Modificare a legislaţiei privind numirea şefilor instituţiilor de stat?
Preşedintele PSD Suceava, senatorul Gavril Mîrza, crede că legislaţia privind numirile şefilor instituţiilor descentralizate, dar şi ale prefecţilor ar trebui modificată astfel încît să reflecte şi modul de numire pe criterii politice: “Prefecţii, subprefecţii, directorii de instituţii descentalizate ar trebui să fie oameni politici care vin şi pleacă cu partidul aflat la guvernare”. El a arătat că în acest mod ar fi clare deciziile privind numirea unor persoane şi că “nu ne-am mai da după deget că aceste funcţii nu sînt politice”. Propunerea a fost susţinută şi de senatorul PD-L Orest Onofrei.
Daniela Andreescu, secretar general al Guvernului
Consilierul de stat la Departamentul Constituţional Legislativ din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Daniela Nicoleta Andreescu, a fost numită secretar general al Guvernului, prin decizie a premierului Emil Boc. Ea a deţinut, din 28 ianuarie 2005, postul de secretar de stat din partea PD în Ministerul Muncii, la Departamentul pentru muncă în străinătate, post pe care l-a părăsit în aprilie 2007. După ce a plecat de la minister, Andreescu l-a acuzat pe ministrul liberal al Muncii, Paul Păcuraru, că încalcă legea prin concedierea fără aviz a persoanelor angajate în instituţie. La rîndul său, Păcuraru a acuzat-o că apără “un anume grup de interese”.
Udrea va avea birou la Palatul Victoria
Ministrul Turismului, Elena Udrea, va avea biroul la Palatul Victoria, în timp ce instituţia pe care o conduce va avea sediul pe bulevardul Aviatorilor din capitală, oficialul motivînd lipsa de spaţiu din clădirea în care va funcţiona ministerul. Ea a arătat că, deocamdată, viitorul sediu al ministerului se află în curs de amenajare. Ministrul Turismului a mai afirmat că lucrează deja la două proiecte, respectiv premiile pentru turism ecumenic, care vor fi decernate la Suceava, în perioada 14-15 ianuarie, precum şi participarea României la Tîrgul Internaţional de Turism de la Stuttgart, programat pentru 17-25 ianuarie.
Viorel Stănilă, ambasador în Albania
Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul privind acreditarea lui Viorel Stănilă în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Albania. Stănilă a fost audiat şi avizat, în octombrie 2008, de către parlamentarii de la Comisiile de politică externă, cu 26 de voturi “pentru” şi unul “împotrivă”. Cu acea ocazie, pe lîngă răspunsuri legate de evoluţia relaţiilor dintre Albania şi Serbia, senatorul PRM Eugen Mihăiescu i-a cerut lui Stănilă să-i trimită studiul său, “Regele şi nebunul”, despre cariera jurnalistică a lui Mihai Eminescu, pe motiv că a fost publicat într-o revistă şi nu apucat să îl citească.