Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 05 Noiembrie 2008 / 00:00 519 accesări

Plîngerea lui Năstase împotriva lui Cezar Preda, trimisă la Parchet

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) va analiza plîngerea în care deputatul Adrian Năstase, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, îl acuză de calomnie pe vicepreşedintele PD-L, Cezar Preda, ca urmare a unei decizii de luni seara a instanţei supreme. La termenul de luni, instanţa supremă a invocat din oficiu excepţia competenţei de soluţionare a acestui dosar. Avocatul care îl reprezintă pe Năstase în acest proces a susţinut că judecătorii trebuie să trimită dosarul la Parchetul instanţei supreme, pentru a se continua cercetările. Deputatul PSD a deschis acţiunea pentru calomnie împotriva liderului PD-L după ce acesta a afirmat că fostul premier “ar fi cel mai corupt personaj al scenei politice”.

Geoană: “România nu are un profil internaţional“

Liderul PSD, Mircea Geoană, a apreciat că, “România, prinsă în vîrtejul de tensiune politică internă, a uitat să mai joace pe plan internaţional. România este astăzi o ţară care nu are un profil conturat pe plan internaţional. Sîntem o ţară şovăielnică şi timidă din punctul de vedere al iniţiativei diplomatice şi în materie de accente de politică externă”. El a apreciat că, într-o axă Turcia-România-Polonia, menţionată de el ca cea a punctelor strategice din zona Europei Centrale şi Răsăritene din punctul de vedere al Israelului, România ocupă “locul cinci”, deoarece multe ţări mai mici au relaţii mai intense cu Tel Aviv. El a adăugat că speră ca, după alegerile de la 30 noiembrie, cu un guvern şi o majoritate stabile, România să îşi folosească avantajele pe plan internaţional. Geoană a făcut aceste declaraţii la sfîrşitul unei întrevederi cu liderul opoziţiei israeliene, Benjamin Netanyahu, liderul partidului Likud.

“La mulţi ani” sec pentru Băsescu

La Parlament, ziariştii i-au spus, ieri, premierului Tăriceanu, că este ziua de naştere a şefului statului şi a fost întrebat de aceştia ce îi urează cu această ocazie lui Băsescu. După cîteva secunde de tăcere, Tăriceanu s-a limitat la a-i transmite lui Băsescu un sec “La mulţi ani”. Preşedintele Traian Băsescu a împlinit, ieri, 57 de ani.

Premierul, SIE şi SRI şi procurorul general, invitaţi în Parlament

Preşedintele PRM Corneliu Vadim Tudor a declarat, ieri, că a solicitat în şedinţa Birourilor Permanente invitarea, în Parlament, a premierului, directorilor SIE, SRI şi a procurorului general al României, pentru a discuta despre referendumul privind proclamarea autonomiei Ţinutului Secuiesc. Vadim a spus că le-a propus membrilor din conducerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului ca discuţia pe tema referendumului să aibă loc în Parlament, luni, în aceeaşi zi în care se dezbate moţiunea de cenzură iniţiată de PD-L. El s-a arătat nemulţumit de faptul că propunerea nu a fost supusă la vot în timpul şedinţei Birourilor permanente ale celor două Camere.

Proiectul de hotărîre privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării, adoptat

Plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de hotărîre privind Strategia Naţională de Apărare a Ţării, la vot înregistrîndu-se trei abţineri. Dezbaterile asupra Strategiei au avut loc în şedinţa comună a celor două Camere din data de 14 octombrie. Plenul Parlamentului a luat în dezbatere, pe 14 octombrie, raportul CSAT pe 2007, unii parlamentari criticînd proasta gestionare a cazului Omar Hayssam, în care ar fi implicat şi “şeful suprem al acestei instituţii”, Traian Băsescu, aspect evidenţiat într-o interceptare telefonică. Preşedintele de şedinţă, Norica Nicolai a prezentat raportul ca fiind “Strategia de apărare naţională a ţării”, dar reprezentantul Comisiei pentru Apărare, liberalul Mihăiţă Călimente a citit raportul comisiilor vizavi de Raportul de activitate al CSAT pe 2007.

Comisia privind interceptările telefonice va cere rapoarte instituţiilor abilitate

Instituţiile care au solicitat interceptarea convorbirilor telefonice ar trebui să prezinte, semestrial, în Parlament, un raport cu procesele-verbale ce privesc distrugerea informaţiilor care nu mai fac obiectul unor operaţiuni sau dosare în curs, a propus Comisia de anchetă privind interceptările. Comisia parlamentare de anchetă pentru verificarea informaţiilor furnizate cu privire la interceptarea comunicaţiilor a depus, ieri, la conducerea Camerei Deputaţilor şi Senatului, un raport în care se arată, printre altele, că legislaţia este “lacunară” în ceea ce priveşte interceptările comunicaţiilor ambientale şi că Direcţia Naţională Anticorupţie, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă “dispun de aparatură destinată interceptărilor ambientale în scopul realizării unor flagrante”. Raportul Comisiei parlamentare de anchetă ar urma să fie analizat într-o viitoare şedinţă a Camerei Deputaţilor şi Senatului.



12