Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Decembrie 2008 / 00:00 476 accesări

Italia - Consilier municipal sinucigaş

Un consilier municipal de la Napoli, suspectat că a fost unul dintre instigatorii violenţelor din oraş în timpul crizei gunoiului, din ianuarie, s-a sinucis sîmbătă, a anunţat agenţia ANSA. Giorgio Nugnes, în vîrstă de 48 de ani, membru al Partidului Democratic (centru-stînga) s-a spînzurat în casa în care fusese plasat sub arest la domiciliu în 21 octombrie. Anchetatorii îl arestaseră în 6 octombrie, reproşîndu-i că a folosit informaţiile confidenţiale pe care le deţinea în calitate de consilier municipal responsabil de protecţia civilă, pentru a coordona, prin telefon, manifestanţii care se opuneau în forţă redeschiderii gropii de gunoi de la Pianura, o suburbie a oraşului Napoli. Giorgio Nugnes negase că este vinovat de asemenea fapte.

Ungaria - Protestele funcţionarilor publici

Mii de funcţionari din sectorul public ungar au protestat, sîmbătă, în faţa Parlamentului, faţă de reducerile salariilor şi pensiilor plănuite pentru 2009, avertizînd că vor intra în grevă în ianuarie, dacă cererile lor nu sînt îndeplinite. Aproape 30 de sindicate ce reprezintă în jur de 700.000 de angajaţi ai sectorului public, inclusiv armata, au înfruntat ploaia pentru a lua parte la demonstraţie şi a înmîna o petiţie premierului. Guvernul ungar a anunţat că suspendă plata celui de-al treisprezecelea salariu pentru angajaţii din sectorul public şi va îngheţa salariile anul viitor, în încercarea de a reduce cheltuielile statului. Ungaria a evitat la limită o criză financiară, luna trecută, cu ajutorul unor împrumuturi de la FMI, UE şi Banca Mondială. Sindicatele cer însă o creştere salarială de cel puţin 4% anul viitor şi reluarea plăţilor celui de-al treisprezecelea salariu pentru toţi angajaţii sectorului public. Guvernul spune că nu poate îndeplini aceste cereri în situaţia financiară actuală a ţării, care nu îi permite creşteri de cheltuieli. Economia Ungariei va intra probabil în recesiune anul viitor, din cauza scăderii cererii la export şi a consumului intern. Guvernul estimează că economia se va contracta timp de un an şi jumătate. Moneda naţională, forintul, a avut o scădere record faţă de euro, luna trecută, din cauza retragerii investitorilor îngrijoraţi de deficitul şi datoria publică mare, ca şi de dependenţa de finanţările externe. Situaţia s-a stabilizat întrucîtva, între timp, dar tranzacţiile în forinţi au rămas volatile şi piaţa de bonduri abia se poate numi funcţională. Guvernul intenţionează să îşi reducă deficitul bugetar la 2,6% din PIB anul viitor, faţă de 3,4% cît este estimat pentru anul acesta, acest lucru fiind prevăzut în acordul cu FMI. Din cauza dificultăţilor economice, şomajul este aşteptat să crească şi unii analişti apreciază că va ajunge la 10% la mijlocul anului viitor, faţă de 7,7% în august-octombrie 2008.

Afganistan - Atentat sinucigaş

Un atentat sinucigaş, soldat cu doi morţi şi trei răniţi, duminică, la Kabul, a vizat o maşină a ambasadei Germaniei, a declarat Ministerul de Externe de la Berlin. Era vorba despre o maşină a ambasadei Germaniei, iar singurul ocupant al vehiculului, un angajat afgan al ambasadei, a fost rănit în atentat, a declarat un purtător de cuvînt al ministerului. Potrivit poliţiei afgane, doi civili au fost ucişi şi trei răniţi în atentatul comis împotriva unui vehicul ce transporta străini, pe o stradă din apropierea Parlamentului afgan.

Nigeria - Măcel în oraşul Jos

Un caz de cruzime greu de imaginat s-a înregistrat în oraşul Jos din centrul Nigeriei. 400 de oameni au murit în mai puţin de 24 de ore, în violenţe etnice. Multe dintre cadavre au fost aduse la principala moschee din oraş. Crucea Roşie, care monitorizează bilanţul victimelor, afirmă că acesta va creşte în următoarele ore. Potrivit aceleeaşi organizaţii, 7.000 de oameni şi-au părăsit casele, de teama confruntărilor şi s-au refugiat în clădiri ale guvernului sau în centre religioase. Violenţele au izbucnit vineri seară, între comunităţile creştină şi musulmană din oraş, după rezultatele alegerilor locale. Acestea au fost cîştigate de partidul sprijinit de creştini şi contestate de opoziţia pro-musulmană. Cele mai multe victime, potrivit corespondenţilor de presă de la faţa locului, sînt creştine.

