Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 18 Noiembrie 2008 / 00:00 466 accesări

Contestaţie fără răspuns

În plină campanie electorală, deşi mai sînt mai puţin de două săptămîni pînă la alegeri, încă nu a fost soluţionată contestaţia privind respingerea candidaturii unora dintre candidaţii pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008. Potrivit reprezentanţilor Uniunii Democrat Tătare, s-a ajuns la această situaţie de fapt deoarece procedura de organizare a acestor alegeri este nelegală şi neconstituţională. Candidatul Uniunii Democrat Tătare, Naim Belgin, a depus pe 20 octombrie 2008 o contestaţie prin care se aprecia că se face o discriminare clară între organizaţiile minorităţilor care sînt reprezentate în Parlament şi cele care nu sînt. Nici pînă astăzi, candidatul nu a primit un răspuns la contestaţia depusă.

Candidaţii pot solicita copiile listelor electorale suplimentare

Candidaţii la alegerile parlamentare pot solicita copiile listelor electorale suplimentare ce se vor întocmi pe 30 noiembrie, prin intermediul reprezentanţilor acestora în birourile secţiilor de votare. Purtătorul de cuvînt al Biroului Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, a declarat că decizia a fost adoptată după ce Biroul Electoral Municipal a solicitat punctul de vedere al BEC cu privire la plîngerea formulată de PD-L referitoare la pronunţarea unei decizii în sensul permiterii membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare de a copia, prin orice mijloace, listele electorale suplimentare ce vor fi completate în ziua votării. De asemenea, BEC a adoptat şi o hotărîre de interpretare a prevederilor articolului 39 din Legea 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prin care primarii au obligaţia nu numai de a stabili prin acte administrative afişajul electoral, ci trebuie să ia şi măsurile necesare ca aceste locuri de afişaj să existe prin amplasarea panourilor destinate acestui scop.

BEC va oferi CNSAS date privind candidaţii minorităţilor

BEC va pune la dispoziţia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) informaţiile cu privire la cei 18 candidaţi din partea minorităţilor naţionale, a declarat purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ. De asemenea, la scrutinul din noiembrie, trei actuali deputaţi vor încerca să obţină un nou mandat, respectiv Aurel Vainer, care candidează din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Varujan Pambuccian, din partea Uniunii Armenilor din România şi Nicolae Păun, din partea Partidei Romilor Pro-Europa. Pe 4 noiembrie, BEC a trimis birourilor electorale de circumscripţie o circulară prin care le solicita să pună la dispoziţia CNSAS datele referitoare la candidaţi.

Referendumurile şi spectacolele, interzise în preajma secţiilor de votare

BEC a decis că în ziua alegerilor parlamentare, în zona de protecţie a secţiilor de votare sînt interzise referendumurile, activităţile cultural-artistice şi sportive, cît şi difuzarea de materiale publicitare. Purtătorul de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ, a declarat că membrii Biroului au luată această hotărîre la solicitarea Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din Ministerul Internelor şi Reformei Administrative. Conform deciziei, aceste activităţi sînt interzise pe întreaga perioadă a desfăşurării procesului de votare, care va începe la ora 7,00 şi se va încheia la ora 21,00. Totodată, la cererea Asociaţiei Pro Democraţia, BEC a instituit obligaţia ca preşedinţii secţiilor de votare să sigileze ştampilele cu menţiunea \'Votat\' imediat după închiderea urnelor de vot.

În SUA, Spania şi Italia, cele mai multe secţii de votare pentru români

SUA, Spania şi Italia sînt ţările unde MAE a pus la dispoziţia românilor rezidenţi cele mai multe secţii de votare, din totalul celor 221 destinate lor şi organizate în cele patru colegii uninominale pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi două pentru desemnarea Senatului. SUA se află în topul statelor unde MAE a organizat cele mai multe secţii de votare. Rezidenţii români de pe teritoriul american vor putea vota în 30 de secţii, distribuite în toată ţara, cele mai multe aflîndu-se în Chicago (trei secţii). În Europa, Spania şi Italia (cu 20, respectiv, 19 secţii) sînt ţările în care ministerul a înfiinţat cele mai multe puncte unde românii îşi pot exercita dreptul la vot. Pentru Spania, MAE a organizat în Madrid două secţii de votare, în timp ce pentru Italia, au fost amenajate patru secţii la Roma, două la Milano şi două la Torino. În Marea Britanie, scrutinul se va desfăşura la Londra, în cinci secţii de votare din cele 14 aflate pe tot teritoriul englez.

Robert NENCIU



12