Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Noiembrie 2008 / 00:00 527 accesări

Rusia - Om de afaceri georgian ucis în centrul Moscovei

Un om de afaceri georgian a fost împuşcat, vineri, în centrul Moscovei, în maşina sa, într-un aparent asasinat la comandă. Victima a fost găsită la ora locală 05.00 (04.00 ora României) în automobilul său, care s-a ciocnit de un copac de pe marginea drumului, în apropierea gării Rijski. Scaunul şoferului a fost găurit de zece gloanţe. “Criminalii au tras asupra şoferului, probabil cu o mitralieră de tip Kalaşnikov, în timp ce maşina se afla în mers. Ei au tras mai întîi în geam şi l-au rănit, iar în momentul în care maşina s-a ciocnit de copac, aceştia au tras mai multe focuri de pe partea pasagerului”, a menţionat poliţia. Bărbatul a fost identificat ca fiind Oleg Avlohaşvili, un om de afaceri georgian în vîrstă de 37 de ani, care se mutase recent în Moscova. El era directorul general al unei fabrici şi închiriase un birou. Anchetatorii au declarat că deţin informaţii, care nu au fost pînă în prezent confirmate, că Avlohaşvili avea legături cu lumea interlopă.

Franţa - Şase români care se dădeau drept poliţişti, arestaţi

Şase români care pretindeau că sînt poliţişti şi jefuiau şoferii pe autostrada A9 între Nîmes şi Montpellier au fost arestaţi în noaptea de joi spre vineri, relatează “Le Figaro”. În jurul orei 4.30, un armean care locuieşte în Spania şi care circula pe autostrada A9 între Nîmes şi Montpellier a fost obligat de şoferul unui Renault Laguna să se oprească pe banda de urgenţă, potrivit sursei citate. Un bărbat îmbrăcat sobru, care flutura o lanternă şi striga “poliţia, poliţia”, a ieşit din maşină şi i-a cerut şoferului portofelul, înainte să umble prin portbagajul vehiculului. Falsul poliţist a furat 21 de bancnote de 50 de euro din portofelul victimei, a aruncat cheile de la maşina acestuia şi a plecat. Ajungînd la un refugiu, şoferul jefuit a găsit o patrulă de jandarmi, mobilizată tocmai pentru a preveni acest tip de infracţiuni, care s-au mai repetat pe acest sector. Potrivit jandarmilor, la scurt timp, o patrulă din Salon-de-Provence (Bouches-du-Rhône) a reperat maşina falsului polişist la intersecţia dintre Arles şi Saint-Martin-de-Crau (Bouches-du-Rhône), parcată într-un refugiu. După ce jandarmii au blocat autostrada care trece prin Arles, unde două maşini marca Laguna de culoare închisă au fost interceptate, în care se aflau cîte trei bărbaţi. Într-una dintre ele au fost găsite şi 21 de bancnote de 50 de euro. Toţi bărbaţii erau români, avînd între 30 şi 40 de ani, care se cunoşteau între ei. Ei au fost arestaţi.

Pe de altă parte, doi români au fost condamnaţi, joi, de Tribunalul corecţional din Villefranche, la trei ani de închisoare, după ce au fost prinşi cu şase blue carduri falsificate şi cu alte dispozitive de falsificat cărţi de credit. Românii au fost reţinuţi, marţi, de vameşi, pe autostrada A6 la Limas. În maşina lor, înmatriculată în Nice, vameşii au descoperit 500 de cartele magnetice neimprimate şi şase cartele albastre falsificate, precum şi un dispozitiv care permite copierea informaţiilor de pe o carte de credit şi fabricarea alteia identice. Terminalul conţinea informaţii foarte valoroase pentru falsificatori, între care îşi faimoasele coduri bancare. Datele au fost copiate în Spania şi Belgia. Cei doi tineri urmau să se ducă în România, unde informaticienii ar fi decriptat informaţiile respective. Cele 500 de cărţi de credit neimprimate găsite în maşină ar fi fost şi ele codate. Unul dintre suspecţi a recunoscut că ar fi fost plătit cu 500 de euro pentru a livra acele informaţii, însă celălalt a spus că nu ştie nimic.

