Ungaria - Accident rutier
Cinci cetăţeni români au fost răniţi, dintre care doi grav, joi, în momentul în care maşina lor a intrat în coliziune cu un camion, pe un drum din sud-vestul Ungariei. Românii au fost spitalizaţi şi o investigaţie a fost demarată pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul, pe drumul dintre oraşele Komlo-Zobakpuszta şi Hosszuheteny. Traficul a fost suspendat în zona în care s-a produs accidentul.
Marea Britanie - După gratii
Un român care a încercat să fure bani dintr-un oficiu poştal din Norfolk, în Marea Britanie, a fost condamnat la şase luni de închisoare, iar complicele sale, două femei din România, au fost condamnate în total la 320 de ore de muncă neplătită. Iocuta Isfa, de 28 de ani, a încercat să schimbe la un oficiu poştal din Sheringham peste 900 de lire sterline pe care-i avea în bancnote de cîte zece lire în bancnote de 20 de lire. Distrăgînd atenţia casierului şi cerînd o parte din bani şi în dolari, bărbatul a reuşit să sustragă 340 de lire fără să fie văzut. Iocuta Isfa era însoţit de două românce, Chrismarita Sava de 44 de ani şi Maria Anghel de 37 de ani, care purtau fuste lungi şi largi care ascundeau buzunare. Anterior, Maria Anghel furase dintr-un magazin o cutie în care se strîngeau bani pentru donaţii, ascunzînd-o în fustă. Cei trei, care trăiesc în Londra, au ridicat suspiciuni poliţiştilor care i-au arestaţi, moment în care s-a găsit cutia de donaţii.
R.Moldova - Reducerea pragului electoral
Pragul electoral în R.Moldova, care este în prezent de şase procente, nu va fi micşorat, aşa cum au sugerat mai multe organizaţii internaţionale decît după ce va fi soluţionată problema transnistreană, a declarat preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, după o şedinţă a Comisiei Naţionale pentru Integrare Europeană. Comisia de la Veneţia şi Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa au criticat, la sfîrşitul lunii octombrie, modificările aduse legii electorale din R.Moldova. Autorităţile de la Chişinău au ridicat, în aprilie 2008, pragul electoral de intrare în Parlament de la 4 la 6%, au interzis blocurile electorale şi au limitat participarea la alegeri a deţinătorilor de dublă cetăţenie. Conform Comisiei de la Veneţia şi OSCE, aceste restricţii reprezintă o încălcare a Convenţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale şi contravin articolului 38 al Constituţiei R.Moldova şi s-a recomandat autorităţilor de la Chişinău eliminarea lor pînă la alegerile parlamentare din 2009.
Germania - Tragedie familială
Patru membri ai unei familii de turci au fost găsiţi morţi, miercuri seară, în vestul Germaniei. Poliţia crede că bărbatul şi-a omorît prin împuşcare soţia şi pe cei doi fii ai săi înainte să se sinucidă. Bărbatul, de 38 de ani, a trimis un mesaj unor rude în care spune că o nenorocire va veni peste ei şi că îşi doreşte să fie îngropat în Turcia. Ajunse la faţa locului, rudele au descoperit cadavrul mamei la intrarea din casa familiei din Rheine. Corpul tatălui şi trupurile celor doi băieţi, de 15, respectiv şapte ani erau la etaj. A fost găsită o scrisoare de adio, un pistol şi un revolver Magnum 3,57.
Kosovo - Incidente
Nouă vehicule au fost avariate în cursul a trei incidente petrecute joi în oraşul Kosovska Mitroviţa, situat în nordul provinciei Kosovo. Şapte dintre vehiculele avariate aparţin unor civili, unul aparţine Misiunii ONU, iar altul poliţiei kosovare. Cele trei incidente au avut loc în decurs de cîteva ore în partea de nord a oraşului divizat. Potrivit poliţiei, vehiculele au fost avariate probabil cu bile metalice, fiind vorba despre incidente motivate etnic.
