Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Noiembrie 2008 / 00:00 518 accesări

Irlanda - Adolescenţi, escroci

Un adolescent de origine român a fost eliberat condiţionat cu supraveghere timp de nouă luni, după ce el şi o altă româncă au pledat vinovat în faţa acuzaţiilor de colectare de bani pentru o fundaţie fantomă. Ambii în vîrstă de 15 ani au pledat vinovat în faţa Tribunalului de Copii din Dublin, potrivit legii infracţiunilor de furt şi fraudă. Ei au recunoscut că au înşelat oamenii care le-au dat bani pentru o presupusă fundaţie a persoanelor invalide şi au folosit cîştigurile în scopuri proprii. Adolescenţii şi un alt complice au fost văzuţi de un ofiţer cînd intrau într-un magazin, cu o broşură în mînă, în luna septembrie. Adolescenţii s-au dat drept colectori pentru Asociaţia Invalizilor din Irlanda. Fata este recidivistă fiind implicată într-o fraudă asemănătoare. Aceasta a fost însoţită la tribunal de mama sa, are o condamnare anterioară tot pentru furt, locuieşte în Irlanda de şapte ani şi învaţă acasă, nefiind înscrisă la şcoală. Băiatul a fost şi el însoţit de mama sa în faţa instanţei, locuieşte în Irlanda de nouă ani, nu are cazier şi este înscris la un liceu în Irlanda.

Marea Britanie - Români, întorşi acasă

Un număr de 18 imigranţi ilegali români, victime ale traficului de persoane, ce locuiau într-o casă cu patru camere în Marea Britanie, vor fi trimişi în ţară de autorităţile britanice. Românii au fost găsiţi de ofiţerii britanici locuind în condiţii mizere de cîteva săpămîni şi după ce toate actele acestora vor fi puse la punct, vor ajunge înapoi în ţară. Casa în care locuiau imigranţii a fost percheziţionată în urma unuia dintre cele mai importante raiduri ale poliţiei britanice privind traficul de persoane. Raidul organizat de poliţie a mobilizat peste 200 de ofiţeri din Northamptonshire, Lincolnshire, Leicestershire, Derbyshire şi Nottinghamshire, precum şi agenţi ai serviciilor de crimă organizată şi ai Agenţiei Britanice a Vămilor. Aceştia au descoperit circa 60 de imigranţi ilegali în Peterborough, din ţări precum România, Lituania şi Polonia, cu vîrste între 15 şi 67 de ani. Victimele au colaborat drept potenţiali martori cu autorităţile. Nouă persoane au fost arestate în legătură cu traficul de persoane şi spălarea de bani. Opt dintre acestea au fost eliberate pe cauţiune şi urmează a fi audiate.

Pe de altă parte, doi români au fost condamnaţi la 30, respectiv 12 luni de închisoare în Marea Britanie, pentru o fraudă bancară în valoare de 30.000 de lire sterline, bani ce trebuiau să ajungă la mafioţi ruşi. Florin Leapşa şi Gheorghiţă Sandu, ambii de 31 de ani, au obţinut ilegal datele confidenţiale a mai mult de o mie de carduri bancare. Aceştia au fost văzuţi de ofiţeri cînd “meştereau” un bancomat din Bristol, fiind urmăriţi pînă la un magazin din apropiere, unde au fost reţinuţi. Ambii condamnaţi au fost recomandaţi pentru deportare după ce ies din închisoare. Judecătorul care i-a condamnat a ordonat şi ca o mie de lire sterline să fie confiscate de la români pentru a plăti despăgubiri băncii Lloyds, care a suferit pierderi de 20.000 de lire sterline de pe urma fraudei.

Canada - Schimbare de pledoarie

Procesul a doi români acuzaţi de extorcare de bani şi şantaj în Canada a luat o turnură surprinzătoare, vineri, cînd unul din ei şi-a schimbat pledoaria şi a recunoscut acuzaţiile în faţa instanţei. Adrian Tif, de 29 de ani, a pledat, iniţial nevinovat în faţa acuzaţiilor de extorcare de bani şi şantaj al unui compatriot ce deţinea o firmă de construcţii în Canada. Românul şi-a schimbat pledoaria, recunoscînd că i-a cerut acestuia 500.000 de dolari pentru a nu-i ameninţa viaţa şi familia. Adrian Tif îşi va auzi sentinţa luni, iar procurorul David Russell a renunţat la acuzaţiile adiţionale în ceea ce-l priveşte pe român. Procesul celuilalt român judecat, Viorel Goja, continuă. Adrian Tif şi Viorel Goja au fost acuzaţi că i-au ameninţat pe compatriotul lor, Peter Cătană şi pe familia acestuia că le vor face rău dacă nu plătesc o taxă de protecţie de 500.000 de dolari. Cei doi sînt judecaţi de o instanţă din Ontario.

