Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 09 Octombrie 2008 / 00:00 528 accesări

Italia - Român condamnat pentru proxenetism, arestat la Roma

Un român în vîrstă de 33 de ani, condamnat de justiţia din România la patru ani de închisoare pentru proxenetism, a fost arestat la Roma, unde era considerat liderul unui grup infracţional care acţiona în sud-estul oraşului. Românul a fost observat marţi dimineaţă, în cartierul roman Tiburtina, unde stătea de vorbă cu doi co-naţionali. Văzîndu-i pe carabinierii care se îndreptau spre el, suspectul a încercat să fugă, dar a fost imobilizat în scurt timp.

Spania - Român, într-o reţea de traficanţi de droguri anihilată

Garda Civilă spaniolă a anunţat miercuri că a anihilat o reţea internaţională de traficanţi de droguri, din care făcea parte şi un român, în cadrul unei operaţiuni soldate cu confiscarea a 14 tone de haşiş şi arestarea a 29 de persoane. Această reţea de traficanţi introducea haşiş care provenea din Maroc, utilizînd o ambarcaţiune de agrement care avea fund dublu, în care stupefiantele erau ascunse. Membrii reţelei transportau ulterior drogurile la bordul unor camioane spre Olanda, potrivit unui comunicat. În afară de 14 tone de haşiş, agenţii spanioli au confiscat şi 27 de vehicule, patru vapoare şi 350.000 de euro. Ei estimează valoarea totală a capturii la peste 17 milioane de euro. Printre persoanele arestate se numără cinci olandezi, 11 marocani, zece spanioli, un belgian, un italian şi un român. Spania este principalul punct de acces în Europa al drogurilor provenind din Maroc şi America Latină.

Nepal - Tragedie aeriană

Un avion de mici dimensiuni s-a prăbuşit miercuri, în Nepal, în regiunea muntelui Everest, provocînd moartea a 18 persoane, dintre care pasageri germani şi australieni. ”Un avion al companiei Yeti Airlines s-a prăbuşit pe aeroportul Lukla, în timp ce ateriza”, a declarat Mohan Adhikari, un reprezentant al aeroportului. Dintre cei 19 pasageri aflaţi la bord, 14 erau străini şi cinci nepalezi. Un pasager nepalez a supravieţuit, a precizat Adhikari. ”Pe lista pasagerilor figurau 12 germani şi doi australieni, încercăm să confirmăm această listă”, a adăugat el, după ce iniţial anunţase că doi pasageri erau de naţionalitate elveţiană. Avionul de turism, care asigura un zbor între Katmandu şi Lukla, a luat foc după ce s-a prăbuşit pe pista de mici dimensiuni, potrivit lui Suraj Kunwar, un jurnalist local, prezent la locul accidentului. Serviciile de intervenţie au avut nevoie de două ore pentru a stinge incendiul. Oficialii au precizat ca accidentul s-a produs din cauza vremii nefavorabile. Au fost mulţi nori în momentul prăbuşirii. Aeroportul Tenzing-Hilary din Lukla este utilizat de numeroşi alpinişti care merg pe Everest. Yeti Airlines este o companie privată internă nepaleză, fondată în 1998.

Rusia - Două bombardiere au fost urmărite de avioane de vînătoare japoneze

Două bombardiere ruseşti au fost urmărite, miercuri, de avioane de vînătoare japoneze, în timp ce efectuau o misiune de antrenament în Marea Japoniei, a declarat un oficial din cadrul aviaţiei ruseşti. ”În urma survolării Mării Japoniei, echipajele celor două bombardiere de tip Tu-22M3 au fost urmărite de patru avioane de vînătoare japoneze de tip F-15”, a precizat adjunctul comandantului aviaţiei, locotenent-colonelul Vladimir Drik. Bombardierele ruseşti au fost urmărite timp de 30 de minute de două avioane de tip F-15, apoi timp de patru minute de alte două avioane care decolaseră de la o altă bază japoneză. Două avioane de vînătoare ruseşti de tip Su-27 au fost trimise în sprijinul celor două bombardiere, a menţionat ofiţerul.

