Spania - Român prins la furat
Un român a fost arestat în provincia Alicante din Spania, după ce a fost surprins de proprietarul unei case cînd încerca să fure diverse obiecte. Poliţia locală din Orihuela l-a arestat pe român în 19 decembrie. Acesta este suspectat că a incercat să intre prin efracţie într-o casă din zona Las Solanas, de pe coasta Orihuela. Cînd proprietarul a intrat în casă, a găsit obiectele pe care românul le pregătise pentru a le fura, în principal unelte de tîmplărie şi diverse maşinării. Românul, în vîrstă de 35 de ani, care locuieşte în Torrevieja, a fost prins de poliţie după ce iniţial a fugit din casa de unde voia să fure. Poliţiştii au găsit şi confiscat maşina cu care acesta venise la furat.
Marea Britanie - Interdicţii pentru 13 cerşetori, majoritatea români
Un consiliu londonez a obţinut ordine de interdicţie pe motiv de comportament antisocial împotriva a 13 persoane, majoritatea din România, care cereau insistent bani oamenilor pe stradă. Potrivit reprezentanţilor Consiliului din Westminster, persoanele care cerşeau, însoţite de copii, nu erau mame disperate, ci membri ai unei grupări infracţionale numeroase, bine organizate. Cei 13 cerşetori insistenţi au primit interdicţii în diferite zone din Westminster, Kensington, Chelsea, Hammersmith şi Fulham, în urma unor raiduri stradale ale poliţiei, în noiembrie şi decembrie. ”Acest gen de comportament agresiv, prin care şantajează emoţional trecătorii, este josnic şi nu va fi tolerat”, a spus Daniel Astaire, şeful Consiliului din Westminster. Astaire i-a acuzat pe cerşetori şi de tratament abuziv aplicat copiilor care erau luaţi la cerşit împreună cu membrii grupării şi a amintit faptul că există suficiente adăposturi sociale pentru persoanele fără locuinţă, astfel că acestea ar putea evita cerşitul. El a recomandat persoanelor care vor să ofere din bunurile lor săracilor, în timpul sărbătorilor, să o facă prin fundaţii şi nu pe stradă. La raidurile poliţiei londoneze au participat şi translatori, majoritatea cerşetorilor fiind români. Interdicţiile impuse de autorităţile londoneze sînt valabile între doi şi trei ani.
R. Moldova - Un tînăr deghizat în Moş Crăciun a fost împuşcat mortal
Un tînăr deghizat în Moş Crăciun a fost împuşcat mortal în apropierea unui bar din satul Cărpineni, după ce a refuzat să viziteze copiii unui localnic. Evenimentul s-a petrecut dumincă seară. Ucigaşul, Valeriu Frunze, de 49 de ani, se afla într-un bar din respectivul sat, împreună cu mai mulţi prieteni, consumînd alcool. În acelaşi bar a intrat şi victima, cu un grup de prieteni, iar suspectul l-a întrebat pe tînărul deghizat dacă ar vrea să vină la copiii lui de Anul Nou. Pentru că a fost refuzat, Frunze s-a dus acasă, a luat o armă de vînătoare pe care o deţinea fără autorizaţie şi s-a întors către bar. Pe drum s-a întîlnit cu tînărul deghizat în Moş Crăciun, pe care l-a împuşcat, acesta murind pe loc. Suspectul a fost arestat iar împotriva lui au fost demarate procedurile legale corespunzătoare. El riscă între 20 şi 25 de ani de detenţie sau închisoare pe viaţă.
Olanda - Ameninţată cu moartea de gherilele FARC
Gherila columbiană marxistă FARC o ameninţă cu moartea pe Liduine Zumpolle, o olandeză aflată la conducerea organizaţiei neguvernamentale Mîini pentru pace, care se ocupă cu demobilizarea luptătorilor capturaţi de autorităţi. ”FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia) realizează un plan de asasinare a cetăţenei olandeze care conduce Mîini pentru Pace”, a declarat Raul Agudelo, un fost combatant membru al acestei organizaţii, aflat în închisoare. Un reprezentant al ONG-ului, Alvaro Agudelo, fratele lui Raul, a afirmat la rîndul său că autorităţile sînt la curent cu aceste ameninţări şi a precizat că cea mai recentă a fost difuzată într-un text publicat vineri pe Internet, de agenţia Anncol, frecvent folosită de FARC pentru a-şi transmite mesajele. Textul evocă ”rolul neocolonial al conducătoarei, care caută să slăbească avansarea progresistă a forţelor populare pentru o nouă Columbie”. ”Bineînţeles, eu nu le plac, pentru că noi cîştigăm teren, fără a folosi un singur glonţ. Este mai eficient decît orice ofensivă militară”, a declarat, la rîndul său, Liduine Zumpolle, dînd asigurări că peste jumătate dintre lupătorii capturaţi de autorităţi nu voiau să mai intre în forţele de gherilă, odată ieşiţi din închisoare. Gherila marxistă numără încă, potrivit estimărilor, între 7.000 şi 10.000 de combatanţi. Aceasta deţine între 350 şi 700 de ostatici, între care 28 ar fi politici, pe care propune să îi schimbe pe aproximativ 500 de luptători capturaţi de autorităţi.
