Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 21 Noiembrie 2008 / 00:00 637 accesări

Campanie de informare în centrele universitare

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), Uniunea Studenţilor Maghiari din România, Centrul pentru Educaţie Democratică şi Consiliul Tineretului au lansat, ieri, o campanie naţională prin care îi îndeamnă pe tineri să voteze la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Astfel, în 15 centre universitare vor fi postate, în două limbi, 4.000 de afişe prin care studenţii vor fi îndemnaţi să meargă la vot, chiar dacă asta înseamnă un efort inclusiv financiar din partea lor, a declarat, ieri, vicepreşedintele ANOSR, Daniela Alexe. Cele patru organizaţii au lansat şi două site-uri (www.anosr.ro/votează şi www.diakjog.ro) cu informaţii referitoare la procesul de vot. “Trebuie să decidă studenţii, nu să aştepte să decidă altcineva pentru ei”, a precizat Daniela Alexe. Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a solicitat, săptămîna trecută, ministrului Educaţiei, Anton Anton, să acorde studenţilor două zile libere - 27 şi 28 noiembrie - pentru ca aceştia să poată participa la alegerile din 30 noiembrie. Ministerul Educaţiei a recomandat universităţilor ca, în măsura în care există cereri din partea studenţilor, să îşi flexibilizeze programul de studii pentru a le da acestora posibilitatea să ajungă în localităţile de domiciliu pentru alegerile din 30 noiembrie, arătînd că o astfel de măsură i-ar ajuta pe studenţi să se informeze asupra candidaţilor din circumscripţiile electorale aferente şi să voteze.

Studenţii îşi cer drepturile

ANOSR cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa legii care prevede că se poate vota doar în localitatea de domiciliu. “Considerăm că legea care îngrădeşte dreptul de vot pentru studenţi este cel puţin imorală, îngrădind practic posibilitatea la exprimare liberă a unei opţiuni”, a declarat, ieri, vicepreşedintele ANOSR, Andrei Crăciun. Legea nr. 35/2008 prevede ca toţi cetăţenii să poată vota doar în localitatea în care au domiciliul stabil, chiar dacă deţin viza de flotant valabilă. “Este o cenzură să nu se respecte dreptul constituţional al studenţilor de a vota”, a precizat Crăciun. Răspunsul din partea Guvernului a fost că nu este de competenţa instituţiei să interpreteze legea respectivă, a spus reprezentantul ANOSR. Totodată, răspunsul oferit de Biroul Electoral Central “a fost unul cît se poate de clar”, respectiv că toţi cetăţenii pot să îşi exprime opţiunea de vot doar în localităţile în care au domiciliul stabil, chiar dacă au vize de flotant valabile, a precizat vicepreşedintele ANOSR. Această situaţie nu a fost întîlnită însă la alegerile locale, unde studenţii au putut vota cu viza de flotant valabilă, chiar dacă Legea nr. 35/2008 era în vigoare, a mai spus vicepreşedintele ANOSR. Reprezentanţii ANOSR precizează că, în funcţie de răspunsul Curţii Constituţionale, va fi înştiinţată Comisia pentru Drepturile Omului de la nivelul UE.

Măsuri de ordine cu ocazia alegerilor parlamentare

Peste 12.500 de jandarmi vor asigura paza la secţiile de votare, precum şi măsurile de ordine publică în zona acestora, cu prilejul activităţilor de votare din data de 30 noiembrie. Jandarmeria Română va asigura paza Biroului Electoral Central, a 24 circumscripţii electorale, 13 Birouri Electorale Judeţene, 9 Birouri Electorale Municipale şi 3.703 secţii de votare. La nivelul judeţului Constanţa, Gruparea de Jandarmi Mobilă „TOMIS” va avea la dispoziţia Inspectoratelor de Jandarmi Judeţene Constanţa, Ialomiţa şi Călăraşi, cîte o subunitate, care va constitui rezervă de intervenţie (aprox. 150 de jandarmi), restul efectivelor fiind angrenate în asigurarea măsurilor de ordine la Mănăstirea „Peştera Sf. Andrei”, unde se aşteaptă, ca în fiecare an, prezenţa unui public numeros. De asemenea, la reşedinţa Grupării, se va afla o subunitate operativă, care va fi pregătită să intervină rapid, oriunde vor fi semnalate acte de tulburare a ordinii şi liniştii publice sau a climatului de normalitate în care trebuie să se desfăşoare procesul electoral. În prezent, în ţară, 300 de jandarmi asigură paza a 37 de tipografii din 31 de judeţe, unde se tipăresc buletinele de vot care urmează să fie folosite la alegerile parlamentare din 30 noiembrie. Tot aceiaşi lucrători vor asigura paza pe timpul transportului buletinelor de vot de la tipografii la birourile electorale judeţene, iar după închiderea urnelor, pe timpul transportului acestora de la secţiile de votare la sediile Birourilor Electorale Municipale şi Judeţene.

Programele pentru centralizarea rezultatelor alegerilor vor fi predate, luni, la BEC

Autoritatea Electorală Pemanentă a certificat spre neschimbare, ieri, pachetul de programe de calculator care va fi utilizat la centralizarea rezultatelor votării, cu ocazia scrtinului din 30 noiembrie, a declarat vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ. Potrivit sursei citate, pachetul de programe de calculator, realizat de firma SC TeamNet Internaţional, va fi predat la BEC, luni, 24 noiembrie, pe bază de proces-verbal, pentru a fi utilizat cu ocazia alegerilor parlamentare. Marian Muhuleţ a precizat că echipa de experţi informaticieni a Autorităţii Electorale Permanente a supervizat toate etapele de realizare a acestui pachet de programe. “Au fost făcute nenumărate teste asupra acestui soft, care este compus din mai multe module, teste care ne încredinţează că softul va funcţiona în cele mai bune condiţii”, a precizat Muhuleţ. Vicepreşedintele AEP a adăugat că, începînd cu ziua de luni, după ce pachetul de programe va fi predat la BEC, Autoritatea va putea pune la dispoziţia partidelor înscrise în competiţia electorală, la cererea acestora, copii ale acestor programe de calculator. Realizarea pachetului de programe de către această societate a fost pusă sub semnul întrebării după ce, la începutul lunii noiembrie, Consiliul de Administraţie al grupului Asesoft a anunţat că renunţă la proiectul cu AEP, în vederea implementării Sistemului Informatic de centralizare a datelor pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, proiect care se ridică la o valoare de aprox. 2 milioane de euro.



12