SUA - Fost căpitan, cercetat pentru furt de combustibil din Irak

Un fost căpitan al armatei americane în Irak este anchetat pentru că ar fi participat la furtul a 38 de milioane de litri de carburant de la o bază americană din Irak, estimat la o valoare de aproximativ 40 de milioane de dolari. Potrivit unui comunicat al Departamentului de Justiţie, Lee William Dubois, în vîrstă de 32 de ani, a pledat vinovat în faţa tribunalului din districtul Alexandria (statul Virginia) pentru furt de bunuri publice. El a recunoscut că a folosit, din luna iulie a anului 2007 pînă în mai 2008, carduri false de acces în baza americană Camp Liberty, pentru a deturna cherosen şi benzină, pentru a le vinde pe piaţa neagră. Dubois, împreună cu alţi complici, a angajat zece şoferi pentru a transporta combustibilul în camioane-cisternă. Potrivit Departamentului, furtul celor 37,8 milioane de litri de carburant a fost evaluat la aproximativ 39,6 milioane de dolari. Dubois, care a activat pînă luna iulie 2007 în armată, a încasat un beneficiu de cel puţin 450.000 de dolari. El riscă o pedeapsă de pînă la 10 ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

Marea Britanie - Percheziţie în Leeds

Detectivii care anchetează atacurile teroriste de la 7 iulie, din Marea Britanie, au efectuat, ieri, o percheziţie la un apartament din Shepherd\'s Lane, cartierul Harehills din Leeds. În timpul atacurilor sinucigaşe comise la 7 iulie au fost ucise 52 de persoane, după ce patru bombe au explodat la metroul în Londra. Poliţia din West Yorkshire susţine că Unitatea de Combatere a Terorismului (CTU) din Leeds a oferit ajutor în timpul căutărilor. Poliţia a precizat că persoana care locuieşte în prezent în acest apartament nu are legătură cu ancheta.

Ungaria - Fără vize pentru SUA din noiembrie

Ungaria ar putea fi inclusă în programul de eliminare a vizelor pentru SUA în noiembrie, ceea ce înseamnă că începînd de atunci, cetăţenii ungari nu vor mai avea nevoie de vize pentru a intra în această ţară, au declarat surse diplomatice, sub acoperirea anonimatului. Ungaria a îndeplinit toate cerinţele privind includerea în acest program. Astfel, Guvernul ungar a semnat toate acordurile, iar rata de respingere a cererilor de viză este de opt procente, sub limita admisă de zece procente, după cum anunţaseră anterior autorităţile americane. Ultimul dintre acordurile necesare, privind schimbul de informaţii legate de călători, a fost semnat de cele două ţări, luni. Turiştii din ţările incluse în programul Visa Waiver şi cei care călătoresc în scopuri de afaceri pot sta în SUA pînă la 90 de zile fără viză. Cei care îşi caută locuri de muncă şi studenţii vor avea nevoie în continuare de vize. Secretarul american de Interne, Michael Chertoff, va efectua o vizită în Ungaria, la sfîrşitul lunii, iar sistemul de înregistrare al pasagerilor ar trebui să fie deplin operaţional în noiembrie, permiţînd Ungariei să se alăture programului.

Islanda - Îngrijorare privind criza

Aproximativ 1.000 de persoane s-au reunit într-o piaţă din Reykjavik, în apropiere de Parlament, miercuri, pentru a-şi exprima îngrijorarea privind criza financiară care ameninţă să îngenuncheze Islanda. Astfel de manifestaţii sînt extrem de rare în Islanda, insulă cu 313.000 de locuitori. ”Cel mai greu, cel mai înspăimîntător aspect, în prezent, este incertitudinea”, afirmă Sif Heida Gudmundsdottir, o femeie în vîrstă de 30 de ani, mamă a unui bebeluş. ”Lucrurile se schimbă de la oră la oră, nu ştim ce se întîmplă, nu ştim dacă avem bani pentru Crăciun, dacă ţara în va reveni într-un an sau doi”, a explicat ea. Cîntăreţul islandez Bubbi Morthens, care a avut iniţiativa organizării mitingului, consideră că ”este foarte important ca oamenii să simtă că sînt o mare familie, că banii nu înseamnă totul. Acelaşi lucru este pe punctul de a se produce peste tot în lume, dar în Islanda a evoluat mai repede”. Islanda se confruntă cu o criză financiară fără precedent, care ameninţă cu falimentul sistemul său bancar şi amplifică riscurile asupra economiei sale în ansamblu. Reykjavikul a cerut ajutorul statelor străine pentru a creşte rezervele de lichidităţi şi a făcut o naţionalizare parţială a principalelor sale bănci private.