Franţa - Presupus cont al lui Jacques Chirac în Japonia
Ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a acceptat să declasifice noi documente, în cadrul anchetei asupra unui presupus cont deţinut de fostul preşedinte francez Jacques Chirac în Japonia. Morin s-a pronunţat, la 22 decembrie, pentru ridicarea secretului apărării impus asupra unor documente emise de către Direcţia Generală de Securitate Externă (DGSE, informaţii externe) privind dispariţia unui jurnalist, care făcea investigaţii asupra unui presupus cont secret deţinut de Chirac, în urma avizului favorabil dat de o comisie consultativă. Ministrul Apărării a desecretizat în octombrie şi alte documente ale DGSE, care au fost confiscate de un judecător, în cursul anchetei asupra dispariţiei jurnalistului Jean-Pascal Couraud. Couraud făcea investigaţii referitoare la eventuale transferuri de fonduri între o mare întreprindere din Polinezia franceză şi un cont bancar pe care l-ar fi deţinut Chirac. Jurnalistul a dispărut în condiţii misterioase, la 15 decembrie 1997. O scrisoare ce relata condiţiile în care a avut loc această dispariţie, care nu a fost încă elucidată, a fost găsită în luna septembrie, în timpul unei percheziţii la domiciliul unui senator, Gaston Flosse. Potrivit scrisorii, care ar fi fost redactată de un bărbat bănuit că ar fi autorul răpirii jurnalistului, acesta ar fi fost torturat şi apoi înecat. În luna decembrie 2004, familia jurnalistului a depus o plîngere, constituindu-se ca parte civilă într-un proces de asasinat şi complicitate la asasinat. În luna mai 2006, Jacques Chirac a dezminţit categoric că ar fi deţinut vreodată un cont bancar în Japonia. Pentru el, ”aceste afirmaţii nefondate făceau parte dintr-o campanie de calomnii lansată înaintea alegerilor prezidenţiale din 2002”.
Serbia - Şeful Statului Major al armatei, demis
Preşedintele Serbiei, Boris Tadic, l-a demis, marţi, pe şeful Statului Major, generalul Zdravko Ponos, pe fondul disensiunilor pe care ofiţerul le avea cu ministrul Apărării, Dragan Sutanovac. Tadic a luat această decizie după o reuniune de şase ore a Consiliului de Securitate Naţională, consacrată disensiunilor dintre Sutanovac şi generalul Ponos în probleme de apărare şi securitate naţională. Generalul Ponos a declarat recent că reformele în cadrul armatei au fost suspendate, acuzînd Ministerul Apărării că nu are un plan eficient în materie de apărare.
Croaţia - Un muntenegrean în greva foamei
Un muntenegrean, Slobodan Djurovic, deţinut în Croaţia, unde este acuzat că a organizat asasinarea în octombrie a unui celebru jurnalist din această ţară, Ivo Pukanic, a fost spitalizat în urma unei greve a foamei. Djurovic a fost arestat la sfîrşitul lui octombrie, sub acuzaţia că i-a ajutat autorii atentatului împotriva lui Pukanic să fugă din Croaţia. La 22 decembrie, Parchetul a cerut prelungirea cu o lună a detenţiei acestuia, acuzîndu-l că a fost intermediar între cel care a ordonat asasinatul şi autorii acestuia. Directorul săptămînalului croat ”Nacional”, Ivo Pukanic, a fost ucis în octombrie, într-un atac cu bombă la Zagreb, explozia provocînd, de asemenea, moartea directorului său de marketing. Jurnalist controversat, Ivo Pukanic, în vîrstă de 47 de ani, era suspectat de presă că are legături cu mafia locală. Acest atentat este primul de acest tip care vizează presa din Croaţia, dar a survenit în urma unui val de asasinate şi agresiuni cu caracter mafiot, fără precedent la Zagreb de la independenţa ţării, în 1991.
Indonezia - Cutremure
Un seism cu magnitudinea 5,7 grade a avut loc, marţi, în largul insulei indoneziene Sulawesi şi un altul, de 5 grade, în apropierea insulei Taiwan, dar niciunul nu a produs victime sau pagube materiale. Seismul din Indonezia s-a produs la ora locală 10.20 (04.20, ora României) la 157 de kilometri nord-est de oraşul Melonguane din provincia Sulawesi de Nord. Centrul pentru alertă de tsunami din Pacific, situat la Hawaii, nu a emis o alertă pentru această regiune. Situat la intersecţia a trei plăci tectonice - cea Eurasiatică, Indo-australiană şi cea a Pacificului - arhipelagul indonezian este afectat aproape zilnic de mişcări telurice. Tododată, un seism moderat, de magnitudine 5, potrivit Institutului american de Geofizică (USGS), a avut loc, marţi, în largul Taiwanului. În incident, nu au fost înregistrate victime sau pagube materiale. Cutremurul s-a produs la ora locală 09.31 (ora 03.31, ora României) la aproximativ 50 de kilometri est de Suao, un oraş de coastă situat în nord-estul insulei. Hipocentrul seismului a fost localizat la 84,9 kilometri adîncime. Insula Taiwan, situată la intersecţia a două plăci tectonice, este frecvent afectată de seisme.