Marea Britanie - Un român îşi dă în judecată angajatorii

Un muncitor român cere compensaţii de 300.000 de lire sterline de la proprietarii clădirii pe care o renova, în Londra, după ce construcţia s-a prăbuşit peste el şi a rămas printre dărîmături timp de 10 ore. Grigore Vraja, în vîrstă de 22 de ani, şi-a pierdut şi un picior în incidentul petrecut în iunie 2007. Clădirea era ocupată de un politician laburist şi urma să fie un hotel pentru oameni de afaceri. Ultimele două etaje ale construcţiei s-au prăbuşit în 2007. A fost nevoie de 50 de pompieri şi o macara pentru a-l scoate pe român dintre dărîmături. O altă persoană a fost, de asemenea, blocată în clădire în momentul prăbuşirii şi a fost dusă de urgenţă la spital. Medicii i-au amputat piciorul lui Vraja de la şold în jos. El lucra ilegal pe acel şantier şi cîştiga 50 de lire sterline pe zi. Proprietarii clădirii, Bashir Nathoo şi Shirazali Boghuni, au fost daţi în judecată de român, care le cere daune de 300.000 de lire sterline. Avocatul românului susţine că proprietarii nu aveau autorizaţie pentru începerea lucrărilor la clădire şi că aceasta nu fusese inspectată de autorităţi pentru a se stabili dacă era posibilă transformarea sa într-un hotel. Potrivit acestuia, acuzaţii au recunoscut neregulile de la şantier şi i-au oferit deja românului o sumă nedezvăluită, însă Grigore Vraja cere şi alte despăgubiri.

Rusia - 13 teste cu rachete balistice, anul viitor

Forţele strategice ruse vor efectua, anul viitor, cel puţin 13 teste cu rachete balistice. ”Intenţionăm să efectuăm 13 teste cu rachete în 2009 - cinci teste cu rachete de tip nou, trei teste pentru a confirma prelungirea utilizării unor tipuri mai vechi şi cinci teste cu versiunea modernizată a rachetei SS-18 Satan”, a declarat generalul Nikolai Solovţov, comandantul forţelor strategice ruse. Anul acesta, forţele strategice ruse au efectuat şapte teste cu rachete balistice, amînînd două lansări pentru anul viitor. Potrivit lui Solovţov, Rusia va dispune, la sfîrşitul anului 2009, de o rachetă intercontinentală dintr-o generaţie nouă, de tip RS-24. Moscova a efectuat, la 26 noiembrie, al treilea test al rachetei RS-24. Potrivit unor surse oficiale, arsenalul Rusiei este format în prezent din 536 de rachete balistice, inclusiv 306 rachete de tip SS-25 Topol şi 54 de rachete SS-27 Topol-M. Chiar ieri, un submarin rusesc a testat cu succes o rachetă intercontinentală Bulava, din Marea Albă, la nord-vest de Rusia, a anunţat un purtător de cuvînt al marinei, Igor Digalo. ”Submarinul strategic nuclear Dmitri Donskoi a testat cu succes noua rachetă balistică Bulava, din Marea Albă spre terenul militar Kura din Kamceatka”, a spus Digalo. Este a şaptea rachetă de acest tip testată. Bulava, cu o rază de acţiune de 8.000 de kilometri, va echipa submarinele nucleare ruse începînd din 2009. Ea a fost testată prima dată în septembrie 2005, dar trei teste efectuate în 2006 s-au soldat cu un eşec. Rusia a intensificat, în această toamnă, testarea rachetelor balistice intercontinentale. O RS-24 a fost testată miercuri, în timp ce alte cinci au fost testate în octombrie, una dintre ele bătînd un record de distanţă, acoperind circa 11.500 kilometri.

Kosovo - ”Germanii arestaţi sînt membri ai serviciilor secrete”

