Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 22 Noiembrie 2008 / 00:00 501 accesări

Canada - Zbor deviat de alarmă falsă

Un avion al companiei Air Canada care făcea legătura între Toronto şi Londra a fost deviat spre aeroportul din Montreal, joi seară, în urma unei alerte false cu bombă. O purtătoare de cuvînt a companiei a confirmat incidentul, însă a refuzat să ofere detalii, în special despre tipul aparatului. Potrivit posturilor de televiziune locale, la bordul avionului se aflau 320 de pasageri şi 12 membri ai echipajului. Echipele de intervenţie au sosit la faţa locului la aterizarea avionului, care a fost evacuat şi verificat. Cîteva ore mai tîrziu, el şi-a reluat traseul spre Londra. ”Nu a fost găsit nimic, a fost o farsă de prost gust”, a declarat purtătoarea de cuvînt a aeroportului.

Marea Britanie - Un terorist al-Qaida ia lecţii de actorie în închisoare

Un membru al reţelei teroriste al-Qaida implicat într-un complot în vederea comiterii unui atac cu bombă în Londra a participat la un curs de actorie organizat la închisoarea de înaltă securitate unde este deţinut. Teroristul Zia Ul Haq, în vîrstă de 29 de ani şi condamnat la 18 ani de închisoare pentru complot în vederea atacării unor clădiri din Londra, a fost înscris, împreună cu alţi deţinuţi condamnaţi pentru crimă şi viol, timp de opt zile, la un curs de actorie organizat la închisoarea Whitemoor. Celor 18 condamnaţi li s-au predat lecţii de stand-up, comedie, improvizaţie şi scenaristică. Ministrul britanic al Justiţiei, Jack Straw, a calificat desfăşurarea unui astfel de curs drept inacceptabilă, interzicînd de asemenea formarea la închisoarea Cambridgeshire a unui club de teatru de comedie. El a cerut, de asemenea, deschiderea unei anchete. Oficialii administraţiei penitenciarelor, care nu au fost informaţi în legătură cu acest lucru, sînt de aceeaşi părere. ”Închisorile ar trebui să fie locuri pentru pedeapsă şi reeducare. Întreprinderea de demersuri educaţionale şi constructive este importantă, dar aceste genuri de cursuri şi maniera în care sînt predate trebuie să fie specifice mediului de detenţie”, susţin ei. Cursul a fost organizat de Şcoala de Comedie din Londra, costurile acestuia fiine estimate la 9.500 de euro.

Columbia - Val de violenţe

Un val de ciocniri între forţele de ordine şi clienţii unei companii de investiţii în jocuri piramidale a avut loc, joi, la Bogota, alte manifestaţii desfăşurîndu-se în sudul Columbiei, unde cetăţenii au acuzat statul că le-a furat economiile. Sute de clienţi ai firmei DMG, a cărei închidere a fost dispusă luni, s-au adunat în apropierea unui stadion din Bogota, numit El Campin, unde autorităţile au amplasat un centru de primire a plîngerilor. Clienţii însă, neîncrezători, şi-au manifestat rapid nemulţumirea faţă de faptul că nu sînt bine informaţi şi au blocat, timp de mai multe ore, principalele bulevarde din Bogota, înainte de a fi dispersaţi de către forţele de ordine. Între 500.000 şi două milioane de columbieni au investit în jocuri piramidale, iar închiderea în lanţ a acestora acum zece zile a determinat ruinarea multora dintre ei, existînd temeri în privinţa unei crize a consumului, în plină recesiune economică, legată de criza financiară mondială. Autorităţile suspectează DMG că ar spăla banii proveniţi din traficul de droguri şi de la grupurile armate şi a decis, luni, închiderea acestei societăţi şi confiscarea tuturor bunurilor, cerînd totodată şi extrădarea principalului lider al acesteia, David Murcia Guzman, arestat miercuri seară, în Panama şi transferat joi în Columbia. În acest timp, în provincia Putumayo, mii de persoane au declanşat o grevă spontană, în mai multe oraşe, pentru a protesta faţă de decizia de închidere a companiei. La Mocoa, unul dintre aceste oraşe, circa 20.000 de persoane, respectiv jumătate din populaţie, a descins în stradă pentru a cere Guvernului să revină asupra deciziei, apreciind că DMG nu i-a trădat niciodată, a declarat Ricardo Paredes, membru al prefecturii.