Bulgaria - Vreme nefavorabilă

Ninsoarea abundentă şi rafalele puternice de vînt înregistrate în Bulgaria au provocat întreruperea alimentării cu energie electrică în mai multe regiuni ale ţării, în timp ce drumurile alunecoase sînt considerate cauza mai multor accidente rutiere. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat că liniile telefonice şi alimentarea cu apă potabilă nu au fost afectate de intemperii, însă echipele lucrează pentru a înlătura crengile de copaci care au fost rupte şi panourile publicitare dărîmate. La Sofia, 38 de copaci căzuţi au fost înlăturaţi, dintre care 12 căzuseră pe maşini. De asemenea, echipele de intervenţie continuau căutarea unui vînător care a dispărut de sîmbătă în apropierea oraşului Sliven.

Marea Britanie - Accident rutier

Patru ofiţeri de poliţie din Irlanda de Nord au murit într-un accident rutier în County Down. Ofiţerii Serviciului de Poliţie din Irlanda de Nord erau de serviciu în momentul accidentului. Cei patru ofiţeri se aflau într-un vehicul de teren al poliţiei, care a părăsit carosabilul. Poliţia a creat un perimetru de securitate în zona accidentului. Niciun alt autovehicul nu a fost implicat în accident şi, pînă în prezent, nu există indicii privind un posibil act terorist.

India - Comunitatea tibetană în pericol

“Comunitatea tibetană este în mare pericol”, a avertizat duminică Dalai Lama, care a precizat că şi-a pierdut toată încrederea în autorităţile chineze după eşecul anilor de negocieri privind statutul Tibetului. “Am pierdut recent tot mai multă încredere în autorităţile chineze”, a declarat liderul spiritual tibetan în cursul unei adunări la Dharamsala, în nordul Indiei, unde peste o mie de exilaţi tibetani discutau de o săptămînă despre viitorul luptei lor. “În următorii 20 de ani, dacă nu sîntem atenţi la acţiunile noastre şi la strategie, atunci comunitatea tibetană este în mare pericol”, a adăugat acesta.

Peru - Seism şi summit

Un cutremur de mică intensitate a fost resimţit sîmbătă la Lima, în timp ce se desfăşura un summit al Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC), reunind 21 de lideri din lume, între care preşedintele american, rus şi chinez. Seismul a avut magnitudinea de 3,8 grade pe Scara Richter şi nu s-a soldat cu victime sau pagube materiale. Summit-ul APEC, care a reunit în acest sfîrşit de săptămînă lideri care au reprezentat aproape o jumătate din comerţul lumii, a prilejuit şi o serie de proteste. Sute de studenţi au manifestat împotriva prezenţei preşedintelui Bush în faţa reşedinţei ambasadorului SUA din capitala peruană. Tinerii l-au înjurat pe liderul american şi i-au cerut să părăsească ţara. Reuniunea a avut loc într-un fost fort al armatei, iar de liniştea demnitarilor au avut grijă mii de poliţişti. La întîlnirea cu omologul său rus, preşedintele american şi-a exprimat regretul că aceasta a fost sa călătorie în străinătate în calitate de şef al statului. Şefii de stat şi de guvern din cadrul APEC au decis că măsurile protecţioniste nu contribuie decît la exacerbarea situaţiei economice actuale. În declaraţia oficială, s-a exprimat convingerea că principiile de piaţă liberă, liberului schimb şi regimului de investiţii vor continua să favorizeze creşterea economică mondială, locurile de muncă şi reducerea sărăciei.

Spania - Opinia publică sancţionează Guvernul

Doar o treime dintre spanioli consideră că măsurile adoptate de Guvernul de la Madrid pentru a depăşi criza economică vor fi eficiente, 60% dintre cei intervievaţi considerînd că acestea favorizează mai degrabă băncile, informează un sondaj de opinie realizat de Institutul DYM. Numai 34% dintre cei intervievaţi sînt de părere că măsurile luate de Guvern vor fi cu adevărat eficiente, iar 36% consideră că autorităţile au dat dovadă de transparenţă în acest caz. Doar 16% dintre alegătorii Partidului Popular, de opoziţie, consideră că acestea au ţinut cont de acest criteriu şi 54% dintre alegătorii socialişti. Şapte din zece spanioli nu s-au văzut obligaţi să anuleze nicio cheltuială prevăzută în urma crizei, majoritatea (72%) apreciind că vina pentru criza financiară o poartă SUA. Alte motive pentru grava situaţie actuală sînt lipsurile din cadrul controlului sistemului financiar internaţional şi, mai ales, lipsa de responsabilitate a Guvernului de la Madrid. Deşi 60% dintre cei intervievaţi declară că au susţinut demersurile diplomatice întreprinse de Guvern pentru participarea premierului Luis Jose Rodriguez Zapatero la summit-ul G20 de la Washington, care a avut loc în 15 noiembrie, numai 20% consideră că summit-ul în sine a contribuit la ameliorarea situaţiei economice mondiale.



12