Autorităţile germane au confirmat vineri că cei trei cetăţeni germani arestaţi în Kosovo, săptămîna trecută, în urma unui atac cu bombă asupra Biroului Civil Internaţional din Pristina, sînt membri ai serviciilor secrete germane (BND). Presa germană relatase că cei trei cetăţeni germani arestaţi de autorităţile din Kosovo lucrează pentru serviciile secrete. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvînt al Parlamentului german, Thomas Oppermann. Potrivit lui Oppermann, nu există indicii potrivit cărora cei trei bărbaţi ar fi fost implicaţi în atacul cu bombă, cerînd eliberarea lor imediată. Purtătorul de cuvînt a refuzat să precizeze natura misiunii agenţilor germani în Kosovo. El a mai spus că Guvernul din Kosovo i-a reţinut pe germani timp de nouă zile, în condiţii inumane, iar arestarea lor reprezintă un mister. Curtea Supremă din Kosovo a format o comisie specială care urmează să decidă dacă agenţii germani vor fi eliberaţi. Judecătorul Curţii Supreme Anton Nokaj a declarat că dosarul va fi prezentat unui judecător internaţional care va lua o decizie finală, potrivit agenţiei macedonene MIA. Potrivit presei germane, agenţii vor fi eliberaţi pînă la sfîrşitul săptămînii. Un grup necunoscut autointitulat Armata Republicii Kosovo a revendicat aceste atacuri şi a ameninţat oficialii comunităţii internaţionale şi pe cei sîrbi din Kosovo că vor comite şi alte atacuri.

Italia - Captură de 80 de kilograme de cocaină

Poliţia italiană a capturat 80 de kilograme de cocaină pură, în valoare de aproximativ 35 de milioane de euro şi a arestat 13 persoane în cursul mai multor operaţiuni efectuate într-o lună pe Aeroportul Roma-Fiumicino. Traficanţii, majoritatea provenind din Brazilia şi Venezuela, transportau droguri ascunse în hainele lor sau în valizele dotate cu fund dublu. Drogul avea un grad mare de puritate şi ar fi permis producerea a aproximativ 500.000 de doze.

Israel - Incursiune în Fîşia Gaza

O unitate a armatei israeliene a efectuat, vineri, o incursiune în sudul Fîşiei Gaza, în cursul căreia tancurile au lansat obuze spre activişti palestinieni. Doi palestinieni au fost ucişi, însă informaţia nu a fost confirmată oficial. Incursiunea a vizat un cartier din oraşul Khan Younes. Comitetul Rezistenţei Populare, o organizaţie palestiniană, a anunţat că un grup de militanţi a scăpat de atacul israelian. Israelul a consolidat, la 5 noiembrie, blocada impusă Fîşiei Gaza după ocuparea acestei regiuni de către mişcarea Hamas în iunie 2007.

Franţa - 300 de tone de soia din China, cu melamină

Aproape 300 de tone de soia importate din China pentru a fi utilizate ca hrană organică pentru păsări în vestul Franţei au fost retrase de pe piaţă, în urma descoperirii unui nivel de melamină de 50 de ori mai mare decît limita maximă admisă. Toate alimentele fabricate pe baza acestui produs au fost retrase de pe piaţă la începutul lunii, a declarat, vineri, Christophe Carousse, un oficial din cadrul cooperativei Terrena din Ancenis. Transportul de soia a fost livrat, înainte de a se efectua analize, către 127 de ferme ecologice din Pays de Loire. ”Testele pe carnea de porc şi de pui arată că nu există niciun pericol pentru sănătatea publică. Spre deosebire de dioxină, melamina nu se acumulează în organism, nu se transmite pe linie alimentară”, a precizat Frederic Andre, din cadrul Direcţiei Serviciilor Veterinare din Vendee. Importurile din China se explică printr-o recoltă proastă în Brazilia, ţară care furnizează de regulă acest produs Franţei. Analizele asupra stocurilor au fost efectuate în urma unei alerte a UE, la sfîrşitul lui octombrie, care recomanda autorităţilor să fie vigilente în ceea ce priveşte importurile din China.

China - Cercetător acuzat de spionaj, executat

Autorităţile chineze au executat, vineri dimineaţă, un cercetător acuzat de spionaj în beneficiul Taiwanului, a anunţat fiica acestuia, Ran Chen, iar SUA s-au declarat imediat ”consternate”. Wo Weihan, de 59 ani, a fost arestat în ianuarie 2005, în Beijing, fiind acuzat că a transmis Taiwanului informaţii de natură militară, printre care copii ale unor planuri de rachete. Biochimistul, care a spus că este nevinovat, a fost condamnat la moarte în mai 2007, pentru transmiterea de secrete de stat, într-un proces lipsit de transparenţă şi în care au fost prezentate dovezi vagi. Ministrul austriac de Externe, Ursula Plassnik, a spus că ”execuţia constituie un afront premeditat al Beijngului faţă de UE, care l-a apărat”.

