Italia - Puşcării supraaglomerate
Numărul deţinuţilor din închisorile italiene era de 56.768 la sfîrşitul lunii septembrie, în timp ce capacitatea acestora este de 42.992 de locuri, potrivit statisticilor Administraţiei penitenciarelor. 36% dintre deţinuţii care au fost eliberaţi în urmă cu doi ani ca urmare a adoptării unei legi de amnistie, după revenirea stîngii la putere, sînt din nou în spatele gratiilor. Această lege a fost, de asemenea, votată de partidul premierului Silvio Berlusconi. La sfîrşitul lunii august, ministrul Justiţiei, Angelino Alfano, a declarat că intenţionează să expulzeze străinii condamnaţi la cel puţin doi ani de închisoare şi să recurgă la brăţări electronice, pentru a reduce aglomeraţia din închisori.
Irak - Violenţe anticreştine
Circa 1.000 de familii de creştini au părăsit în ultimele 24 de ore oraşul irakian Mosul din cauza violenţelor îndreptate împotriva comunităţii lor, a declarat guvernatorul acestei regiuni din nordul Irakului, Duraid Kashmula. Duminică, autorităţile au dispus mobilizarea a 900 de poliţişti irakieni la Mosul, pentru a proteja creştinii şi bisericile. Fiecare brigadă numără 440 de poliţişti. O campanie de propagandă anti-creştină şi acte comise împotriva acestei comunităţi stau la originea acestui fenomen. Din 28 septembrie, 11 creştini irakieni au fost asasinaţi la Mosul, iar trei case aparţinînd creştinilor au fost distruse cu explozivi sîmbătă la Suka, un cartier din nordul oraşului.
Ucraina - Anchetă penală
Biroul procurorului din Kiev a deschis o anchetă penală împotriva judecătorului tribunalului districtual din capitala ucraineană, care a decis suspendarea decretului prezidenţial de dizolvare a Parlamentului şi convocarea de alegeri anticipate. Tribunalul districtual din Kiev a suspendat sîmbătă decretul preşedintelui Iuşcenko privind convocarea de alegeri anticipate. Decizia a fost adoptată după examinarea unei plîngeri depuse de blocul premierului Iulia Timoşenko împotriva preşedintelui Viktor Iuşcenko şi a Comisiei Electorale Centrale. Secretariatul Preşedinţiei a depus un apel sîmbătă seara împotriva acestei decizii. Preşedintele ucrainean a proclamat joi dizolvarea Parlamentului, ales în urmă cu mai puţin de un an şi convocarea de alegeri anticipate la 7 decembrie, întrucît principalele forţe politice nu au putut forma o coaliţie în timpul prevăzut de legislaţie.
Lituania - Alegeri parlamentare
Lituanienii au votat, duminică, pentru reînnoirea Parlamentului unicameral, în cadrul unui scrutin ce riscă să fie dificil pentru social-democraţii care conduc Guvernul din iulie 2001. 70 din cei 141 de deputaţi sînt aleşi prin scrutin proporţional, în timp ce cealaltă jumătate este aleasă direct, prin scrutin majoritar cu două tururi. Lituanienii au fost invitaţi să voteze şi în cadrul unui referendum pentru sau împotriva prelungirii exploatării centralei nucleare de la Ignalina, construită în anii \'80, în perioada în care Lituania făcea parte din URSS. Centrala este de acelaşi tip (RBMK) ca cea din Cernobîl, în Ucraina, care a suferit un accident major în 1986. Referendumul are scopul de a exercita presiune asupra UE, care a impus închiderea definitivă a centralei la sfîrşitul lui 2009, în Tratatul de Aderare a Lituaniei la blocul comunitar.
Cecenia - Seism
Cutremurul produs sîmbătă în republica rusă Cecenia a provocat moartea a cel puţin 12 persoane, potrivit unui nou bilan, şi a generat probleme la reţeaua de telecomunicaţii din această regiune caucaziană. Alte 105 persoane sînt spitalizate, unele în stare gravă. Cutremurul a avut magnitudinea de 5,5 pe scara seismică rusă de 12 nivele şi a fost resimţit în cinci regiuni din Caucazul rus, precum şi în Georgia şi Armenia. Potrivit Observatorului pentru Ştiinţa Pământului de la Strasbourg, magnitudinea cutremului a fost de 6,3 pe scara Richter.
