Spania - Antreprenor asasinat în Ţara Bascilor
Directorul unei companii basce de construcţii, în vîrstă de 71 de ani, a fost asasinat ieri, în Ţara Bascilor, într-un atentat pentru care este suspectată ETA. Anunţul a fost făcut de o sursă din serviciile spaniole antiterorism. Serviciile spaniole de salvare au confirmat că victima este Ignacio Uria Mendizabal, proprietarul companiei Altuna y Uria, una dintre societăţile care lucrează la construcţia unei căi ferate de mare viteză în Ţara Bascilor. Şantierul a devenit una dintre ţintele organizaţiei armate basce, după suspendarea ultimului său armistiţiu, în iunie 2007. Antreprenorul basc a decedat din cauza rănilor sufierite, înainte de ora 15.00, ora României. El fusese împuşcat în parcarea unui restaurant din Azpeitia, unde mergea zilnic. Bărbatul a fost lovit de două gloanţe, în zona capului şi a pieptului, trase de două persoane care apoi au fugit. Dacă pista ETA se va confirma, va fi primul atentat lansat de grupare după arestarea presupusului lider al aripii sale militare, Miguel de Garikoitz Aspiazu Rubina, în 17 noiembrie la Cauteret, în sud-vestul Franţei. Pe de altă parte, se relatează că marţi noapte, o explozie puternică s-a produs într-un bloc de locuinţe din Gava, în apropiere de Barcelona. Deflagraţia s-a soldat cu 25 de răniţi, dintre care 17 sînt în stare gravă. Explozia, care este posibil să se fi produs în urma unei acumulări de gaze, s-a înregistrat în subsolul acestei clădiri cu trei etaje, distrugînd o parte a ei.
Franţa - 1.500 de persoane evacuate lîngă Paris
Dezamorsarea unei bombe americane de 250 de kilograme datînd din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, descoperită în timpul unor lucrări în apropiere de Paris, a dus, miercuri, la evacuarea a 1.500 de persoane şi întreruperea traficului auto, feroviar şi a celui fluvial pe Sena. Operaţiunea, în timpul căreia geniştii au dezamorsat bomba care măsura 38 de centimetri diametru şi 1,20 metri lungime, descoperită în timpul lucrărilor pe un şantier în Mantes-la-Ville, la vest de Paris, a dus la mobilizarea a circa 200 de poliţişti şi jandarmi. Autostrada A13 şi linia de cale ferată care leagă Parisul de Normandia au fost blocate în timpul acestei operaţiuni. Acest tip de dispozitiv poate provoca pagube pe o rază de 200 de metri şi schijele pot fi dispersate pe o rază de 800 de metri.
Grecia - Biroul AFP din Atena, vizat de un atentat cu dispozitiv incendiar
Un atentat cu dispozitiv incendiar artizanal a vizat, miercuri după-amiază, biroul Agenţiei France Presse din Atena, fără a provoca rănirea vreunei persoane, ci numai pagube materiale minore. Explozia a avut loc la ora locală 18.00. Dispozitivul, compus din patru cartuşe de gaz de mici dimensiuni, a fost amplasat în faţa uşii biroului, la etajul al cincilea al unui imobil din centrul capitalei elene. Explozia acestuia a provocat un scurt incendiu, stins rapid de pompieri, în timp ce doi jurnalişti, prezenţi în interior, au fost evacuaţi fără probleme. Atentatul nu a fost revendicat imediat. O anchetă a fost demarată de brigada antiteroristă a poliţiei elene. Astfel de atentate de mică amploare sînt frecvente în Grecia. Ele sînt atribuite de poliţie grupărilor anarhiste sau de extermă-stînga şi vizează interese publice şi străine.
Croaţia - Corupţie în universităţi
Parchetul croat a inculpat, miercuri, 16 persoane, printre care doi profesori universitari, într-o operaţiune anticorupţie efectuată în cercurile academice din Zagreb. Decanul adjunct al Facultăţii de Transporturi, Dragan Badanjak, este acuzat că a primit mită de la cinci studenţi, pentru a trece examenele şi că a favorizat admiteri la facultate. Sumele primite printr-un intermediar, din iunie pînă în septembrie 2008, variau între 1.000 şi 1.500 de euro pe student. Un alt profesor de la aceeaşi facultate, Kresimir Somek, este acuzat că a servit drept intermediar într-un alt caz de luare de mită privitor la admiterea la facultate a altor trei studenţi. Printre cei 16 figurează mai mulţi studenţi, părinţii lor şi alţi intermediari. Scandalul a izbucnit în septembrie, cînd zeci de persoane au fost plasate în arest. Combaterea corupţiei este unul dintre principalele criterii impuse Croaţiei în demersurile sale de aderare la UE. În raportul anual asupra progreselor făcute de Croaţia, publicat la 5 noiembrie, Comisia Europeană a cerut Zagrebului să depună mai multe eforturi în acest domeniu.
Belgia - CE criticată
Aproximativ 20 de automate de cafea defecte descoperite la sediul Comisiei Europene au atras critici referitoare la cheltuielile Executivului comunitar, informează ”International Herald Tribune”. Douăzeci de automate de cafea au fost oprite la sediul Comisiei Europene după ce s-a descoperit că produsele conţineau cantităţi mari de nichel şi plumb. Comisia Europeană cumpărase aparatele în ianuarie, la preţuri cuprinse între 4.000 şi 5.000 de euro. Chiar dacă nicio persoană nu s-a îmbolnăvit, problema va alimenta criticile referitoare la cheltuielile excesive ale Comisiei Europene. Purtătorul de cuvînt al Executivului UE a declarat că este prematur să existe comentarii despre posibilitatea recuperării banilor investiţi în aparate. Cu toate acestea, producătorul automatelor de cafea susţine că aparatele funcţionează perfect, intentînd o acţiune judiciară după ce autorităţile belgiene le-au interzis. Nu se ştie dacă interdicţia emisă de autorităţile belgiene a fost decisă după incidentul de la sediul CE, dar o instanţă locală a stabilit anularea ordinului.
