Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 05 Noiembrie 2008 / 00:00 505 accesări

A început tipărirea buletinelor de vot

Procesul de tipărire a buletinelor de vot pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie a început în judeţele Harghita, Prahova şi Sălaj, acţiunea continuînd în următoarele zile în întreaga ţară, au raportat, ieri, prefecţii, la o videoconferinţă cu secretarul de stat al MIRA Victor Paul Dobre. Potrivit MIRA, în toate judeţele a fost efectuată tragerea la sorţi în vederea stabilirii ordinii în care se tipăresc numele candidaţilor pe buletinele de vot. Listele cu magistraţi, jurişti şi alte persoane dintre care vor fi desemnaţi, prin tragere la sorţi, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora au fost finalizate şi trimise Autorităţii Electorale Permanente, în vederea obţinerii avizului prevăzut de lege.

BEC, completat cu reprezentanţii partidelor neparlamentare

Biroul Electoral Central (BEC) a fost completat, luni, cu reprezentanţii partidelor neparlamentare, participante la alegerile din 30 noiembrie. Potrivit BEC, în componenţa Biroului au intrat Ana-Luminiţa Ţifui, din partea PNG - CD, Gabriel Baciu - Alianţa Electorală Partidul Verde Ecologist şi Valerica Uşurelu - PPPS. BEC este condus de judecătorul Ştefan Ciontu, de la Secţia comercială a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, locţiitorul acestuia fiind judecătorul Iulian Dragomir, de la Secţia Penală a ICCJ. Pe lîngă aceştia, din BEC mai fac parte încă trei judecători ai ICCJ - Raluca Moglan, de la Secţia Civilă, Ioana Dragomir, de la Secţia Comercială, şi Magdalena Carmen Frumuşelu, de la Secţia de Contencios Administrativ - , trei reprezentanţi ai Autorităţii Electorale Permanente - Octavian Opriş, Marian Muhuleţ şi Ana Maria Petru, şi reprezentanţii partidelor parlamentare - Nicu Vasilescu (PSD), Călin Bogdan Găurean (PNL), Cristian Ene (PD-L), George Adrian Roşeţi (PRM), Vlad Hogea (PC), Zsuzsanna Peter (UDMR) şi Tamara Baicu (minorităţile naţionale).

“Trei partide înscrise în alegeri nu au şanse la mandate”

Asociaţia Umanistă Română (AUR) susţine că, din cauza sistemului electoral, trei dintre partidele înscrise în alegerile din 30 noiembrie nu au nici măcar teoretic vreo şansă de a obţine mandate, ele înscriind în cursă mai puţini candidaţi decît numărul de mandate necesar trecerii pragului electoral. Citînd dintr-o statistică a candidaturilor depuse pentru scrutinul din 30 noiembrie, afişată pe site-ul Biroului Electoral Central, liderul AUR, Remus Cernea, a declarat că PNDC, PSR şi Partida Romilor Europeană “nu au nicio şansă, nici măcar teoretică, de a obţine mandate, intrînd, practic, degeaba în cursa electorală”. Primul dintre partide a înscris în alegeri doar şase candidaţi, trei pentru Camera Deputaţilor şi trei pentru Senat. Al doilea a înscris doar doi candidaţi, cîte unul pentru fiecare Cameră, iar cel de-al treilea, un singur candidat, pentru un fotoliu de deputat. Pragul electoral este, conform legii, depăşit numai dacă o formaţiune politică obţine, la nivel naţional, şase mandate de deputat şi trei de senator. De altfel, AUR a contestat la Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prevederile discriminatorii care s-ar regăsi în legea electorală, liderul Asociaţiei fiind audiat, marţi, de unul din membrii Colegiului şi chemat din nou, săptămîna viitoare, pentru lămuriri suplimentare. Practic, Cernea contestă, pe de-o parte, caracterul discriminatoriu al legii în ceea ce priveşte cuantumul taxei de 2.500 de lei solicitată de stat oricărui candidat care vrea să se înscrie în alegerile parlamentare din noiembrie. Acesta susţine că anumite partide, în special cele mai mici, nu au banii necesari pentru a trimite candidaţi în toate cele 452 de colegii uninominale din România şi ale căror şanse de a primi mandate sînt, implicit, diminuate. Pe de altă parte, Cernea i-a spus Corinei Comşa că legea conţine o prevedere discriminatorie legată de egalitatea puterii votului. “Există colegii cu 37.000 de alegători şi colegii cu 88.000 de alegători. Evident că votul unui cetăţean din primul Colegiu are mult mai mare greutate faţă de cel al unui alegător din cel de-al doilea colegiu, fapt discriminatoriu, în opinia noastră”, a mai afirmat Cernea.



12