Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 07 Noiembrie 2008 / 00:00 474 accesări

Grupul Asesoft renunţă la contractul cu AEP

Consiliul de Administraţie al grupului ASESOFT a anunţat, ieri, că renunţă la proiectul cu Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în vederea implementării Sistemului Informatic de centralizare a datelor pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, proiect ce se ridică la o valoare de aprox. 2 milioane de euro. La rîndul său, AEP a anunţat că a avut loc o întîlnire între reprezentanţii instituţiei şi cei ai firmei TeamNet International pentru clarificarea informaţiilor privind renunţarea la contractul de realizare a sistemului informatic de centralizare a datelor la alegerile parlamentare.

CNSAS nu a primit listele cu candidaţi de la Constanţa

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a anunţat că a primit din partea Birourilor Electorale Judeţene (BEJ) listele cu candidaţii care trebuie verificaţi pentru alegerile parlamentare, cu excepţia candidaţilor din Constanţa şi Argeş. Potrivit CNSAS, pe lîngă BEJ Constanţa şi BEJ Argeş, nici Biroul Electoral Central (BEC) nu a pus, pînă ieri, la dispoziţia Consiliului, datele celor 18 candidaţi la funcţia de parlamentar din partea minorităţilor naţionale altele decît cea maghiară. Referitor la această informaţie, preşedintele BEJ Constanţa, Adrian Oprea, a declarat că lista cu cadidaţii la Parlament a fost trimisă în urmă cu două zile şi nu ştie de ce nu a ajuns încă la CNSAS. Potrivit unor statistici ale CNSAS, pentru alegerile locale din iunie, instituţia a prelucrat 4.306 nume de candidaţi, dintre care 50 au fost trimişi la instanţă, cu constatare de colaborare cu Securitatea.

Informaţii utile pentru românii din străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că pe pagina de internet a instituţiei, la secţiunea dedicată alegerilor parlamentare 2008, a fost publicată lista documentelor care atestă reşedinţa în străinătate pentru scrutinul de la 30 noiembrie, informează un comunicat al MAE. De asemenea, MAE reaminteşte că au fost adăugate informaţii utile pentru alegătorii români aflaţi peste hotare, la rubrica “Întrebări frecvente”. Potrivit sursei citate, pagina de internet dedicată alegerilor va fi actualizată progresiv, pe măsură ce noi informaţii vor fi disponibile. MAE recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp asupra noii proceduri privind votul uninominal, pentru a-şi putea exercita acest drept în bune condiţii la scrutinul din 30 noiembrie şi să contacteze misiunile diplomatice ale României din străinătate pentru informaţii specifice legate de desfăşurarea alegerilor în ţara de reşedinţă sau domiciliu.

IPP cere afişarea datelor privind cheltuielile parlamentarilor

Institutul pentru Politici Publice (IPP) le cere liderilor partidelor politice un angajament ferm că, în prima sesiune a noului Parlament, le vor solicita reprezentanţilor în Birourile Permanente şi liderilor grupurilor parlamentare, publicarea din oficiu pe site-urile celor două Camere a tuturor informaţiilor privind cheltuielile fiecărui parlamentar pe lună, pentru toate tipurile de cheltuieli. “În mod normal, aceste date ar trebui puse pe internet şi fiecare dintre noi ar trebui să afle în orice moment care este efortul financiar al statului român pentru aleşii noştri, ca să poată judeca dacă aceştia cu adevărat se ridică la nivelul acestor fonduri”, a declarat, ieri, directorul IPP, Violeta Alexandru. Solicitarea Institutului vine în contextul în care, tot ieri, au fost făcute publice rezultatele raportului de monitorizare a cheltuielilor publice cu parlamentarii în perioada noiembrie 2006 - mai 2008, elaborat de IPP, pe baza datelor oficial comunicate pe hîrtie de Parlament. Cheltuielile pe o lună cu un parlamentar în anul 2007 au fost de aprox. 7.000 de euro, relevă studiul. Suma a reieşit din analiza informaţiilor oficiale primite de IPP cu privire la: indemnizaţiile parlamentarilor, cazarea în Bucureşti - la hotel sau în alte spaţii, suma forfetară acordată pentru biroul parlamentar, diurna de deplasare pentru prezenţa la lucrările Parlamentului, diurna de deplasare în circumscripţie, cazarea în circumscripţie, deplasările externe, telefonul mobil plătit de Parlament.



12