Cheltuielile pentru organizarea alegerilor, majorate
Fondurile alocate pentru acoperirea cheltuielilor de organizare şi desfăşurare a alegerilor din acest an pentru Camera Deputaţilor şi Senat au fost majorate din nou de Guvern, cu 40 milioane lei, pentru cheltuieli de personal, aceasta fiind a doua suplimentare de fonduri operată în ultima lună. Cheltuielile pentru alegerile parlamentare au fost astfel majorate, printr-o hotărîre aprobată recent de Guvern, de la 124,2 milioane lei, la 164,2 milioane lei. Suma aferentă organizării alegerilor a fost estimată iniţial, în luna august, la 100 milioane lei, dar a fost majorată în luna octombrie cu 24,2 milioane lei, la 124,2 milioane lei, pentru costuri de personal şi active nefinanciare. Costurile pentru bunuri şi servicii au fost menţinute la nivelul aprobat în luna august, de 67,4 milioane lei.
APD va observa alegerile doar cu echipe mobile
Asociaţia Pro Democraţia (APD) a anunţat, ieri, că a decis să observe alegerile cu o misiune redusă formată din echipe mobile, protestînd faţă de dispreţul pentru transparenţa şi corectitudinea scrutinului din 30 noiembrie, manifestat de actorii instituţionali implicaţi în organizarea acestuia. Potrivit unui comunicat de presă al Asociaţiei, “acolo unde este posibil, aceste echipe mobile ale APD vor fi însoţite şi de reprezentanţi acreditaţi ai mass-media”. Asociaţia protestează, astfel, faţă de Decizia nr. 47 a Biroului Electoral Central, prin care “se îngrădeşte în mod flagrant activitatea observatorilor şi jurnaliştilor în secţii, dar şi faţă de refuzul Curţii de Apel Bucureşti de a judeca de urgenţă solicitarea APD de anulare a Deciziei 47”.
IPP face apel la români să se prezinte la vot
Institutul pentru Politici Publice (IPP) a făcut, ieri, un apel public către toţi românii să participe la vot la alegerile din 30 noiembrie, în pofida imperfecţiunilor actualului sistem electoral şi a calităţii extrem de slabe a campaniei electorale. “Apelul nostru vine ca urmare a previzionatei intenţii în scădere de participare la vot, în comparaţie cu scrutinele anterioare. Înţelegem nemulţumirile românilor, atît cele din ultimii patru ani cît şi cele mai recente, unele fiind semnalate prompt şi de IPP în timpul acestei campanii”, se menţionează în comunicatul IPP. IPP precizează printre imperfecţiunile sistemului electoral actual îngrădirea posibilităţii de a vota pentru românii care, din motive obiective, nu se află în localitatea de domiciliu în ziua alegerilor (studenţi, militari, persoane care călătoresc în afara ţării), arătînd că “a primit numeroase apeluri în acest sens, pe care le-a comunicat autorităţilor, de la asociaţii studenţeşti din ţară şi din străinătate, precum şi de la persoane care călătoresc în afara ţării, semnalînd nemulţumirea justificată privind îngrădirea dreptului de vot.
50.000 de angajaţi MIRA asigură ordinea la parlamentare
Peste 52 de mii de angajaţi ai Ministerului Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) vor asigura, duminică, măsurile de ordine pentru coordonarea şi monitorizarea activităţilor şi misiunilor de ordine, la nivelul aparatului central funcţionînd permanent Centrul Operaţional de Comandă. MIRA a anunţat, ieri, că pentru asigurarea ordinii şi liniştii pe întreaga perioadă electorală şi, în mod deosebit, în ziua alegerilor, 52.700 de lucrători ai MIRA vor asigura paza celor 16.036 de secţii de votare, din totalul de 17.883 existente la nivel naţional, a Biroului Electoral Central şi a birourilor electorale judeţene, precum şi paza pe timpul transportului şi depozitării buletinelor de vot şi a celorlalte materiale necesare votării. Dispozitivul total de ordine şi siguranţă publică este format din 30.000 de poliţişti, 12.000 de jandarmi, 4.700 de poliţişti de frontieră, la care se adaugă 5.400 de lucrători ai inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, precum şi personalul altor structuri (600 de persoane din serviciile aflate în subordinea prefecţilor). Aceste efective au fost suplimentate cu 1.100 de studenţi şi elevi din cadrul Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” şi din şcolile de elevi ale Poliţiei, Poliţiei de frontieră şi Jandarmeriei. La nivelul Capitalei vor acţiona 3.300 de lucrători, din care 2.400 de poliţişti, 900 de jandarmi, sprijiniţi de 700 de elevi şi studenţi ai instituţiilor de învăţămînt MIRA, cu domiciliul în Bucureşti sau în apropierea oraşului.
Tatian IORGA