Thailanda - Un jurnalist, ţinta unor focuri de armă în direct

Un jurnalist thailandez a văzut moartea cu ochii în timp ce era în direct. Acesta a devenit ţinta unui atac cu arme de foc în timp ce transmitea ultimele evenimente de pe aeroportul internaţional din Bangkok. Prezentatorul din ministudioul amplasat în aeroport a scăpat nevătămat, însă atacul spune totul despre starea de tensiune extremă care marchează tulburările politice din Thailanda. Mii de opozanţi, unii înarmaţi, ai actualului guvern au ocupat ambele aeroporturi ale oraşului şi spun că vor lupta pînă la moarte cu forţele guvernamentale care au asediat clădirile şi ameninţă să intervină.

Serbia - Manifestaţie albaneză la Presevo

Aproape 6.000 de persoane au manifestat vineri, la Presevo, cerînd mai multe drepturi pentru albanezi, majoritari în această regiune din sudul Serbiei. Manifestanţii au defilat în centrul oraşului Presevo, cu steagurile albaneze şi americane, avînd pancarte pe care aveau scrise trei revendicări: ”Simboluri, Universitate, Demilitarizare”. În zona Presevo a avut loc o rebeliune a albanezilor, în 2000-2001, care s-a încheiat cu un acord de pace prin care se garantau mai multe drepturi pentru minorităţi. Forţele radicale albaneze din sudul Serbiei au cerut atunci secesiunea acestei regiuni de Serbia şi alipirea la Kosovo. Liderii kosovari albanezi au proclamat independenţa Kosovo la 17 februarie. Serbia se opune independenţei, considerînd această regiune drept provincie sîrbă.

Indonezia - Cutremur de 6 grade

Un seism cu magnitudinea de 6 grade s-a produs vineri, în largul insulei indoneziene Sumatra, a anunţat Institutul american de Geofizică (USGS), dar nu au fost raportate victime sau pagube materiale, potrivit autorităţilor indoneziene. Cutremurul s-a produs la ora locală 15.50 (10.50, ora României), la 141 de kilometri în largul coastelor oraşului Bengkulu, a adăugat USGS. Seismul a fost înregistrat la o adîncime de 35 de kilometri. La începutul lui noiembrie, şase persoane au murit şi circa 10.000 au fost strămutate, în urma unui seism de 7,5 grade pe Scara Richter, în largul coastelor insulei Celebes (Sulawesi).

Marea Britanie - Caporal condamnat pentru spionaj în favoarea Iranului

Un caporal britanic, translator al comandantului trupelor NATO din Afganistan în 2006, a fost condamnat, vineri, la zece ani de închisoare pentru spionaj în beneficiul Iranului. Daniel James, în vîrstă de 45 de ani, a fost declarat vinovat, la începutul lunii noiembrie, de un tribunal din Londra, pentru că ar fi intrat în legătură prin intermediul e-mail-ului, în 2006, cu colonelul Mohammad Hossein Heydari, un asistent militar al ambasadei Iranului din Kabul. Caporalul, care a pledat nevinovat, era atunci translatorul generalului David Richards, cînd acesta era comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) în Afganistan. Daniel James s-a născut la Teheran şi avea anterior numele Esmail Mohammed Beigi Gamasai. El a ajuns în Marea Britanie cînd era adolescent şi a devenit cetăţean britanic în 1986, iar numele şi l-a schimbat în 1997. A fost crupier, profesor de dans şi agent de pază într-o discotecă, înainte de a deveni rezervist, în 1987. James a ajuns în Afganistan în martie 2006, pentru o perioadă de un an, fiind angajat în mai 2006 ca translator al generalului Richards, avînd în vedere că ştia farsi, limba sa maternă, dar şi varianta afgană, dari, una dintre cele două limbi oficiale din Afganistan. În momentul arestării sale, în decembrie 2006, la baza militară Brize Norton din Marea Britanie, cînd se pregătea să plece spre Kabul, James avea asupra sa un stick USB care conţinea două dosare marcate ”NATO Confidenţial”, alături de o situaţie la zi privitoare la mişcarea trupelor, stocurile de muniţii şi carburant, dar şi activităţile insurgenţilor.



12