Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 25 Noiembrie 2008 / 00:00 466 accesări

700 de poliţişti de frontieră constănţeni, la paza secţiilor de votare

Aprox. 700 de poliţişti din cadrul Direcţiei Poliţiei de Frontieră (DPF) Constanţa vor asigura paza secţiilor de votare din judeţele Constanţa, Brăila, Tulcea şi Ialomiţa, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Purtătorul de cuvînt al DPF Constanţa, Marius Niculescu, a afirmat, ieri, că 692 de cadre vor fi dislocate pentru buna desfăşurare a alegerilor. Astfel, în judeţul Constanţa vor fi păzite 107 secţii de votare, cu 390 de poliţişti de frontieră, în judeţul Tulcea, 30 de secţii de votare, cu 90 de poliţişti de frontieră, în judeţul Brăila, 22 de secţii de votare, cu 58 de poliţişti de frontieră, iar în judeţul Ialomiţa, 10 secţii de votare, cu 32 de poliţişti de frontieră. Acestor cadre li se adaugă 58 de poliţişti de frontieră care vor menţine şi asigura ordinea şi siguranţa publică în zona de responsabilitate, precum şi 64 de lucrători care vor forma efectivele destinate rezervelor de intervenţie. De asemenea, potrivit ofiţerului de relaţii publice al Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanţa, locotenent-colonel Sorin Mustăţea, în 30 noiembrie, gruparea va avea la dispoziţia Inspectoratelor de jandarmi judeţene Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi cîte o subunitate, care va constitui rezervă de intervenţie, în total fiind vorba despre aprox. 150 de jandarmi. De asemenea, la reşedinţa unităţii se va afla o subunitate operativă, care va fi în măsură să intervină oriunde vor fi semnalate incidente.

CNA solicită BEC numele institutelor acreditate să dea exit poll-uri

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, ieri, să solicite Biroului Electoral Central (BEC) să-i transmită denumirile institutelor acreditate să dea exit poll-uri în 30 noiembrie. „Potrivit Legii audiovizualului, exit poll-uri nu pot să dea decît institute care s-au acreditat la BEC”, a declarat preşedintele CNA, Răsvan Popescu. Tot în şedinţa de ieri, CNA a subliniat faptul că, începînd de joi, ora 24.00, posturile de radio şi televiziune nu mai pot prezenta sondaje de opinie. Totodată, membrii Consiliului au subliniat faptul că, în audiovizual, campania electorală se va termina sîmbătă, la ora 7.00. Campania electorală în audiovizual se desfăşoară non-stop, inclusiv în zilele de sîmbătă şi duminică, în perioada 31 octombrie, ora 00:00 - 29 noiembrie, ora 7:00, potrivit Deciziei CNA nr. 792 din 2008 privind campania electorală în audiovizual. Totodată, cu 24 de ore înainte de începerea votării sînt interzise difuzarea de emisiuni, dezbateri şi ştiri electorale, dar şi invitarea sau prezentarea candidaţilor în programe sau comentarii privind campania electorală. Cu 48 de ore înainte de ziua votării este interzisă şi prezentarea de sondaje de opinie, televoturi sau anchete făcute pe stradă.

CNSAS verifică 1.001 candidaţi la parlamentare

CNSAS a primit din partea Birourilor electorale judeţene datele a 2.887 de candidaţi la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, Consiliul urmînd a proceda la verificarea acestora. Purtătorul de cuvînt al CNSAS, Ancuţa Median, a declarat că pentru 1.001 candidaţi la parlamentare, CNSAS a primit deja toate răspunsurile de la arhive, iar datele acestora au fost trimise la Direcţia Investigaţii. CNSAS va verifica, în şedinţele de astăzi şi joi, candidaţii pentru care s-a întocmit documentaţia completă. Din totalul de 2.887 de candidaţi, 395 dintre aceştia sînt născuţi după anul 1973, şi, avînd sub 16 ani pînă la data de 22 decembrie 1989, nu fac obiectul verificării CNSAS. Pentru 1.339 de candidaţi, CNSAS aşteaptă răspunsuri de la arhivele SRI, SIE şi Direcţiei de Informaţii Militare, iar pentru alţi 112 candidaţi, documentaţia nu este completă, CNSAS primind doar o parte dintre răspunsurile la solicitările formulate către servicii. Specialiştii CNSAS au identificat 27 de nume de pe lista de candidaţi care se regăsesc în dosarele aflate în arhiva Consiliului. CNSAS urmează să verifice dacă este doar o concidenţă de nume, comparînd datele de identificare din dosare cu cele furnizate în cazul celor 27 de candidaţi de birourile electorale, şi va stabili care este natura dosarelor în care figurează numele acestora. În cazul a 13 dintre candidaţii pentru un fotoliu de parlamentar există deja decizii mai vechi ale CNSAS în care se constată calitatea de colaborator sau ofiţer al fostei Securităţi, iar aceştia nu vor mai fi verificaţi şi de această dată.

Program extins la Birourile de evidenţă a persoanelor

Românii cu drept de vot care nu au acte de identitate sau cărora le-au expirat documentele vor putea să le obţină inclusiv în zilele de sîmbătă şi duminică, informează un comunicat al Direcţiei Generale de Evidenţă a Persoanelor. Dreptul de vot poate fi exercitat numai în baza unui act de identitate valabil. Cartea de identitate se întocmeşte şi se eliberează pe baza cererii scrise a persoanei şi a documentelor cu care, potrivit legii, se face dovada numelui, stării civile, cetăţeniei române şi a domiciliului. Pentru eliberarea unui nou act de identitate, ca urmare a expirării termenului de valabilitate, cetăţenii vor prezenta şi un timbru fiscal în valoare de un leu, respectiv de patru lei în cazul pierderii, furtului, deteriorării sau distrugerii actului de identitate.

Călătorii gratuite pe calea ferată pentru tinerii care doresc să voteze

Tinerii cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 25 de ani vor beneficia de o călătorie dus-întors gratuită pe calea ferată, către şi dinspre localitatea de domiciliu, cu trenul Rapid, la clasa a II-a, în perioada 28 noiembrie - 1 decembrie 2008, pentru a putea vota în localitatea de domiciliu. Prevederea este inclusă într-un proiect de hotărîre de Guvern privind facilitarea exercitării dreptului de vot la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008 de către tinerii cu vîrstă cuprinsă între 18 şi 25 de ani. Actul normativ este pregătit pentru a fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Guvernului.

Tatian IORGA



12