Kosovo - ONU decide să sesizeze CIJ, la cererea Serbiei

Adunarea Generală a ONU a aprobat, miercuri, cererea Serbiei de a sesiza Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) cu privire la legalitatea independenţei Kosovo, o măsură ce ar putea încetini integrarea fostei provincii sîrbe în comunitatea internaţională. Potrivit aşteptărilor, instanţa de la Haga se va pronunţa peste un an sau doi. Adunarea Generală a adoptat o rezoluţie redactată de Belgrad, în care a decis să ceară avizul consultativ al CIJ în următoarea problemă: “Declaraţia unilaterală a independenţei instituţiilor provizorii ale administraţiei autonome a Kosovo este conformă cu dreptul internaţional?”. Textul a fost adoptat cu 77 de voturi pentru, şase împotrivă şi 74 de abţineri. Belgradul susţine că un aviz judiciar neutru va contribui la atenuarea tensiunilor din regiune, dar susţinătorii independenţei Kosovo sînt de părere că această decizie va îngreuna şi mai mult integrarea Priştinei în comunitatea internaţională. Curtea Internaţională de Justiţie, cea mai înaltă instanţă judiciară a ONU, poate da, însă, un aviz consultativ, fără caracter obligatoriu. Pînă în prezent, 48 de ţări din lume au recunoscut independenţa Kosovo, dintre care 22 membre UE.

Olanda - Noutăţi de la Haga

Curtea de Apel a Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a confirmat, miercuri, pedeapsa cu 35 de ani de detenţie a fostului lider al sîrbilor din Croaţia, Milan Martic, condamnat în 2007, pentru atrocităţi comise împotriva croaţilor. Martic a fost declarat vinovat în 12 iunie 2007 de crime de război şi crime împotriva umanităţii, printre care persecutări, deportări, tortură, distrugere de sate şi atacarea civililor, în războaiele din Croaţia (1991 - 1995) şi Bosnia (1992 - 1995). Atît acuzatul, cît şi procurorul au depus apel la sentinţă, invocînd erori ale legii. Primul a cerut să fie achitat sau rejudecat, iar al doilea o pedeapsă mai aspră. Vinovăţia lui Martic a fost confirmată în apel pentru toate cele 16 capete de acuzare, judecătorii respingînd aproape toate argumentele sale. Magistraţii au stabilit că aproape toată populaţia croată şi non-sîrbă a fost expulzată din zona aflată sub controlul său. Ei au recunoscut crimele comise de trupele sîrbe controlate de Martic în numeroase sate din această regiune şi au afirmat că acuzatul a ordonat bombardarea Zagrebului, în 2 - 3 mai 1995, atac soldat cu şapte morţi şi peste 200 de răniţi. În calitate de aliat al fostului preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic şi al proiectului său de a forma o mare Serbie în fosta Iugoslavie, Martic, în vîrstă de 53 de ani, a ocupat diverse funcţii înalte în Republica Sîrbă Krajina, proclamată unilateral în Croaţia, în 1991. Procurorul TPI a lansat actul de acuzare vizîndu-l pe Martic în 1995. Suspectul a fugit, înainte de a se preda, în mai 2002, iar procesul său a început în decembrie 2005. În următoarele luni, Martic va fi transferat într-o închisoare dintr-o ţară care are un acord încheiat cu TPI în acest sens.



12