madoff şi i-a interzis orice transfer de active, conform textului deciziei, publicat pe site-ul tribunalului federal din New York. Bernard Madoff, în vîrstă de 70 de ani, a fost arestat la 11 decembrie anul trecut şi acuzat de o mare fraudă de tip piramidal în valoare de circa 50 de miliarde de dolari, care a provocat pierderea averilor unor bănci, persoane private, universităţi sau organizaţii everieşti de caritate. El a fost eliberat în schimbul unei cauţiuni de 10 milioane de dolari, garantată în special prin apartamentul său din Manhattan, unde a fost consemnat la domiciliu. Parchetul cerea încarcerarea sa, acuzîndu-l că a trimis bijuterii unor apropiaţi.

Elveţia - Incendiu la o cabană unde s-ar fi aflat un opozant al lui Putin

O cabană din staţiunea elveţiană Gstaad a fost distrusă de un incendiu, alimentînd speculaţiile legate de unul dintre ocupanţii acesteia, un lider est-european care nu ar fi în relaţii bune cu Vladimir Putin, relatează ”The Independent”. Poliţiştii anchetează cauza incendiului, care a distrus o cabană din satul Kalberhoni, unde s-ar fi aflat şi preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, implicat într-o dispută cu Moscova pe fondul crizei gazelor. O persoană a declarat că toată lumea din localitate ştie despre acest incendiu, dar nimeni nu cunoaşte circumstanţele în care acesta a izbucnit, din cauza unei ”tăceri diplomatice”. La 29 decembrie, pompierii au fost sunaţi pentru a stinge un incendiu izbucnit în zona muntoasă Saanen, la o cabană izolată. Autorităţile au descoperit însă că cele opt persoane care se aflau în cabană au reuşit să scape cu viaţă. ”Au sosit vehicule diplomatice şi au dispărut în noapte”, a declarat un martor. Poliţia şi pompierii au refuzat să dezvăluie identitatea celor opt persoane aflate în cabană. Forţele de ordine au precizat că nu pot dezvălui identitatea, pentru a proteja personalităţile şi a sugerat să fie contactată ambasada ucraineană din Berna. Un purtător de cuvînt al ambasadei a respins informaţiile conform cărora Iuşcenko ar fi fost ţinta unui atac. ”Preşedintele nu a fost în Elveţia în utimele şase luni”, a spus el.

Siria - Nave de război ruseşti, în escală

Mai multe nave de război ruseşti au ajuns, ieri, în portul sirian Tartus, unde marina rusă dispune de un centru de mentenanţă şi aprovizionare. Forţa, din care face parte portavionul Amiral Kuzneţov, distrugătorul amiral Levcenko şi nava de aprovizionare Nikolai Chiker, se află într-o misiune în Marea Mediterană. Căpitanul Igor Digalo a declarat că navele au participat săptămîna trecută la exerciţii comune alături de marina Turciei şi se vor întoarce la misiunea lor din Marea Mediterană, după o escală în Tartus. Potrivit presei ruse, centrul de mentenanţă din apropiere de Tartus ar putea fi transformat în bază pentru Flota Mării Negre, care şi-ar putea pierde principala bază din Sevastopol, din Peninsula Crimeea, în 2017. Informaţiile nu au fost confirmate oficial.

Liban - Explozibili confiscaţi la o bază ONU

O cantitate mică de explozibil a fost descoperită într-o maşină de gunoi introdusă într-o bază ONU din sudul Libanului, iar doi suspecţi au fost arestaţi, a anunţat, luni, purtătorul de cuvînt al ONU. Un membru al batalionului italian staţionat în oraşul Tebnine, Joseph Flebuf, a precizat că explozibilul a fost descoperit în partea din faţă a camionului. Cei doi suspecţi sînt libanezi. Formată în 1978, pentru a supraveghea situaţia din sudul Libanului, forţa ONU a fost considerabil consolidată după ofensiva israeliană din vara anului 2006 împotriva miliţiei şiite Hezbollah. Avînd 13.000 de militari din diverse ţări, forţa militară a fost pînă acum vizată de mai multe atacuri, a căror origine nu a fost stabilită. În ianuarie 2008, doi ofiţeri irlandezi au fost răniţi în urma exploziei unei bombe. Incidentul cel mai sîngeros: un atentat cu maşină capcană, produs în iunie 2007 şi soldat cu şase morţi (trei spanioli şi trei columbieni).

