Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 07 Ianuarie 2009 / 00:00 591 accesări

PD-L ar putea cere o sesiune extraordinară a Senatului

Liderul grupului senatorial democrat-liberal, Traian Igaş, a declarat, ieri, că PD-L ar putea solicita, pe 12 ianuarie, în cadrul primei şedinţe a Biroului Permanent, organizarea unei sesiuni extraordinare a Senatului, pentru discutarea bugetului de stat. Igaş a precizat că 20 ianuarie este data vizată pentru organizarea sesiunii extraordinare. Potrivit art. 66, alineatul 2 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc şi în sesiuni extraordinare, la cererea preşedintelui României, a Biroului Permanent al fiecărei Camere ori a cel puţin o treime din numărul deputaţilor sau al senatorilor.

Procesul lui Voiculescu privind privatizarea ICA, reluat în 3 februarie

Tribunalul Bucureşti a amînat, ieri, la primul termen, judecarea dosarului în care Dan Voiculescu şi alte 12 persoane sînt acuzate în legătură cu privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), dezbaterile urmînd să fie reluate în 3 februarie. La termenul de ieri, instanţa Tribunlului Bucureşti a constatat lipsa de apărare pentru Voiculescu şi un viciu de procedură în cazul lui Gheorghe Sin, dispunînd amînarea discuţiilor în dosarul privind privatizarea ICA. Dan Voiculescu a fost ales senator de Bucureşti, în urma alegerilor uninominale în 30 noiembrie, el fiind deferit justiţiei în 5 decembrie anul trecut, în aceaşi zi în care Biroul Electoral Central a anunţat rezultatele finale ale scrutinului. Potrivit Codului de procedură penală, faptele senatorilor şi deputaţilor sînt judecate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, astfel că, după îndeplinirea procedurilor de citare, avocaţii vor cere declinarea competenţei judecătorilor Tribunalului către cei ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Eckstein Kovacs Peter, consilier prezidenţial pentru minorităţi

Preşedintele Traian Băsescu l-a numit, ieri, prin decret, pe Eckstein Kovacs Peter, în funcţia de consilier prezidenţial pentru minorităţi. Eckstein Kovacs se declară onorat de nominalizarea sa în acestă funcţie şi afirmă că doreşte să dea informaţiile cele mai pertinente şi reale preşedintelui, precizînd că postul său nu reprezintă o afiliere politică. Întrebat dacă această numire nu intră în contradicţie cu declaraţiile conducerii UDMR potrivit cărora Uniunea se află în Opoziţie, fostul senator a menţionat că instituţia Preşedinţiei este una apolitică, iar rolul său este de a armoniza relaţiile politice şi de a avea un dialog cu toate partidele politice. Eckstein a afirmat că îşi va păstra calitatea de membru al UDMR şi că între această calitate şi cea de consilier prezidenţial nu există nicio incompatibilitate. La alegerile din 30 noiembrie 2008, Peter Eckstein Kovacs a candidat pentru un post de senator în colegiul 2 din Cluj dar nu a reuşit să acceadă în Parlament, în sistemul de vot uninominal.

Judecarea dosarului deputatului liberal Virgil Pop, amînată

Judecătorii Tribunalului Cluj au amînat, ieri, judecarea dosarului în care deputatul liberal Virgil Pop este acuzat de trafic de influenţă, după ce Adina Gorgan, administratorul SC Turdarom Advertising SRL, trimisă în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată şi spălare de bani, pe care Pop ar fi determinat-o să întocmească documente justificative fictive privind prestări de servicii între societatea acesteia şi firma denunţătorului, a cerut instanţei amînarea cauzei pentru a-şi putea angaja un avocat. Judecătorii Tribunalului Cluj au decis ca următorul termen în acest proces să aibă loc în 27 ianuarie. Liberalul Virgil Pop, arestat la sfîrşitul lunii noiembrie pentru trafic de influenţă şi ales deputat în colegiul 8 Turda, a fost trimis în judecată de DNA Cluj, cauza urmînd să fie judecată de Tribunalul Cluj, anunţau, în data de 11 decembrie, reprezentanţii DNA.

Daniela Andreescu, eliberată din funcţie şi numită coordonator al SGG

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat ieri decizia privind eliberarera din funcţie a consilierului de stat Daniela Nicoleta Andreescu, aceasta urmînd a coordona Secretariatul General al Guvernului, potrivit unei decizii a premierului Emil Boc. Ea va coordona Secretariatul General al Guvernului, potrivit deciziei primului-ministru, publicată luni în Monitorul Oficial. Daniela Andreescu este de profesie jurist şi este specializată în domeniul resurselor umane şi al migraţiei forţei de muncă.

MTS va cere un buget mai mare ca anul trecut

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport, Octavian Bellu a declarat, ieri, că noul Minister al Tineretului şi Sportului va cere un buget pentru anul 2009 mai mare decît cel de anul trecut, cînd a fost cifrat la circa 87 de milioane de euro. Bellu a mai precizat că nu a oferit un răspuns în privinţa acceptării propunerii de secretar de stat pe probleme de sport în cadrul MTS, pentru că procedura de numire este mai complicată. El a asistat, ieri, la întîlnirea dintre ministrul Monica Iacob-Ridzi şi preşedintele COSR, Octavian Morariu, care au discutat despre cooperarea cu MTS şi protocolul cu MEC.

Băsescu a semnat eliberarea din funcţie a Angelei Ciurea

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul de eliberare din funcţia de procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din cadrul Parchetului de pe lîngă ICCJ pentru Angela Elisabeta Ciurea, în urma demisiei acesteia. În 20 decembrie 2006, CSM a avizat favorabil propunerea ministrului Justiţiei de la acea vreme, Monica Macovei, de numire a procurorului Codruţ Olaru ca şef la DIICOT, iar a magistratului Angela Ciurea ca adjunct al direcţiei. În ultimele trei luni dinaintea numirii la DIICOT, Angela Ciurea ocupase funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT prin delegare. Anterior, Ciurea fusese procuror anticorupţie, fiind detaşată la DNA de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Ungaria, Grecia şi Portugalia ridică restricţiile aplicate românilor

Guvernele Republicii Ungare, Republicii Elene şi Portugaliei au decis ridicarea restricţiilor la libera circulaţie a forţei de muncă din România şi Bulgaria începînd cu data de 1 ianuarie 2009. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, cetăţenii români pot lucra în acestei trei ţări fără a deţine permis de lucru, în condiţii egale cu cetăţenii acestor state sau cu cetăţenii celorlalte state membre ale UE. Aceste decizii se înscriu în spiritul principiilor fundamentale ale UE, între care libera circulaţie a persoanelor ocupă un rol esenţial, ca o componentă importantă a creşterii economice şi a competitivităţii pe piaţa internă, şi reprezintă o expresie a calităţii deosebite a relaţiilor bilaterale ale României cu aceste state.



12