Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 07 Octombrie 2008 / 00:00 567 accesări

Imobilele vîndute pe Legea 112 nu se restituie în natură

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, proiectul de modificare a legii caselor naţionalizate, contestat de preşedintele Traian Băsescu printr-o cerere de reexaminare, deputaţii păstrîndu-şi opinia iniţială potrivit căreia nu se vor restitui în natură imobilele înstrăinate în temeiul Legii 112. Votul final asupra cererii de reexaminare a lui Băsescu la această lege va fi dat astăzi de deputaţi.

Legea obligativităţii asigurării locuinţelor împotriva dezastrelor, adoptată

Deputaţii au adoptat, ieri, pe articole, proiectul de lege prin care persoanele fizice sau juridice sînt obligate să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Cei care nu îşi vor asigura locuinţele nu vor beneficia în cazul producerii unui dezastru natural de nicio despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi intră în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monittorul Oficial. Votul final al deputaţilor la acest proiect de lege este programat pentru şedinţa de mîine a Camerei Deputaţilor.

BPC a validat candidatura lui Predoiu pentru Parlament

Biroul Politic Central al PNL a validat, ieri, candidatura actualului ministru al Justiţiei, Cătălin Marian Predoiu, pentru un mandat de parlamentar, colegiul în care acesta va candida urmînd să fie stabilit în cursul după-amiezei. Întrebat unde va candida actualul ministru al Justiţiei, premierul Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că acest lucru urmează a fi stabilit. Potrivit unor surse din PNL, Tăriceanu ar dori ca Predoiu să candideze pentru un mandat de deputat în fostul său colegiu din sectorul 1, pentru care a fost validat Daniel Budurescu.

CC s-ar putea pronunţa din oficiu asupra constituţionalităţii legilor

Curtea Constituţională s-ar putea pronunţa din oficiu şi în cazul unor legi asupra cărora nu a fost sesizată, potrivit unui proiect de lege iniţiat de şapte parlamentari PRM şi de liberalul Ioan Ghişe, adoptat ieri tacit de către Camera Deputaţilor. Parlamentarii au propus modificarea Legii 47 din 1992, privind funcţionarea Curţii Constituţionale, introducînd, pe motiv că s-a constat că multe acte normative au fost declarate neconstituţionale, posibilitatea ca judecătorii să se pronunţe, din oficiu, asupra tuturor legilor, înainte de promulgarea acestora. Un alt amendament prevede expres ca mandatul preşedintelui Curţii să nu poată fi reînnoit. Atît Consiliul Legislativ, cît şi Guvernul au dat avize negative pe motiv de neconstituţionalitate ale acestei prevederi. Proiectul de modificare a Legii Curţii Constituţionale urmează să fie trimis la Senat, care este cameră decizională.

Avocatul Poporului a acordat aproape 5.000 de audienţe în trei luni

Avocatul Poporului (AP) a acordat, în trimestrul al treilea al acestui an, 4.833 de audienţe şi a soluţionat 1.760 de petiţii, efectuînd, pe lîngă acestea, 11 anchete proprii şi promovînd o excepţie de neconstituţionalitate, conform bilanţului prezentat ieri. În plus, la cererea Curţii Constituţionale, AP a formulat 372 de puncte de vedere privind excepţiile de neconstituţionalitate judecate de magistraţii Curţii.

UDMR acceptă o formulă de guvernare care exclude PRM

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, că, după alegerile parlamentare, Uniunea va accepta să participe doar într-o formulă de guvernare care exclude PRM, dar că acest lucru nu înseamnă că sînt posibile alianţe în orice condiţii cu celelalte forţe politice. Din punctul său de vedere, actualul Guvern a fost unul performant, chiar dacă, în acest mandat, Uniunea nu a obţinut sprijin pentru a-şi îndeplini dezideratele importante. El a declarat că UDMR speră că va obţine un număr de parlamentari similar cu cel pe care îl are acum, avînd 452 de candidaţi în toate colegiile uninominale din ţară.

Dichiseanu, Zmărăndescu şi Duckadam, candidaţii PNG-CD la alegeri

Actorul Ion Dichiseanu şi luptătorul Cătălin Zmărăndescu vor candida în capitală din partea PNG-CD, alături de liderul partidului, George Becali, în timp ce fostul fotbalist Helmuth Duckadam va candida în judeţul Arad. Consiliul Naţional al PNG-CD a validat, ieri, candidaturile pentru alegerile parlamentare care vor avea loc în luna noiembrie. Consiliul PNG-CD a aprobat şi programul de guvernare, intitulat “ABC – Adevăr, Bunăstare, Credinţă”, ce conţine un decalog cu cele 10 priorităţi ale PNG-CD. La capitolul Reformă constituţională se specifică dorinţa liderilor acestei formaţiuni politice pentru Parlament unicameral şi pentru Republică prezidenţială.

PD-L îi cere premierului să dea socoteală cu privire la bugetul pe 2008

Liderul PD-L, Emil Boc, i-a cerut, ieri, premierului Călin Popescu Tăriceanu să prezinte în Parlament un raport asupra cheltuirii bugetului public pe anul 2008, şi a solicitat demisiile miniştrilor Cristian Adomniţiei şi Varujan Vosganian. Boc a susţinut că PD-L condamnă “ipocrizia şi iresponsabilitatea” Guvernului Tăriceanu pentru modul cum s-a raportat la legea privind creşterea salariilor profesorilor.

Senatul a respins OUG privind vînzarea cabinetelor medicale

Senatul a respins ieri proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind vînzarea cabinetelor medicale, acesta fiind susţinut doar cu 53 de voturi pentru, patru împotrivă şi 12 abţineri, opţiunile favorabile fiind insuficiente pentru adoptarea unei legi organice (erau necesare 69 de voturi favorabile - n.r.). Senatul a fost în acest caz primă Cameră legislativă sesizată, proiectul urmînd să fie transmis Camerei Deputaţilor. Proiectul de lege are ca obiect de reglementare vînzarea spaţiilor proprietate privată a statului, cu destinaţia de cabinete medicale, precum şi a spaţiilor în care se desfăşoară activităţi conexe actului medical.

Actele de huliganism ar putea fi sancţionate

Deputaţii au adoptat, ieri, pe articole, un proiect de lege care prevede amenzi de la 500 de lei la 1.500 de lei pentru cei care tulbură liniştea publică prin acte de huliganism. Reprezentanţii PNL, PSD, PDL şi ai PRM au vorbit, pe rînd, în plen pe tema responsabilităţii autorităţilor faţă de stoparea actelor de huliganism. Proiectul de lege se referă la modificarea legii 61 din 1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială şi a liniştii publice. El urmează să primească în această săptămână votul final al Camerei.



12