Italia - Român accidentat mortal şi abandonat la locul accidentului
Un cetăţean italian în vîrstă de 65 de ani a fost arestat luni seară, la Roma, pentru uciderea unui român în vîrstă de 33 de ani, pe care l-a accidentat grav duminică după-amiază, după care a fugit de la locul accidentului, relatează “Corriere della Sera” în ediţia online de marţi. Cadavrul românului Mihai C. a fost descoperit luni dimineaţă, pe strada Fosso dell’Osa din Villaggio Prenestino, o periferie a capitalei italiene. Acesta fusese abandonat la marginea drumului de conducătorul care nu a oprit pentru a-i acorda primul ajutor. Vinovatul pentru acest accident a fost identificat de carabinierii din Tivoli datorită unor fragmente din autovehiculul său – o furgonetă Fiat Doblo - căzute la locul accidentului, în urma impactului violent cu corpul victimei. Este vorba de proprietarul unei firme de transport de mobilă şi servicii de mutări. Autorul accidentului a fost reţinut şi este cercetat pentru omor din culpă şi neacordarea primului ajutor unei persoane accidentate. El a fost transportat la centrul de detenţie Regina Coeli din Roma, unde a fost pus la dispoziţia autorităţilor judiciare.
Armenia - Jurnalist de investigaţie, bătut la Erevan
Un jurnalist de investigaţie a fost bătut luni seară, de trei persoane necunoscute, în centrul capitalei armene Erevan, a anunţat, marţi, poliţia armeană. În urma acestui incident, preşedintele asociaţiei armene a jurnaliştilor de investigaţie, Edik Bagdassarian, a fost grav rănit la cap, potrivit unui comunicat, în care nu se precizează motivele atacului. Jurnalistul a declarat că nu ştie cine ar putea fi autorii atacului. Premierul armean, Tigran Sarkissian, care l-a vizitat pe jurnalist la spital, s-a declarat îngrijorat de această agresiune. Edik Bagdassarian, în vîrstă de 49 de ani, este un jurnalist independent respectat şi cunoscut pentru anchetele sale, în special în ceea ce priveşte cercurile politice, criminalitatea şi corupţia.
Germania - Cimitir evreiesc profanat
Cimitirul evreiesc din Gotha a fost profanat luni, de persoane necunoscute, care au agăţat în gardul de la intrare un cap de porc. Capul de porc a fost agăţat în gard, iar autorii au arborat, de asemenea, un drapel alb cu inscripţia în roşu ”şase milioane de minciuni”, făcînd aluzie la cei şase milioane de evrei care au murit în perioada nazismului. Potrivit purtătorului de cuvînt al poliţiei, cioburi şi lichid roşu au fost de asemenea aruncate în cimitir. Faptele au fost descoperite luni dimineaţă. Un alt cimitir evreiesc a fost profanat în noaptea de duminică spre luni, la 20 de kilometri distanţă, la Erfurt. O placă situată la intrarea în cimitir a fost stropită cu lichid roşu. Două anchete judiciare pentru instigare la ură rasială au fost demarate.
Australia - Coliziune la sol între două avioane aflate în reparaţie
Două avioane ale companiei australiene Qantas s-au lovit la sol, la o bază de mentenanţă. Cele două avioane Boeing 747 au intrat în coliziune în timp ce erau remorcate, la baza aeriană Avalon din apropiere de Melbourne, în sudul Australiei, a declarat într-un comunicat David Cox, inginer-şef al Qantas. Potrivit imaginilor difuzate de posturile de televiziune, una dintre aeronave şi-ar fi pierdut ogiva care îi acoperea vîrful, în timp ce cealaltă a fost avariată la extremitatea unei aripi. Nicio persoană nu se afla la bordul avioanelor în momentul coliziunii. Qantas a precizat că mai mulţi angajaţi implicaţi în accident au fost concediaţi, iar o anchetă este în desfăşurare. Acest nou incident se adaugă seriei negre de probleme tehnice cu care compania Qantas se confruntă de mai multe luni. La sfîrşitul lui octombrie, un avion Qantas care se deplasa dinspre Los Angeles spre Australia a fost deviat în Noua Zeelandă, după o pană de radar deasupra Pacificului. În iulie, un Boeing a fost nevoit să aterizeze de urgenţă în Filipine, după exploazia unei butelii de oxigen care a distrus o parte din fuzelaj. Acest avion este unul dintre cele implicate în coliziunea de marţi, de la Melbourne.
Franţa - În ciuda greviştilor
Senatul francez a adoptat, în noaptea de luni spre marţi, un amendament privind creşterea vîrstei de pensionare de la 60 la 65 de ani pentru piloţii din Franţa, în pofida unei greve de patru zile la Air France împotriva acestei dispoziţii. Senatul a adoptat amendamentul la scurt timp după încheierea grevei, fixată pentru luni, la miezul-nopţii şi care a generat importante perturbări ale traficului aerian intern şi internaţional, încă de vineri. Această dispoziţie a fost introdusă în proiectul de lege privind finanţarea Securităţii Sociale (PLFSS) pentru 2009, în primă lectură în Adunarea Naţională. Piloţii nu au obţinut retragerea acestui articol, aşa cum au cerut, Guvernul acceptîndu-l, iar majoritatea senatorială adoptînd schimbările propuse. Potrivit sindicatului naţional al piloţilor de linie (SNPL), acest proiect pune în pericol securitatea pasagerilor şi angajările viitoare.