Zimbabwe - Urgenţă naţională
Guvernul din Zimbabwe a calificat drept urgenţă naţională epidemia de holeră care a provocat moartea a 565 de persoane în ţară şi a cerut ajutor comunităţii internaţionale. “Apelul de urgenţă ne va ajuta să reducem numărul bolnavilor şi morţilor legate de actuala situaţie socio-economică a ţării”, a afirmat ministrul Sănătăţii, David Parirenyatwa.
Rusia - Scurgere de clor
O scurgere de 30 de kilograme de clor a fost înregistrată după avarierea unui compresor la o uzină chimică situată în regiunea siberiană Irkuţk, a anunţat joi Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Din cauza unui compresor defect, din uzina Usoliehim s-au scurs circa 30 de kilograme de clor. Incidentul nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale.
Afganistan - Atentate
Cel puţin cinci poliţişti au fost ucişi joi într-un dublu atentat sinucigaş cu maşini-capcană, revendicat de miliţiile Taliban, împotriva a două clădiri aparţinînd unităţii anti-drog a poliţiei şi serviciului de informaţii, în estul Afganistanului. Primul atentat a avut ca ţintă sediul brigăzii antidrog din oraşul Khost, capitala provinciei cu acelaşi nume, în apropiere de frontiera cu Pakistanul. Un alt atentat sinucigaş cu maşină-capcană, urmat de un atac al unor persoane înarmate, a vizat, în acelaşi timp, sediul din apropiere al Departamentului Naţional al Securităţii, serviciile de informaţii afgane. Violenţele s-au dublat în intensitate în ultimii doi ani, în pofida prezenţei a aproape 70.000 de soldaţi din cadrul a două forţe multinaţionale, una a NATO, iar cealaltă sub comandament american.
Spania - Sesizare
Judecătorul spaniol care instrumentează cazul zborurilor secrete americane către Guantanamo a fost sesizat, joi, în legătură cu documentul publicat duminică de presa de la Madrid, conform căruia fostul Guvern conservator fusese informat despre aceste zboruri încă din ianuarie 2002. Parchetul spaniol a solicitat ca documentul să fie inclus în ancheta declanşată de Audienţa Naţională în acest caz, iar presupusul autor al acestuia, diplomatul Miguel Aguirre de Carcer, să fie interogat de magistraţi. Parchetul formulează, în paralel, şi o serie de solicitări adresate judecătorului Ismael Moreno, în principal în vederea identificării personalului aflat la bordul avioanelor care au transportat prizonieri Talibani sau membri al-Qaida şi care au făcut escale în Spania. Nici fostul Guvern conservator, nici actualul Guvern socialist nu au recunoscut, pînă în prezent, că ar fi fost la curent cu transferurile americane.
Israel - Dovezi insuficiente
Ministerul public israelian a anunţat joi că nu îl va deferi unui tribunal pe premierul în exerciţiu Ehud Olmert, în unul dintre cele şase cazuri de corupţie sau fraude în care este anchetat. Parchetul a anunţat că nu dispune de suficiente dovezi pentru a-l inculpa pe Olmert într-un caz de trafic de influenţă, ce s-ar fi petrecut în perioada când era ministru al Industriei şi Comerţului, în 2005. Dosarul a fost închis, a anunţat Parchetul, făcând referire la suspiciunile care planau asupra şefului Guvernului referitoare la vînzarea participaţiei statului la Banca Leumi unui grup financiar din care făcea parte un om de afaceri apropiat lui Olmert. Decizia nu vizează însă celelalte cinci cazuri care l-au determinat pe Ehud Olmert să demisioneze în luna septembrie.
Grecia - Revendicare
Sediul din Atena al Ministerului elen al Lucrărilor Publice şi Mediului a fost, joi, ţinta unui atentat cu un dispozitiv exploziv artizanal, care a produs pagube materiale minore. Dispozitivul a a explodat în faţa intrării în sediul Ministerului, iar alte două bombe artizanale au explodat după 30 minute, în faţa unei anexe a Ministerului. Cu cinci minute înaintea primei explozii, un grup necunoscut pînă acum, care s-a prezentat drept Organizaţia Revoluţionară, a revendicat atentatul, într-un apel anonim adresat unui post de radio din Atena. Pe de altă parte, atentatul cu un dispozitiv incendiar de fabricaţie artizanală comis miercuri împotriva unui birou al agenţiei France Presse din Atena a fost revendicat în numele unei grupări active în ultimele luni, calificată drept anarhistă de către poliţie. Într-un apel telefonic adresat unui cotidian din Atena, un necunoscut a revendicat acţiunea în numele \'Conspiraţiei celulelor de foc. Gruparea a revendicat în ultimele luni o serie de atacuri similare, care au vizat îndeosebi sedii de bănci, la Atena şi Salonic.
