Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 11 Noiembrie 2008 / 00:00 441 accesări

Belgia - Român rănit

Un muncitor român a fost grav rănit, sîmbătă seară, într-un camping din Merksplas, din Belgia, de unul dintre colegii săi care l-a înjunghiat, însă viaţa lui nu este în pericol. Parchetului din Turnhout a anunţat că agresorul va fi dus în faţa unui judecător de instrucţie şi plasat în arest. Cei doi români sărbătoreau ziua în care au primit salariul şi urmau să se întoarcă duminică în România. Cînd au ajuns în campingul unde locuiau, au început să se certe, dintr-un motiv necunoscut. Unul dintre muncitori l-a înjughiat pe român în spate. Rana a fost profundă, însă cuţitul nu a atins niciun organ vital, bărbatul fiind dus la spital pentru îngrijiri medicale.

Italia - Grevă de 24 de ore

Transporturile publice terestre din Italia au fost afectate luni de o grevă de 24 de ore, demarată la apelul sindicatelor, care cer negocieri pentru reînnoirea contractelor de muncă pentru angajaţii din acest sector. Transporturile urbane (autobuze, tramvaie, trenuri) au fost oprite în toate marile oraşe din Italia începînd cu ora locală 09.00. Asigurarea unei funcţionări minime, prevăzute de lege, presupune reluarea lucrului timp de două ore luni după-amiază, pentru a permite salariaţilor să se întoarcă acasă. Transporturile feroviare au fost întrerupte duminică, pentru 24 de ore, începînd cu ora locală 21.00. Ultima grevă în domeniul transporturilor publice datează din 17 octombrie şi a fost demarată din aceleaşi motive.

Cehia - Coliziune feroviară

Opt persoane au fost rănite, dintre care două în stare gravă, după ce un tren de călători s-a ciocnit cu un marfar luni, la Zdirec-nad-Doubravou, în centrul Cehiei. Căile ferate cehe au demarat o anchetă pentru a afla motivele acestei tragedii. Se presupune că o defecţiune tehnică a perturbat sistemul de avertizare luminoasă, pentru că unul dintre trenuri ar fi trebuit să oprească pentru a ceda trecerea celeilalte garnituri.

Albania - Prăbuşirea unui imobil

Echipele de intervenţie au recuperat luni cadavrele a două femei moarte în timpul prăbuşirii, duminică, a unui imobil din Gjirokaster, în sudul Albaniei, accident care s-a soldat şi cu rănirea mai multor persoane. Echipele au descoperit sub dărîmăturile imobilului cadavrul unei femei de circa 65 de ani şi al alteia de circa 35 de ani. O fetiţă de 12 ani este în continuare dată dispărută. În cursul serii de duminică, echipele de intervenţie au putut salva circa 20 de persoane dintre ruine. Persoanele cele mai grav rănite, între care o bătrînă şi un copil, au fost spitalizate. Echipele de salvare, asistate de echipe din Grecia, au fost nevoite să întrerupă cercetările în cursul nopţii, din cauza pericolului de prăbuşire a altor părţi ale imobilului. Potrivit specialiştilor, clădirea s-a prăbuşit după o alunecare de teren, provocată de construcţia unui nou imobil în apropiere. Construcţiile care nu respectă nicio normă sau condiţie tehnică, avînd permise de construcţie obţinute în schimbul mitei acordate funcţionarilor corupţi, sînt o problemă recurentă în Albania.

Norvegia - Incendiu suspect

Cel puţin şase persoane au murit într-un incendiu izbucnit într-o casă ocupată de muncitori polonezi la Drammen, în sud-estul Norvegiei, iar o altă persoană a fost dată dispărută. Poliţia a refuzat să confirme această informaţie, dar a confirmat că locuinţa era ocupată de muncitori polonezi. Dacă bilanţul se confirmă, acesta este cel mai grav incendiu înregistrat în Norvegia din 1986. A fost demarată o anchetă pentru a elucida circumstanţele izbucnirii incendiului existînd suspiciuni că focul a fost declanşat în mod intenţionat.

Franţa - Act răuvoitor

Un tren de mare viteză din Franţa a lovit duminică seară plăci de beton plasate pe o cale ferată din sudul ţării, aparent “un nou act răuvoitor”, după sabotarea mai multor linii feroviare, a anunţat secretarul de stat pentru Transporturi, Dominique Bussereau. Tren de mare viteză care făcea legătura între Bruxelles şi Perpignan a lovit două plăci plasate pe calea ferată. Incidentul s-a produs lîngă Narbonne, în sud-vestul ţării. Nu au existat răniţi, dar partea din faţă a trenului a fost avariată. Guvernul francez a anunţat intensificarea monitorizării reţelelor de cale ferată, în urma unor acte de sabotaj, care au perturbat grav sîmbătă traficul trenurilor.

