Ungaria - Accident rutier
O persoană a murit şi alte două au fost grav rănite duminică a, cînd o maşină înmatriculată în România s-a izbit de un copac în apropiere de Szeged, în sud-estul Ungariei. Poliţia crede că şoferul, care venea dinspre sud, a ignorat limitele de viteză impuse din cauza lucrărilor de reparare a drumului şi a lovit o barieră. Vehiculul a derapat circa 60-70 de metri şi apoi s-a oprit într-un copac. Şoferul, cetăţean român în vîrstă de 34 de ani, a murit pe loc, iar cei doi pasageri au fost grav răniţi, fiind internaţi în spital. În timpul operaţiunii de salvare, au fost descoperite mai multe cartuşe de ţigări ascunse în maşină.
Irlanda - Cetăţean român după gratii
Un român care, pretinzînd că ar fi taximetrist, a sechestrat o femeie de origine poloneză a fost condamnat la trei ani de închisoare în Irlanda, fiind găsit vinovat şi de agresiune. Femeia i-a cerut presupusului şofer de taxi să o ducă în centrul Dublinului, însă acesta a dus-o la 35 de mile depărtare de destinaţia ei, pînă în Wicklow. Ajunsă aici, femeia a reuşit totuşi să scape. Cezar Croitoru, de 35 de ani, a venit în Irlanda în 2004, după ce a ieşit din închisoare în România, unde a fost condamnat pentru o infracţiune similară. Bărbatul a pledat vinovat în Irlanda pentru sechestrarea femeii de 23 de ani, de origine poloneză. Incidentul s-a petrecut în 27 august 2006. Cezar Croitoru a recunoscut că a luat-o pe femeie în maşină şi că nu a lăsat-o să iasă, dar a negat faptul că a blocat uşa şi a spus că avea dificultăţi în a găsi direcţia bună. Acesta nu a recunoscut nici că a luat-o pe femeie cu intenţia de a întreţine relaţii sexuale cu ea. Cezar Croitoru, care lucrează la întreţinerea autostrăzilor, a ajuns în Irlanda în 2004 şi s-a căsătorit, în acelaşi an, cu o irlandeză.
Afganistan - Greşeală fatală
Cinci militari afgani au fost răniţi, duminică, din greşeală, de tirurile de focuri ale soldaţilor din cadrul forţei NATO, care i-au confundat cu insurgenţii, în estul Afganistanului. Militarii afgani patrulau în districtul Pech, în provincia Kunar, în apropiere de un post al Forţei Internaţională de Asistenţă pentru Securitate a NATO. A fost demarată o anchetă pentru elucidarea îmnprejurările în care s-a comis eroarea. Miliţiile Taliban şi-au intensificat în ultima vreme insurgenţa provocînd pierderi importante forţelor NATO.
Pakistan - Răpire
Fratele ministrului afgan de Finanţe a fost răpit vineri de persoane necunoscute de la Peshawar, în nord-vestul Pakistanului, în apropiere de frontiera cu Afganistanul, a anunţat duminică poliţia locală. Poliţia a deschis o anchetă pentru găsirea lui Zia ul-Haq, în vîrstă de 45 de ani, fratele ministrului afgan de Finanţe Anwar ul-Haq Ahadi, dar pînă acum fără rezultat. Zia ul-Haq a fost răpit din locuinţa sa dintr-o suburbie a oraşului Peshawar. Peshawar, capitala Provinciei Frontiera de Nord-Vest, la graniţa cu Afganistanul, este aproape de zonele tribale pakistaneze unde s-au regrupat miliţiile Taliban şi combatanţii care au legături cu reţeaua al-Qaida. Regiunea a fost recent scena mai multor răpiri, cea mai mare parte atribuită insurgenţilor care, potrivit oficialilor pakistanezi găsesc în aceste practici o sursă de finanţare pentru operaţiunile lor.
Cehia - Remaniere, dar nu demisie
Premierul ceh a anunţat că îşi va remania Guvernul, după înfrîngerea în alegerile locale şi pentru Senat de luna trecută, dar nu va demisiona de la conducerea partidului înainte ca Praga să preia preşedinţia UE. Mirek Topolanek a declarat că îşi asumă responsabilitatea pentru înfrîngerea Democraţilor Civici în cele două scrutine, în urma cărora opoziţia social-democrată a devenit majoritară în Senat. Unii politicieni europeni se tem că cehii nu vor asigura o preşedinţie europeană destul de puternică, într-un moment în care UE se luptă să prevină recesiunea şi să salveze băncile. Cehia a fost mult mai puţin afectată de criză decît alte ţări. Nicio bancă nu a dat faliment, iar deprecierea uşoară a monedei naţionale ar putea chiar reduce presiunile asupra exporturilor, deşi pentru anul viitor se aşteaptă o încetinire semnificativă a creşterii economice 3% faţă de 6,6% în 2007. Sprijinul pentru Guvernul Topolanek a fost afectat de conflictele interne din partid, reformele de austeritate şi proiectul de găzduire a unui radar în cadrul scutului american antirachetă.