Irlanda - 200 de grupări de crimă organizată
Poliţia irlandeză a identificat, în 2008, peste 200 de grupări de crimă organizată şi membri ai acestora, despre care afirmă că prezintă o ameninţare pentru Irlanda, organizînd totodată şi peste 6.500 de operaţiuni împotriva traficanţilor de droguri. În 2008, ofiţerii au dus războiul împotriva criminalităţii la un nivel mult mai ridicat decît în anii trecuţi. Poliţiştii se luptă cu 139 de reţele de traficanţi de droguri şi 16 grupări de traficanţi de arme ce activează în Irlanda, însă aceştia au identificat, în total, 237 de grupări sau indivizi ce prezintă o ameninţare la adresa ţării, prin legături cu radicalii sau teroriştii. Raportul mai arată că 1.263 de arme de foc deţinute legal au fost furate din 2005 şi pînă în noiembrie 2008, în prezent fiind recuperate doar 373. Noua legislaţie ce va intra în vigoare va interzice posesia de arme de foc, în afară de cele utilizate în competiţiile olimpice, în contextul în care numărul infracţiunilor cu arme de foc a crescut cu 11 procente în ultimul an. Se indică şi o creştere cu 46% a numărului informatorilor ce au participat şi ajutat la soluţionarea operaţiunilor împotriva grupărilor de crimă organizată şi membrilor acestora.
Serbia - Percheziţie
Poliţia sîrbă a percheziţionat, joi, locuinţa din Belgrad a fiului lui Ratko Mladic, intervenţii similare avînd loc şi în alte locaţii. Se încearcă astfel identificarea surselor de finanţare ale ultimilor doi suspecţi daţi în urmărire de Tribunalul Penal Internaţional. Potrivit agenţiei Tanjug, au avut loc percheziţii în cinci locaţii, dintre care patru situate în Belgrad.
Franţa - Ramificaţii la nivel european
Grupurile de extremă-stînga din Franţa au ramificaţii la nivel european, existînd riscul constituirii unei reţele teroriste internaţionale, arată un raport al agenţiilor de informaţii franceze. Raportul de 41 de pagini, redactat în luna iunie de fosta Direcţie Centrală de Informaţii Generale, subliniază că anul 2005 a marcat renaşterea grupurilor violente de extremă-stînga. Au fost semnalate reuniuni internaţionale ale mişcării, la Barcelona, Sevilia, Salonic, Atena, Genova, Milano, Geneva sau Rostock. Pe 9 februarie 2007, numeroşi activişti francezi au fost depistaţi la o reuniune anti-G8 organizată la Varşovia, iar alţi activişti au fost observaţi la Berlin sau Brighton.
SUA - Condamnare
Ahmed Ressam, un algerian membru al reţelei al-Qaida, a fost, din nou, condamnat miercuri la 22 de ani de închisoare de un judecător federal din Seattle din statul Washington, pentru că a încercat să comită un atentat pe aeroportul din Los Angeles la sfîrşitul anului 1999. Judecătorul care instrumentează cazul a pronunţat deci aceeaşi pedeapsă ca în iulie 2005, contrar cererilor Parchetului, care voia ca algerianul să ispăşească o pedeapsă de 41 de ani de închisoare. Prima pedeapsă fusese anulată în apel, în 2007. Vinovăţia lui Ahmed Ressam fusese totuşi menţinută. Bărnatul a fost arestat în decembrie 1999, după ce a coborît dintr-un feribot în nordul statului Washington, avînd asupra lui 59 de kilograme de explozibil şi detonatoare în maşina sa. În aprilie 2001, algerianul a fost declarat vinovat pentru că a vrut să comită un atentat pe aeroportul din Los Angeles, unul dintre cele mai mari din lume.