MIRA a început distribuirea ştampilelor şi timbrelor pentru alegeri
Ministerul Internelor şi Reformei Administrative (MIRA) a început distribuirea către prefecturi şi Ministerul Afacerilor Externe a ştampilelor şi timbrelor autocolante pentru buletinele de vot de la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, acţiunea urmînd să se încheie în 20 noiembrie. Secretarul de stat în MIRA, Victor Paul Dobre, a susţinut, marţi, la videoconferinţa cu prefecţii pe tema alegerilor parlamentare, că Autoritatea Electorală Permanentă a încheiat distribuirea către prefecturi a broşurilor cu acte normative privind alegerile parlamentare. Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor a finalizat distribuirea persoanelor cu drept de vot pe colegii uninominale şi secţii de votare, se arată într-un comunicat al MIRA. Victor Paul Dobre a mai spus că este necesară o bună instruire a preşedinţilor birourilor electorale şi secţiilor de votare. El a atenţionat că fotografierea sau filmarea buletinelor de vot şi a copiilor de pe listele electorale este interzisă, iar un anunţ în acest sens trebuie afişat la intrarea în secţiile de votare.
Primele informaţii oficiale privind prezenţa la vot în 30 noiembrie, la ora 11.30
Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit calendarul după care se vor furniza, în ziua alegerilor, informaţii cu privire la prezenţa la urne, precum şi graficul orar după care se vor transmite, de la 1 decembrie, rezultatele parţiale ale votului din 30 noiembrie. Astfel, BEC va informa opinia publică şi reprezentanţii mass-media asupra prezenţei la vot în ziua desfăşurării scrutinului pentru Parlament la orele 11.30 (prezenţa la urne pînă la ora 10.00), 15.30 (prezenţa pînă la ora 14.00), 19.30 (prezenţa pînă la ora 18.00) şi 22.30, cînd se va da publicităţii prezenţa înregistrată la închiderea secţiilor de votare. Informaţiile cu privire la prezenţa la vot se vor obţine dintr-un eşantion de secţii de votare reprezentativ atît la nivel naţional cît şi judeţean, determinat de reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică.
Rezultatele alegerilor, transmise prin mjloace electronice
Birourile electorale de circumscripţie vor transmite, prin mijloace electronice, la BEC, procesele verbale prin care se constată rezultatele alegerilor în colegii şi circumscripţii, înainte ca acestea să fie transmise cu pază militară la BEC, potrivit unei decizii a Biroului. Această decizie - cuprinsă într-un document privind normele tehnice de completare şi verificare, precum şi circuitul proceselor verbale privind numărarea voturilor şi constatarea rezultatelor alegerilor - a fost luată pentru urgentarea operaţiunilor de determinare a pragului electoral şi de stabilire a candidaţilor înscrişi în cursa electorală, care au îndeplinit sau nu pragul electoral. Potrivit hotărîrii BEC, tot prin mijloace electronice va fi trimis de la BEC spre birourile electorale de circumscripţie şi comunicatul cu lista formaţiunilor politice care au atins pragul electoral şi organizaţiile cetăţenilor minorităţilor naţionale cărora li se cuvine cîte un mandat de deputat. De asemenea, procesele-verbale privind repartizarea mandatelor în etapa I, pe competitorii electorali, întocmite de birourile electorale de circumscripţie, vor fi scanate şi transmise prin mijloace electronice la BEC. Prin aceleaşi mijloace va fi transmis de la BEC la birourile electorale de circumscripţie şi procesul verbal privind repartizarea mandatelor, la nivel naţional, în etapa a II-a, şi desfăşurarea acestora pe circumscripţii electorale. O altă prevedere stipulează că procesele verbale întocmite de birourilor electorale ale secţiilor de votare organizate în străinătate, însoţite de contestaţii, vor fi transmise, prin mijloace electronice, la BEC de Circumscripţie 43 pentru românii sau reşedinţa în afara ţării, de către misiunile diplomatice şi consulate, în cel mult 24 de ore de la primirea acestora.