SUA - Scurgere chimică
Sute de persoane au fost evacuate după ce o scurgere de substanţe chimice la o uzină din statul american Pensylvania a format sîmbătă un nor toxic care afectează peste 2.000 de locuitori din zonă. Autorităţile au localizat sursa scurgerii de substanţe toxice la uzina chimică Petrolia. Directorul uzinei a declarat că angajaţii şi inspectorii sînt nevătămaţi, în timp ce oficialii au precizat că trei persoane au fost transportate la spital, dar nu se ştie care este starea de sănătate a acestora. Substanţa toxică este acid sulfuric concentrat, cunoscut şi ca oleum, în timp ce directorul uzinei a declarat că incidentul a fost cauzat de vărsarea unui rezervor prea plin. Uzina produce o substanţă chimică numită Resorcinol, folosită ca lipici în producţia de anvelope.
Germania - Arestare
Un spion din cadrul serviciilor secrete germane (BND) a fost arestat pe aeroportul din Frankfurt, în vestul ţării, pentru presupusa susţinere a programului militar iranian. Bărbatul de naţionalitate iraniană de 61 de ani lucra de peste un deceniu pentru BND sub pseudonimul Sindbad şi era considerat o sursă importantă, ale cărei informaţii erau transmise direct ministrului Afacerilor Externe Frank-Walter Steinmeier. Guvernul german se teme că afacerea ar putea declanşa tensiuni diplomatice cu Iranul.
Muntenegru - Protest de amploare
Partidul Naţional din Muntenegru le-a cerut cetăţenilor să participe la un miting de amploare în faţa Parlamentului de la Podgoriţa, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a recunoaşte Kosovo. Partidul susţine că recunoscând Kosovo, Guvernul a acoperit cu ruşine Muntenegrul şi a luat o decizie contrară voinţei populare. Partidul Naţionalist Socialist, Partidul Naţional, Lista Sîrbă şi Partidul Sîrb Democrat sînt organizatorii protestului, programat să se desfăşoare azi.
Somalia - Operţiune pe mare
Trei persoane, doi piraţi şi un militar somalez, au fost ucise duminică în timpul unei operaţiuni a forţelor de securitate din regiunea semiautonomă Puntland, care viza eliberarea unui cargobot somalez, capturat joi. Alte patru persoane au fost rănite, trei piraţi şi un militar, în timpul acestui atac lansat cu scopul de a elibera nava Awail, propritetatea companiei somaleze Barwaqo. Forţele de securitate au încercuit zona Hafun, situată la 250 de kilometri sud-est de capitala economică Bosasso, fiind implicate în mai multe schimburi de focuri cu piraţii. Cargobotul Awail, care avea 15 membri ai echipajului la bord, 13 sirieni şi doi somalezi, a fost atacat joi seară la 360 de kilometri în largul coastelor din Puntland, în timp ce naviga între Somalia şi Oman. Cargobotul a fost deturnat de piraţi în direcţia peninsulei Hafun.
Canada - Conservatorii, favoriţi în sondaje
Conservatorii premierului Stephen Harper ar putea cîştiga alegerile legislative din Canada din 14 octombrie, dar fără a obţine majoritatea absolută, potrivit mai multor sondaje de opinie. Un studiu realizat de institutul Segma pentru cotidianul “La Presse” acordă conservatorilor 34,6% din intenţiile de vot şi 23% Partidului Liberal condus de Stephane Dion. Pragul necesar obţinerii majorităţii în Camera Comunelor este de 40%. Stephan Harper a început cursa cu un avans confortabil în faţa principalului său rival liberal, dar acesta s-a redus pe fondul agravării crizei financiare mondiale şi a ofensivei opoziţiei, care îl acuză pe premier de indiferenţă faţă de soarta canadienilor confruntaţi cu diminuarea economiilor lor la bursă. Sondajul a fost realizat în perioada 5-9 octombrie, pe un eşantion de 1.500 de persoane, avînd o marjă de eroare de 2,7%.
Germania - Datele confidenţiale accesibile pe Internet
Datele confidenţiale a 30 de milioane de clienţi ai Deutsche Telekom au fost accesibile pe Internet înainte ca firma de telecomunicaţii să blocheze accesul. Joi şi vineri, numărul unu european în telecomunicaţii a securizat datele, inclusiv cele bancare, ale clienţilor săi, care erau accesibile şi uşor de manipulat, a declarat Mark Nierwetberg, confirmînd o informaţie care va fi titrată azi în săptămînalul “Der Spiegel”. Pentru moment Deutsche Telekom nu dispune de niciun indiciu privind un eventual furt de date. Compania a prezentat un nou sistem de securitate vineri, fără a menţiona erorile trecute. Deutsche Telekom a recunoscut săptămîna trecută că datele confidenţiale a 17 milioane de clienţi ai filialei sale T-Mobile au fost furate în 2006 şi că o anchetă judiciară este în desfăşurare.