Somalia - Petrolier grec eliberat în schimbul unei răscumpărări

Piraţii somalezi au eliberat petrolierul elen Genius, în schimbul unei răscumpărări, a anunţat, vineri, un comunicat al companiei maritime ruse Sovfracht. Petrolierul, deţinut de o companie greacă şi arborînd steagul Liberiei, avea 19 membri ai echipajului la bord, cînd a fost atacat la 27 septembrie, în drumul său dinspre România către Emiratele Arabe Unite. Un purtător de cuvînt al Ministerului grec pentru Marină Comercială şi Politică Insulară nu a confirmat şi nici nu a infirmat această ştire. Potrivit comunicatului Sovfracht, 15 nave şi un iaht se află în continuare în posesia piraţilor. Consiliul de Securitate ONU a adoptat joi, la propunerea Marii Britanii, o rezoluţie prin care s-au introdus sancţiuni mai dure împotriva Somaliei, ţară care nu a reuşit să lupte eficient împotriva pirateriei maritime. Rusia a anunţat joi că îşi va folosi în mod regulat navele de război aflate în largul coastelor Africii de Est pentru a preveni atacuri ale piraţilor asupra navelor comerciale.

Franţa - Peste 20.000 de profesori ar putea rămîne fără locuri de muncă

Demonstraţii de amploare au avut loc în marile oraşe din Franţa. Potrivit sindicatelor, numai la Paris au ieşit în stradă 40.000 de profesori, dar şi elevi. Dascălii sînt nemulţumiţi de reforma guvernului Sarkozy, care presupune reducerea locurilor de muncă. Echipaţi cu pancarde, banderole şi fluiere, protestatarii au cerut Executivului să dea o şansă învăţămîntului francez şi să renunţe la proiectul de reformă. Pentru a demonstra că şi aşa sînt prea puţini, dascălii n-au mai ţinut cont nici de legea care-i obligă să aibă grijă de elevi în cazul unei greve. Reforma învăţămîntului presupune reducerea a peste 11.000 de posturi, anul acesta şi peste 13.000, anul viitor. O parte din dascălii francezi îşi vor pierede posturile din cauza renunţării la orele de şcoală de sîmbăta.

Polonia - Anchetă penală împotriva... piraţilor somalezi

Autorităţile poloneze doresc să îi aducă în faţa justiţiei pe piraţii care au capturat petrolierul saudit Sirius Star, în contextul în care căpitanul navei este cetăţean polonez. În virtutea Articolului 110 al Codului Penal polonez, legislaţia se aplică şi în cazul infracţiunilor săvîrşite împotriva cetăţenilor polonezi din străinătate. Nava saudită Sirius Star, care transportă petrol, a fost capturată de piraţii somalezi, sîmbăta trecută, în largul coastelor kenyene. Piraţii solicită 25 de milioane de dolari pentru eliberarea navei, la bordul căreia se află şi cei doi polonezi.

Marea Britanie - Limba galeză, folosită pentru prima dată la o reuniune a UE

Ministrul Culturii din Ţara Galilor, Alun Ffred Jones, s-a adresat pentru prima oară în limba galeză în cadrul Consiliului de Miniştri al UE, în calitate de preşedinte al delegaţiei britanice la Bruxelles, gestul său fiind considerat un act istoric. Guvernul galez a plătit costuri suplimentare pentru traducerea discursului din limba galeză. Gestul a fost considerat unul istoric şi intevine după mulţi ani de campanie în favoarea introducerii limbii galeze în UE. Cu toate acestea, limba galeză nu va fi adăugată listei celor 23 de limbi oficiale ale UE, dar va putea fi utilizată în cadrul discursurilor, care vor fi traduse. Această limbă a fost utilizată drept limbă semioficială în cadrul consiliului miniştrilor. ”Galeza este una dintre cele mai vechi limbi din Europa şi sînt încîntat că miniştrii din cadrul Uniunii vor auzi o limbă dinamică”, a declarat ministrul. Europarlamentarul galez Jill Evans a lansat, în 2005, o campanie pentru ca limbii galeze să i se acorde acelaşi statut ca limbilor galiciană, catalană sau bască.

Rusia - Zece tone de caviar confiscate

Poliţiştii ruşi din Kamchatka au confiscat aproximativ zece tone de caviar de contrabandă, în valoare de 360.000 de dolari. Cantitatea de caviar a fost împărţită în 400 de pungi de plastic, găsite într-un camion oprit de poliţişti pentru verificare, la kilometrul 35 al autostrăzii Petropavlovsk-Milkovo. Şoferul, un localnic şomer, nu avea asupra lui acte care să justifice încărcătura. Odată cu terminarea sezonului de pescuit, traficanţii obişnuiesc să aducă transporturi de contrabandă în capitala regiunii Kamchatka, Petropavlovsk-Kamchatsky, potrivit RIA Novosti.



12