400 de incidente electorale, înregistrate de la începerea campaniei electorale
Peste 400 de incidente au fost înregistrate de la începerea campaniei electorale, jumătate fiind sesizări din oficiu, a anunţat secretarul de stat în MIRA, Anghel Andreescu. Potrivit oficialului MIRA, din 31 octombrie au fost înregistrate 472 de incidente electorale. În acest context au fost aplicate 413 sancţiuni contravenţionale şi au fost întocmite 100 de dosare penale. În videoconferinţa cu prefecţii pe tema alegerilor parlamentare, Anghel Andreescu a cerut şefilor structurilor judeţene de ordine şi siguranţă publică să instruiască personalul de serviciu cu privire la locurile de afişaj. În urmă cu o săptămînă, numărul incidentelor înregistrate era de 219, cu 37 de dosare penale întocmite. Potrivit chestorului general Anghel Andreescu, majoritatea infracţiunilor au fost legate de afişajul ilegal sau distrugerea materialelor de campanie.
12.500 de jandarmi vor asigura paza la secţiile de votare
12.500 de jandarmi, din care 1.200 în Capitală, vor asigura paza BEC, a circumscripţiilor şi birourilor electorale judeţene şi a secţiilor de votare pe durata desfăşurării alegerilor parlamentare din 30 noiembrie şi vor supraveghea transportarea buletinelor de vot. Jandarmii vor fi prezenţi la BEC, la 24 de circumscripţii electorale, la 13 birouri electorale judeţene, nouă birouri electorale municipale şi 3.703 secţii de votare din ţară, dintre care 500 din Capitală, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române. „Pe timpul desfăşurării alegerilor, jandarmii vor urmări respectarea prevederilor legale privind comercializarea băuturilor alcoolice în zona secţiilor de votare, evitarea oricăror incidente care ar putea periclita exercitarea în condiţii de siguranţă a dreptului la vot, precum şi împiedicarea desfăşurării oricărei activităţi electorale sau care ar putea influenţa opinia alegătorilor”, precizează Jandarmeria. Aprox. 300 de jandarmi au fost deja mobilizaţi şi asigură paza în 37 de tipografii din 31 de judeţe, unde se tipăresc buletinele de vot pentru alegerile parlamentare. Jandarmii vor supraveghea şi transportarea buletinelor către birourile electorale judeţene în ziua votului, iar la închiderea urnelor vor supraveghea transportarea acestora de la secţiile de votare la Birourile Electorale Municipale şi Judeţene, respectiv la BEC.
BEC răspunde MAE referitor la evitarea votului multiplu
BEC răspunde Ministerului Afacerilor Externe (MAE) că votul multiplu la secţiile de votare din străinătate poate fi evitat prin posibilitatea pe care Biroul o acordă candidaţilor la alegerile parlamentare de a solicita copiile listelor electorale suplimentare care se vor întocmi, pe 30 noiembrie, prin intermediul reprezentanţilor acestora în birourile secţiilor de votare. „În aceste condiţii, partidele pot face verificări, iar, în cazul în care constată că o persoană a votat de două ori, se pot adresa organelor de urmărire penală, avînd în vedere că votul multiplu este considerat infracţiune şi se sancţionează cu închisoarea”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ. Pe 17 noiembrie, membrii BEC au decis că, la alegerile parlamentare, candidaţii pot solicita copiile listelor electorale suplimentare ce se vor întocmi pe 30 noiembrie prin intermediul reprezentanţilor acestora în birourile secţiilor de votare. Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza paşaportului simplu valabil cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate. Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate pot vota cu paşaportul simplu valabil sau, în cazul statelor membre UE, cu cartea de identitate valabilă, însoţite de orice alt document emis de autorităţile străine care dovedeşte reşedinţa în străinătate. 221 secţii de votare, cu 79 mai mult decît în 2004, vor fi organizate pentru românii din străinătate pentru alegerile parlamentare şi vor fi trimise în total 620.000 de buletine de vot, potrivit Ministerului de Externe, care a editat şi „Ghidul alegătorului român din străinătate”.