Bulgaria - Cheltuieli exagerate

Conducerea complexului metalurgic bulgar Kremikovţi este acuzată de cheltuirea a 200.000 de leva lunar, echivalentul a 100.000 de euro, pe cafea şi combustibil. Acuzaţia a fost făcută de reprezentanţii miliardarului ucrainean Kostiantin Zhevago. Ţvetan Bankov, directorul financiar al complexului, recunoaşte că fondurile sînt cheltuite pe combustibili, dar nu şi pe cafea. Cei peste 2.000 de muncitori de la complexul metalurgic bulgar Kremikovţi au cerut demisia ministrului bulgar al Economiei, Petar Dimitrov, pe care îl acuză că nu a reuşit să găsească un cumpărător pentru această uzină care a intrat în faliment în luna august. Statul controlează în continuare 25% din acest complex, care asigură 10% din exporturile bulgare. Complexul a fost cumpărat în 2005 de indianul Pramod Mittal, fratele mai mic al lui Lakshmi Mittal, directorul companiei ArcelorMittal, numărul unu la nivel mondial. Datoriile Kremikovţi depăşesc însă un miliard de euro, furnalele principale fiind oprite, ceea ce ar putea determina încetarea producţiei pînă la sfîrşitul lunii.

China - Eşuarea negocierilor

China a anunţat luni că recentele discuţii de la Beijing cu emisarii liderului spiritual tibetan Dalai Lama au eşuat, Guvernul chinez subliniind că nu va face niciodată o concesie în privinţa statutului regiunii. Doi emisari ai lui Dalai Lama au participat săptămîna trecută în China la o nouă rundă de negocieri privind statutul Tibetului, prima întîlnire după discuţiile din luna iulie, catalogate drept dezamăgitoare de către tibetani.

Germania - Noi manifestaţii

Poliţia germană a evacuat luni, fără incidente, circa 1.000 de persoane care manifestau împotriva unui transport nuclear în faţa intrării în centrul de stocare a deşeurilor nucleare din Gorleben, în nordul ţării. Protestatarii încercau să blocheze intrarea în centru a unui transport format din 11 containere încărcate cu 123 de tone de deşeuri germane înalt radioactive tratate în Franţa. Ca urmare a intensificării opoziţiei opiniei publice din Germania faţă de energia nucleară, convoiul a provocat cea mai puternică mobilizare antinucleară din ultimii ani. Plecat vineri din Valognes, în Franţa, transportul s-a realizat pe cale feroviară pînă la Dannenberg, în nordul Germaniei, unde a ajuns în noapte de duminică spre luni, cu peste 14 ore întîrziere din cauza manifestaţiilor. Containerele cu deşeuri au fost transferate luni în camioane, pentru a fi transportate către destinaţia finală, centrul de stocare Gorleben, la circa 20 de kilometri de Dannenberg. Circa 16.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pe întreg teritoriul german, dintre care 10.000 în regiunea Gorleben.

Ungaria - Şosea blocată

Activişti radicali maghiari au blocat parţial o şosea din apropierea graniţei cu Slovacia, în semn de protest faţă de tratamentul aplicat de poliţia slovacă fanilor echipelor de fotbal ungare. Circa 15 maşini au blocat luni o şosea în două locuri. David Daroczi, lider local al Partidului Jobbik, a declarat că acţiunea se desfăşoară în semn de protest faţă de intervenţia brutală a poliţiei de săptămîna trecută din oraşul slovac Dunajska Streda. Acesta denunţă politica anti-maghiară a Guvernului slovac, acuzînd Executivul maghiar că nu acţionează în interesul cetăţenilor ungari.

Spania - Asalt asupra enclavei Melilla

Circa 200 de imigranţi au încercat să treacă ilegal, în cursul nopţii de duminică spre luni, frontiera dintre Maroc şi Spania, la Melilla, a anunţat purtătorul de cuvînt al Prefecturii din enclava spaniolă situată în nordul Marocului. Ulterior, 60 dintre aceştia au avut încă o tentativă similară, dar au fost opriţi de poliţia spaniolă şi marocană. Opt agenţi au fost răniţi uşor de pietre în cursul confruntărilor care au avut loc doar pe teritoriul marocan. Tentativa de pătrundere cu forţa în Melilla s-a soldat cu reţinerea a 84 de imigranţi, 14 dintre ei şi opt agenţi fiind răniţi uşor. Mai multe tentative de trecere a frontierei s-au înregistrat în ultimele săptămîni la Melilla, imigranţii profitînd de daunele produse în luna octombrie de intemperii în Maroc.

Taguri articol


12