Germania - Foşti angajaţi STASI cer pensii mai mari în instanţă
Tribunalele germane se confruntă cu un val de procese din partea foştilor ofiţeri STASI, poliţia secretă din Germania de Est, care vor pensii mai mari. În prezent sînt în desfăşurare aproximativ 150 de cazuri, dintre care 40 numai în Berlin, a declarat avocatul Benno Bleiberg. Foştii angajaţi STASI sînt eligibili doar pentru pensii reduse, care corespund pensiei medii pe care ar fi primit-o un muncitor din Germania de Est, dar cei care au intentat procesele susţin că această prevedere este neconstituţională. STASI este considerată una dintre cele mai represive agenţii de informaţii şi poliţie secretă din istorie.
Somalia - Navă eliberată fără răscumpărare
Piraţii somalezi au eliberat, fără răscumpărare, miercuri, o navă de transport yemenită, capturată în urmă cu zece zile, a anunţat un oficial din cadrul Guvernului regiunii semiautonome Puntland din nord-estul Somaliei. Adjunctul ministrului de Externe, Ali Abdi Aware, a afirmat că nu a fost plătită nicio răscumpărare pentru eliberarea navei MV Arena, marţi seara. Atacurile piraţilor continuă în Golful Aden, în pofida prezenţei forţelor navale internaţionale care ar trebui să protejeze principalele rute maritime ale comerţului mondial. La 15 noiembrie, piraţii au înregistrat cea mai importantă captură a lor, un petrolier saudit, Sirius Star, pentru care cer o răscumpărare de 25 de milioane de dolari.
Israel - Palestinian înjunghiat în Ierusalimul de Vest
Un palestinian a fost înjunghiat miercuri, în cartierul ultraortodox Mea Shearim din Ierusalimul de Vest, starea sa fiind gravă. El a fost agresat de patru israelieni, în plină stradă. Aceştia l-au atacat după ce s-au asigurat că este palestinian şi ulterior au fugit. Poliţia a demarat căutări pentru a găsi atacatorii. Pe de altă parte, armata israeliană a interzis, miercuri, intrarea coloniştilor evrei în cartierele palestiniene din Hebron, în urma manifestaţiilor violente ale ultranaţionaliştilor israelieni din ultimele zile. Cel puţin 13 palestinieni au fost răniţi şi un tînăr israelian a fost lovit la cap în timpul confruntărilor de la Hebron, din noaptea de luni spre marţi. Ultranaţionaliştii, majoritatea tineri, se opun unui ordin de a evacua o locuinţă disputată din Hebron. Unităţi ale gărzilor de frontieră, mai bine adaptate misiunilor de menţinere a ordinii, au fost mobilizate ca întăriri în sector, unde au preluat controlul.
SUA - Un republican a cîştigat un post în Senat, în defavoarea democraţilor
Democratul Jim Martin a pierdut, marţi, cursa pentru ocuparea unui post de senator de Georgia, în faţa republicanului Saxby Chambliss, diminuînd şansele Partidului Democrat de a acumula suficiente mandate în Senat pentru a-şi promova proiectele. Senatorul republican Saxby Chambliss a cîştigat peste 50% din sufragii în al doilea tur de scrutin, organizat marţi, în faţa candidatului democrat Jim Martin. Democraţii au acumulat, pînă în prezent, în alegerile din acest an, şapte mandate în Senat, situaţia posturilor de senator ale republicanilor în Georgia şi Minnesota rămînînd incertă. Saxby Chambliss a promis că se va opune propunerilor legislative înaintate de democraţi la Washington, în vreme ce Martin s-a axat pe mesajul preşedintelui ales Barack Obama, promovînd, la rîndul său, schimbarea. Ambele tabere au apelat la sprijinul politicienilor cu notorietate pentru a-i motiva pe alegători. Guvernatorul statului Alaska şi fost candidat republican la funcţia de vicepreşedinte, Sarah Palin, a participat luni la patru evenimente ale campaniei lui Chamblis. Pe de altă parte, fostul preşedinte Bill Clinton şi fostul vicepreşedinte Al Gore l-au susţinut pe democratul Jim Martin.
Croaţia - Mesaj către presă
Suspectul principal în cazul asasinării jurnalistului croat Ivo Pukanic a trimis un mesaj cotidianului ”Press”, de pe contul de e-mail al unui student sloven, în care afirmă că este nevinovat. În mesaj, Zeljko Milovanovic susţine că nu este implicat în asasinarea proprietarului cotidianului croat ”Nacional” şi a asociatului său, Niko Franjic. Milovanovic adaugă în finalul textului că poliţia vrea să îl ucidă, nu să îl aresteze şi dă o adresă de e-mail unde poate fi contactat pentru alte întrebări şi explicaţii. Potrivit presei slovene, Milovanovic a folosit adresa de e-mail a unui student de 25 de ani al cărui nume este tot Zeljko. Presa locală afirmă că este vorba de o evidentă folosire abuzivă a adresei studentului, deşi atît cotidianele slovene, cît şi cele croate se îndoiesc de autenticitatea contului de mail.