Italia - Alitalia va anula cîte 100 de zboruri pe zi pînă la sfîrşitul lunii
”Compania Alitalia va anula zilnic cîte 100 de zboruri pînă la sfîrşitul lunii, din cauza grevei de exces de zel declanşate în urmă cu nouă zile de piloţi şi personalul navigant”, a declarat, marţi, comisarul extraordinar al companiei, Augusto Fantozzi. Cîteva zeci de zboruri pe zi au fost anulate începînd de la 10 noiembrie. Conducerea a justificat aceste concedieri prin greva de exces de zel declanşată de cîteva sindicate, însă asociaţiile sindicale susţin că aceste reduceri sînt legate şi de faptul că Alitalia vrea să facă economie. Greva excesului de zel reprezintă aplicarea strictă a normelor de securitate, de exemplu verificarea minuţioasă a pasagerilor, ceea ce conduce la o blocare şi o încetinire a procesului de verificare şi la anularea sau amînarea anumitor curse. Sindicatele autonome ale piloţilor şi personalului de zbor ai companiei Alitalia protestează faţă de noile contracte de muncă propuse de noii acţionari ai Alitalia.
Cehia - Manifestaţie violentă
Zeci de manifestanţi de extremă-dreapta au provocat incidente violente, luni seară, într-un oraş din nordul Cehiei, unde au organizat o demonstraţie împotriva comunităţii rome. Confruntările între manifestanţi şi poliţie s-au soldat cu rănirea a 14 persoane, şapte demonstranţi şi şapte poliţişti. Aproximativ 500 de demonstranţi din Partidul Muncitorilor (DS, de extremă-dreapta) s-au adunat, luni după-amiază, în centrul oraşului Litvinov, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de Praga. După o serie de discursuri ostile la adresa romilor şi a Guvernului, manifestanţii i-au atacat pe cei aproximativ 1.000 de poliţişti care le blocau trecerea pentru a-i împiedica să ajungă în cartierul rom Janov. Forţele de ordine au recurs la tunuri cu apă şi gaze lacrimogene, în timp ce manifestanţii au aruncat cu pietre din pavaj şi bombe incendiare către poliţişti, incendiind o maşină de poliţie. Agenţia naţională cehă a anunţat că aproximativ 15 manifestanţi au fost reţinuţi în urma incidentelor.
Rusia - Deşeuri radioactive, într-o suburbie a Moscovei
Locul de joacă pentru foarte mulţi copii dintr-o suburbie a Moscovei s-a dovedit a fi, de fapt, o groapă cu deşeuri radioactive, locuitorii şi mai mulţi ecologişti avertizînd că o suprafaţă foarte mare ar putea fi contaminată, relatează ”Moscow Times” în ediţia electronică. Deşeurile radioactive din suburbia Bulvar Marşala Rokossovskogo, care au fost dezgropate în timpul unei operaţiuni de curăţare a zonei, reprezintă un pericol pentru locuitorii Moscovei, a declarat un membru al filialei ruse a organizaţiei Greenpeace, Vladimir Şuprov. El a precizat că lucrările, care au fost suspendate în urmă cu jumătate de an, nu au fost efectuate corect, lăsînd zona într-un stadiu foarte periculos. ”Vestea proastă este că apa ar fi pătruns înăuntru. Această apă ar putea conţine substanţe radioactive. Lichidul este foarte dificil de recuperat şi cu greu poate fi oprit să se răspîndească”, a declarat Şuprov, care a adăugat că verificările efectuate de Greenpeace în zonă arată că nivelul radiaţiilor este mai ridicat decît în mod normal.
China - Atac la un sediu al Partidului Comunist
Circa 2.000 de persoane au atacat, marţi dimineaţă, sediul Partidului Comunist din provincia Gansu, protestînd faţă de planurile de mutare a centrului administrativ al acesteia. Autorităţile locale din provincia Gansu, situată în nord-vestul Chinei, au decis transferarea centrului administrativ de la Longnan după ce regiunea a fost devastată de cutremurul din luna mai. Iniţial, în faţa sediului partidului se strînseseră, luni dimineaţa, circa 30 de persoane, dar, pe parcursul zilei, s-au adunat câteva mii de protestatari. Conform agenţiei oficiale chineze, unii dintre protestatari au atacat sediul Comitetului Municipal şi au avariat cîteva vehicule şi birouri. Blogurile neoficiale din zonă au estimat că la manifestaţie au participat 10.000 de persoane, iar unul dintre articolele publicate pe site-ul Netizen afirmă că decizia de transferare a centrului administrativ a determinat oprirea construcţiei de locuinţe temporare pentru mii de familii, care ar putea fi obligate să se mute. Unul dintre bloguri relatează că mulţimea a devenit violentă în momentul în care în zonă au venit poliţişti, iar oficialităţile locale au anunţat că refuză să discute cu protestatarii. Cutremurul din mai a provocat moartea a zeci de mii de persoane în nord-vestul Chinei. În Longnan, au murit 275 de persoane şi alte 6.000 au fost rănite, în timp ce peste un milion de locuinţe au fost distruse sau avariate.