Zimbabwe - Peste 11.000 de cazuri de holeră

Ministrul Sănătăţii din Zimbabwe, David Parirenyatwa, a declarat că 11.071 de cazuri suspecte de holeră au fost înregistrate în această ţară, de la începutul epidemiei, în august, soldată cu moartea a 425 de persoane. Alte 1.000 de cazuri de holeră au fost înregistrate, deşi serviciile de sănătate iau toate măsurile necesare pentru combaterea epidemiei, a dat asigurări ministrul din Zimbabwe. Sezonul ploios ar putea agrava situaţia sanitară a ţării, deja precară, a avertizat el. Biroul pentru coordonarea afacerilor umanitare al ONU a menţionat, vineri, înregistrarea a 9.908 cazuri, boala afectînd toată jumătatea de est a statului Zimbabwe, potrivit datelor strînse de acest organism. Vineri seara, şeful opoziţiei din Zimbabwe, Morgan Tsvangirai, a afirmat la Tanger, în nordul Marocului, că peste 500 de persoane au murit deja în ţara sa din cauza epidemiei, în timp ce alte 500.000 trăiesc în condiţii precare, din cauza crizei economice.

Kosovo - Posibilă suspendare a ajutorului german

Guvernul german a fost nevoit să facă presiuni asupra Pristinei, pentru a elibera trei cetăţeni germani reţinuţi şi ia în calcul îngheţarea sau suprimarea anumitor ajutoare pentru statul a cărui independenţă a recunoscut-o. ”Nimic nu s-a decis, dar este adevărat că se fac anumite presiuni şi există asemenea dezbateri”, a declarat un oficial german, confirmînd informaţii apărute duminică în ”Welt am Sonntag” (WamS). Guvernul german a fost nevoit să exercite presiuni masive auspra autorităţilor kosovare pentru a elibera cei trei presupuşi agenţi ai serviciilor secrete germane (BND). Şeful cancelariei, Thomas de Maizière, i-a telefonat premierului kosovar, Hashim Thaci, marţi şi l-a ameninţat cu suprimarea ajutoarelor, ca represalii în acest caz, afirmă WamS. Germania este principalul furnizor de ajutor financiar pentru Kosovo, după SUA. Berlinul a promis Kosovo 100 de milioane de euro pentru 2009 şi 2010. Potrivit WamS, cele care ar putea fi suspendate, ar putea fi ajutoare în domeniul apărării. Cei trei germani fuseseră arestaţi în 19 noiembrie şi plasaţi în detenţie, fiind acuzaţi de implicare într-un atentat împotriva Biroului Civil Internaţional de la Pristina, sediul trimisului special al UE în Kosovo, Pieter Feith. Un tribunal ONU din Kosovo a ordonat, la sfîrşitul săptămînii recent încheiate, eliberarea lor, iar cei trei au părăsit Kosovo, sîmbătă. Motivele arestării rămîn vagi şi au făcut obiectul multor speculaţii în Germania. Dintre ipotezele menţionate se numără cea a unui avertisment lansat Berlinului şi altor servicii occidentale care ar căuta legături între Guvernul kosovar şi crima organizată. Preşedintele unei comisii parlamentare a confirmat că cei trei erau membri ai BND, dar nu se ştie ce misiune aveau în Kosovo.

Albania - Şeful diplomaţiei, acuzat de abuz de putere

Ministrul albanez de Exerne, Lulezim Basha, este acuzat de abuz de putere în dosarul construirii unei şosele care leagă Albania de Kosovo, din perioada în care a fost ministru al Transporturilor. Presa albaneză afirmă că Basha este acuzat că ar fi favorizat consorţiul Bechtel-Enka, format din societatea de construcţii americană Bechtel şi societatea turcă Enka, însărcinat cu construirea acestei şosele. ”Este vorba despre acuzaţii politice, alimentate de cei care nu sînt interesaţi de construirea acestei şosele”, a declarat Basha, ministru al Transporturilor în perioada septembrie 2005 - aprilie 2007. ”Nu a fost vorba de niciun abuz. Totul a fost realizat în conformitate cu legile ţării”, a adăugat el într-o conferinţă de presă, afirmînd că opoziţia socialistă şi ”mercenarii săi din Parchet” ar fi la originea acuzaţiilor. ”Este un proces împotriva şoselei, pentru că şoseaua este în curs de construcţie, iar proiectul este considerat foarte important pentru Albania şi Kosovo”, a subliniat el. Parlamentul albanez a autorizat, în luna decembrie 2007, anchete privind un eventual abuz de putere în procedurile de licitaţii şi finanţare a lucrărilor. Parchetul albanez i-a trimis joi, prin poştă, actul de acuzare lui Basha, dar conţinutul exact al documentului nu este cunoscut. Nici rezultatul anchetelor vizîndu-l pe ministrul de Externe nu a fost dat publicităţii.



12