Marea Britanie - Noi scurgeri de informaţii
Un stick de memorie conţinînd parolele unuia dintre cele mai mari website-uri din sectorul public a fost găsit într-un parc de automobile, ceea ce reprezintă cea mai recentă scurgere de informaţii de la o instituţie publică, transmite. Portalul guvernamental, un site unde cetăţenii se pot înregistra pentru a avea acces la peste 100 de servicii publice, a fost închis temporar, după ce s-a descoperit scurgerii de informaţii. Purtătoarea de cuvînt a Departamentului pentru Muncă şi Pensii a declarat că a fost demarată o anchetă pentru a se stabili cum s-a produs incidentul. Stick-ul conţinea nume de utilizator şi parolele mai multor cetăţeni, cu toate că datele suplimentare ale acestora erau codificate. Stick-ul a fost pierdut de un angajat al companiei de IT Atos Origin, care administrează portalul guvernamental.
Irlanda - Consolidarea legislaţiei
Autorităţile de la Dublin vor face o serie de schimbări legislative pentru a permite verificarea avioanelor americane ce tranzitează aeroporturile sale, pentru a se asigura că CIA nu le foloseşte pentru a transfera suspecţi de terorism, a anunţat un partid din cadrul coaliţiei guvernamentale. Pînă în prezent, legea restrîngea posibilitatea de a recurge la astfel de controale, iar Guvernul irlandez a fost mereu mulţumit cu garanţiile oferite de americani, potrivit cărora niciun prizonier nu a tranzitat vreodată teritoriul irlandez. Partidul Ecologist, cea de-a doua formaţiune a coaliţiei premierului Brian Cowen, s-a declarat încîntat că Guvernul a decis să trimită un semnal clar viitoarei administraţii americane. Irlanda a afirmat de mai multe ori că a primit asigurări din partea SUA că niciun deţinut nu a tranzitat aeroporturile sale, în special Shannon, folosit în mod tradiţional de avioanele americane pentru realimentare cu carburant. În schimb aeroportul Shannon, din sud-vestul Irlandei, a fost menţionat, începînd din 2005, de presă ca fiind unul dintre aeroporturile europene tranzitate de avioanele închiriate de CIA pentru a transporta în secret presupuşii terorişti către ţări ce practică tortura.
Islanda - Proteste anti-guvernamanetale
Circa 1.000 de persoane au manifestat sîmbătă la Reykjavik, cerînd demisia Guvernului şi a conducerii băncii centrale din cauza crizei financiare. Manifestanţii purtau pancarte care îl înfăţişau pe premierul Geir Haarde cu cap de porc şi au scandat “Geir niciodată”. Aceasta este cea de-a treia sîmbătă consecutivă de manifestaţii organizate, de la preluarea controlului de către Guvern asupra principalelor bănci ale ţării. Manifestanţii au cerut demisia Executivului şi înlocuirea conducerii băncii centrale, afirmînd că vor demonstra în fiecare sâmbătă până când revendicările le vor fi îndeplinite. Potrivit unui sondaj dat publicităţii joi de Capacent Gallup, numai 46% dintre islandezi susţin Guvernul faţă de 51% în septembrie şi 54% în august. Potrivit premierului Geir Haarde, Islanda, ţară cu numai 320.000 de locuitori, are nevoie de şase miliarde de dolari pentru a ieşi din criză.
SUA - Cutremur în Alaska
Un seism cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs duminică în largul inselulor Aleutine din Alaska. Institutul american de Geofizică a precizat că seismul s-a produs la 53 de kilometri adîncime în largul insulei Atka şi 1.828 de kilometri distanţă de principalul oraş din Alaska, Anchorage. Pentru moment nu au fost semnalate victime sau pagube materiale în insulele Aleutine, un arhipelag format din circa 100 de insule vulcanice mici şi slab populate, situat între Alaska şi Rusia, în Pacificul de Nord. Comuna Atka, situată pe insula cu acelaşi nume, numără 92 de locuitori, potrivit ultimului recensămînt, efectuat în 2000.
Iran - Miting aerian cu victime
Un pilot german a murit după ce avionul său ultrauşor a căzut în faţa a sute de oameni care participau la un miting aerian în Insula Kish. Pilotul german în vîrstă de 54 de ani, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii, a murit vineri cînd avionul său s-a izbit de pămînt sub privirile a sute de participanţi. Acesta a venit în Iran pentru a participa la o manifestaţie de trei zile, organizată între 28 şi 31 octobrie. Autorităţile iraniene au declanşat o anchetă.
Australia - În stare de ebrietate
Un avion al companiei de zbor australiene Jetstar a trebuit să se întoarcă pe aeroport după 30 de minute de la decolare pentru că un grup de pasageri s-a îmbătat. Avionul a plecat din oraşul Darwin, din nordul Australiei şi trebuia să ajungă la Singapore. Aeronava s-a întors însă din drum din cauza comportamentului agresiv a cinci bărbaţi, a precizat purtătorul de cuvînt al companiei Jetstar.