Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 30 Octombrie 2008 / 00:00 502 accesări

Ordinea candidaţilor pe buletinul de vot, pe 1 noiembrie

Preşedintele Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa, Adrian Oprea, a declarat, ieri, că, avînd în vedere dispoziţiile Legii nr. 35/2008 şi împrejurarea rămînerii definitive a candidaturilor pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, la nivelul circumscripţiei nr. 14 Constanţa, în perioada următoare, la sala de protocol a Prefecturii, vor avea loc acţiuni privind organizarea alegerilor parlamentare din 30 noiembrie. Astfel, pe 31 octombrie 2008, la ora 10,00, va avea loc completarea BEJ cu reprezentanţii partidelor şi alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor minorităţilor cu reprezentare în Parlament prin grup parlamentar propriu participante la alegeri. O zi mai tîrziu, pe 1 noiembrie 2008, la ora 9,30, BEJ va fi completat şi cu reprezentanţii partidelor şi alianţelor politice, alianţelor electorale şi organizaţiilor minorităţilor fără reprezentare în Parlament. Tot pe 1 noiembrie 2008, la ora 10,00, se va stabili ordinea de înscriere pe buletinul de vot a numelui candidaţilor admişi la nivelul Biroului Electoral Central.

Înalţii funcţionari publici pot candida doar după demisie

Înalţii funcţionari publici care doresc să candideze la alegerile parlamentare vor fi nevoiţi să demisioneze din funcţie, potrivit unei Legi adoptate, ieri, de Senat, cu 70 de voturi \"pentru\" şi şase \"împotrivă\". Proiectul de lege vizează aprobarea OUG 97/2008 pentru modificarea Titlului I al legii alegerilor uninominale şi a legii statutului aleşilor locali. Senatorii şi-au însuşit un amendament formulat la comisia juridică, care stabileşte că înalţii funcţionari publici pot candida pentru Senat sau pentru Camera Deputaţilor numai dacă, la data depunerii candidaturii, şi-au încetat, prin demisie, raporturile de serviciu. Textul iniţial al OUG stabilea că înalţii funcţionari publici pot candida pentru Parlament şi în condiţiile în care se suspendă din funcţie pe perioada desfăşurării campaniei electorale. Votul asupra proiectului de lege privind adoptarea OUG nr. 97/2008 a fost contestat de grupul senatorilor PRM, Gheorghe Funar afirmînd că în plen sînt doar 47 de senatori, insuficienţi pentru un vot asupra unei legi organice, şi nu 76, aşa cum a anunţat preşedintele de şedinţă, Doru Ioan Tărăcilă, bazîndu-se pe numărul de semnături ale senatorilor prezenţi la începutul şedinţei de plen.

Minorităţile trimit uninominalul la Curtea Constituţională

Ca urmare a deciziei Biroului Electoral Central (BEC) de a respinge candidaţii propuşi de către Uniunea Democrată Tătară şi Asociaţia Etnicilor Turci, pe 28 octombrie, conducerile celor două uniuni au formulat contestaţie la Tribunalul Bucureşti, care, la rîndul său, a trimis dosarul la Curtea Constituţională. Motivul invocării acestei excepţii este că articolul 9 din legea uninominalului, alineatele 2 şi 3, face o discriminare clară între organizaţile minorităţilor reprezentante în Parlament şi cele care nu sînt, încălcînd art. 4, art. 37, alineatul 1, art. 6, alineatul 1 şi art. 62, alineatul 2 din Constituţia României. Contestaţia va fi judecată de Curtea Constituţională pe 6 noiembrie.

Ultima zi de înregistrare a mandatarilor financiari ai partidelor

Astăzi este ultima zi în care mandatarii financiari ai partidelor politice, alianţelor politice, organizaţiilor cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale şi ai candidaţilor independenţi se pot înregistra la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). Potrivit AEP, mandatarul financiar dobîndeşte această calitate numai după înregistrarea sa oficială la această autoritate, aşa cum prevede Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale. De asemenea, potrivit art. 26, alin. (62) din aceeaşi Lege 334, în campania electorală pentru alegerea celor două Camere ale Parlamentului, operaţiunile financiare ale fiecărui candidat sînt ţinute în evidenţă de un mandatar financiar personal, care poate fi acelaşi pentru mai mulţi candidaţi. Actul normativ amintit prevede că nici un candidat nu poate fi mandatar financiar. Mandatarii financiari coordonatori ai partidelor pot fi declaraţi şi înregistraţi la sediul central al Autorităţii Electorale Permanente, iar mandatarii candidaţilor independenţi la filialele regionale ale AEP. Declararea se poate face atît în format electronic, cît şi pe suport de hîrtie.



12