Irak - Peste 300 de oficiali inculpaţi pentru corupţie în 2008
Irakul a inculpat peste 300 de oficiali pentru corupţie în anul 2008, iar 86 dintre ei au fost condamnaţi, a anunţat, marţi, Comisia irakiană pentru Integritate. Irakul ocupă a treia poziţie în topul celor mai corupte ţări din lume, după Somalia şi Myanmar, potrivit raportului Transparency International, care studiază percepţia corupţiei în 180 de ţări. Oficialii americani avertizează să acest fenomen ar putea pune în pericol democraţia şi succesele recente în materie de securitate. Guvernul premierului Nuri al-Maliki a fost preocupat de reinstaurarea securităţii, dar pe măsură cu nivelul violenţelor a scăzut, a încercat să instaureze şi reformele politice necesare. ”În anul 2008 am transmis 337 de cazuri tribunalelor. Instanţele au condamnat 86 de persoane pentru corupţie”, a declarat al-Maliki. Majoritatea au fost mici oficiali implicaţi în vînzarea de paşapoarte false irakienilor care au fugit din ţară.
Bosnia-Herţegovina - Doi foşti directori ai unei închisori, suspectaţi de crime împotriva umanităţii
Poliţia bosniacă a arestat, marţi, doi sîrbi, foşti directori ai unei închisori din Sarajevo, suspectaţi de crime împotriva umanităţii comise în timpul războiului din 1992-1995. Cei doi - Soniboj Skiljevic, de 60 de ani şi Radoje Lalovic, în vîrstă de 62 de ani - sînt acuzaţi că au comis crime împotriva umanităţii, din mai 1992 pînă în decembrie 1995, împotriva unor civili care nu erau sîrbi, închişi în penitenciarul din Kula, sub controlul forţelor sîrbe bosniace, potrivit Curţii statului din Bosnia. Ei mai sînt acuzaţi de menţinere ilegală în detenţie, tortură, tratamente inumane, crime, precum şi pentru că au supus deţinuţii la muncă forţată. Circa 10.000 de civili musulmani şi croaţi bosniaci au fost închişi la Kula în timpul războiului. Conflictul bosniac s-a soldat cu circa 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi. Foştii înalţi responsabili acuzaţi de crime de război comise în fosta Iugoslavie sînt judecaţi de TPI, cu sediul la Haga. Tribunalele locale sînt autorizate de TPI să judece cazuri de mai mică importanţă.
Somalia - O navă din Hong Kong, atacată de piraţi în Golful Aden
Un cargobot din Hong Kong a fost atacat de piraţi în Golful Aden, relatează Sky News. Nava, încărcată cu 36.000 de tone de grîu, se îndrepta spre portul iranian Bandar Abbas cînd a fost atacată. Potrivit centrului chinez de cercetare şi salvare maritimă, la bordul vaporului se aflau 25 de membri ai echipajului. Niciunul dintre ei nu este din Hong Kong sau China. Acest incident intervine după ce un petrolier saudit a fost capturat de piraţi duminică. Petrolierul saudit a acostat marţi în portul Harardere, situat la nord de capitala Somaliei, Mogadishu, a declarat un oficial de rang înalt din regiunea Puntland. Harardere este unul din porturile folosite de piraţii somalezi pentru a ţine vasele capturate, în aşteptarea răscumpărărilor pe care le cer în schimbul eliberării navelor şi echipajelor acestora. Nava Sirius Star, lungă de 330 de metri şi încărcată cu două milioane de barili de petrol brut, a fost capturată de piraţi în Oceanul Indian, la circa 800 de kilometri sud-est de oraşul Mombasa din Kenya.
Italia - Bunuri de 700 de milioane de euro confiscate de la un presupus mafiot
Bunuri în valoare de 700 de milioane de euro aparţinînd unui om de afaceri sicilian au fost confiscate marţi, la ordinul tribunalului de la Trapani, nord-estul Siciliei. Aceste bunuri mobile şi imobile aparţineau unui important şef de companie, activ în distribuţia la scară mare, Giuseppe Grigoli, arestat în decembrie 2007. Această confiscare a fost efectuată în mod preventiv. Grigoli, cercetat pentru complicitate la asociere mafiotă, este acuzat că este casierul unui lider mafiot aflat în libertate, Matteo Messina Denaro. O primă confiscare de bunuri avusese deja loc după arestarea sa, în ianuarie 2009, bunurile ridicîndu-se la 300 de milioane de euro. Numele lui Grigoli figura pe o bucată de hîrtie găsită în ascunzătoarea fostului şef suprem al Cosa Nostra, Bernardo Provenzano, arestat în 2006. În document, Matteo Messina Denaro afirma că el se află în spatele societăţilor lui Grigoli.