Spania - Captură record de droguri

Grănicerii spanioli au confiscat 3,5 tone de cocaină la bordul unei ambarcaţiuni, în largul provinciei Galiţia. Autorităţile vamale au abordat nava în timpul weekendului, potrivit unui comunicat de presă al acestora. Oficialii vamali au declarat că nu s-au făcut arestări în acest caz, neprecizînd dacă membrii echipajului au fugit de la bordul navei. Spania este principala poartă spre Europa a încărcăturilor de haşiş marocan şi de cocaină din America Latină. Potrivit unor cifre provizorii, vameşii spanioli au confiscat 21,8 tone de cocaină în 2008, mai puţin decît cele 25 de tone capturate în 2007. Captura de haşiş, însă, este în creştere, cu 212,9 tone în 2008, faţă de 171,5 tone în 2007.

Slovacia - Incendiu la o centrală termică

Un incendiu a provocat, luni, închiderea a două unităţi ale centralei termice din Novaky. Incendiul, care a avariat cabluri de alimentaţie, intervine în condiţiile în care livrările de gaz rusesc sînt întrerupte de şase zile, ceea ce a făcut autorităţile să declare starea de urgenţă în domeniul energetic. Slovacia a spus săptămîna trecută că intenţionează să redeschidă un reactor de la centrala nucleară din Jaslovske Bohunice, în condiţiile crizei gazului. Reactorul fusese închis în 31 decembrie 2008, conform angajamentelor luate de Slovacia înainte de aderarea la UE. Primul reactor al centralei fusese deja închis la sfîrşitul anului 2006.

Cehia - Demisia vicepremierului

Vicepremierul ceh, Jiri Cunek, a demisionat din Cabinetul minoritar de centru-dreapta, luni, în urma presiunilor exercitate de premierul Mirek Topolanek şi de propriul partid şi reducînd astfel tensiunile din coaliţia la putere. Cunek a spus că Partidul Creştin-Democrat, partener junior în coaliţia la putere, va rămîne în administraţie, care a preluat preşedinţia UE, luna aceastra. ”Dacă oamenii ar vedea cum ne certăm, situaţia ne-ar face un rău permanent şi de aceea demisionez”, a explicat el. Potrivit oficialului, ministrul Apărării, Vlasta Parkanova, va prelua funcţia de vicepremier. Cunek va păstra funcţia de lider al creştin-democraţilor. Topolanek a încercat să-l îndepărteze pe nepopularul Cunek, dar lucrurile nu erau simple, din cauza acordurilor de coaliţie. Imagina lui Cunek a fost deosebit de afectată de acuzaţiile potrivit cărora ar fi luat mită în anii \'90, în pofida faptului că s-a renunţat la investigaţie. Cabinetul s-a confruntat pînă acum cu mai multe moţiuni de neîncredere, dar a reuşit să supravieţuiască datorită susţinerii deputaţilor independenţi.

SUA - Manifestaţie pro-palestiniană la New York

Cel puţin nouă persoane au fost arestate în timpul unei manifestaţii pro-palestiniene care s-a desfăşurat, duminică după-amiază, la New York şi în cursul căreia au fost răniţi şapte poliţişti, potrivit autorităţilor citate de CNN. Protestatarii arestaţi ar putea fi acuzaţi de comportament inadecvat, a declarat Cheryl Crispin, din cadrul poliţiei. Confruntările par să fi început după ce poliţiştii au încercat să despartă doi protestatari care se băteau. În timp ce încercau să îi despartă, au intervenit alte câteva persoane şi au început să îi atace pe poliţişti. Demonstranţii s-au adunat în West Side din Manhattan, pentru a protesta faţă de ofensiva israeliană din Fîşia Gaza. Potrivit unui protestatar, Mike Eilenfeldt, confruntările dintre poliţie şi demonstranţi s-au intensificat după ce un ofiţer de poliţie a căzut.



12