Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 03 Octombrie 2008 / 00:00 543 accesări

Italia - Românii se coalizează

Un număr de 16 asociaţii ale românilor din Italia au înfiinţat o nouă structură denumită Federaţia Asociaţiilor Românilor din Italia, răspunzînd astfel numeroaselor apeluri ale Guvernului român de a avea un partener de dialog cît mai reprezentativ. Coordonatorul naţional al federaţiei este Dumitru Dragoş Eugen, reprezentînd asociaţia Pro Europa ONLUS - A.C.E.O.R., iar purtător de cuvînt este Alina Harja, preşedinta asociaţiei Amici della Romania. Din structura de conducere mai fac parte Nicolae Alexandru, preşedintele asociaţiei Romeni di Padova, Ovidiu Gal, presedintele asociaţiei Gruppo Associativo Lavoratori G.A.L. şi Iulian Manta, preşedintele asociaţiei culturale Vocea Românilor. Federaţia îşi propune să promoveze acţiuni constante şi eficiente la nivel naţional şi local, implicînd direct toate asociaţiile membre în apărarea şi promovarea drepturilor şi intereselor comunităţii românilor din Italia. Totodată, se doreşte să se impună în relaţiile sale cu instituţiile publice şi private române, italiene, europene şi internaţionale.

FYROM - Infecţie alimentară

Un număr de 257 de persoane au fost internate la Spitalul de Boli Infecţioase din Skopje, Macedonia, cu o infecţie alimentară, după ce au mîncat prăjituri de la un magazin din vechiul bazar al oraşului. Cifra persoanelor a crescut la 257, după ce, joi dimineaţă, au fost anunţate 100 de noi internări. Toţi bolnavii au probleme grave de digestie. Personalul spitalului este mobilizat în întregime pentru a face faţă fluxului mare de pacienţi. Autorităţile din Skopje vor cere începerea demersurilor legale împotriva proprietarului localului. Magazinul a mai fost închis în trecut de două ori.

Mexic - Cadavre la graniţă

Nouă cadavre, între care două decapitate, au fost descoperite, miercuri, în diferite locuri din statul mexican Chihuahua, la graniţa cu SUA. Corpul decapitat al unui bărbat de 30 - 35 de ani a fost găsit abandonat în apropiere de capul acestuia, într-o casă nelocuită din centrul Ciudad Juarez, un oraş de frontieră unde au avut loc 107 asasinate în septembrie, iar de la începutul anului, 1.069 de crime. Cadavrele a şase bărbaţi şi unei femei au fost descoperite în aceeaşi zi în diferite locaţii din statul mexican. Guvernul federal mexican a trimis 2.500 de militari în Ciudad Juarez în luna martie, în cadrul unei operaţiuni de luptă împotriva crimei organizate, mai ales a cartelurilor de droguri. La nivel naţional au fost mobilizaţi în aceste misiuni peste 36.000 de soldaţi şi poliţişti. Violenţa cauzată de crima organizată, mai ales lupta dintre reţele pentru controlul traficului de droguri cu destinaţia SUA, a făcut peste 3.000 de morţi în Mexic de la începutul anului.

Thailanda - Zbor cu turbulenţe

Cel puţin 32 de pasageri de la bordul unui avion al companiei China Airlines au fost răniţi după ce aparatul a traversat o zonă cu puternice turbulenţe înainte de a ateriza, joi, pe aeroportul internaţional din Bangkok. Avionul, care decolase din Hong Kong, transporta 147 de pasageri şi 11 membri ai echipajului. Printre răniţi se numără 21 de pasageri şi cei 11 membri ai echipajului. Aeronava a fost afectată de puternice turbulenţe cu 20 de minute înainte de a aterizare.

Irak - Atentate la Bagdad

Atentatori sinucigaşi au atacat joi două moschei şiite din Bagdad, într-un moment ce marchează sfîrşitul Ramadanului, provocînd moartea a 12 persoane şi rănirea altor 31. O maşină-capcană a provocat moartea a şapte persoane şi rănirea altor 21 la o moschee din districtul Zafraniya, în timp ce un alt atac s-a soldat cu cinci morţi şi zece răniţi în districtul Noul Bagdad. Ambele sînt zone şiite din estul capitalei. Pentru majoritatea irakienilor şiiţi, joi este Eid-Fitr, sărbătoare care marchează sfîrşitul Ramadanului, în timp ce musulmanii sunniţi au început deja să sărbătorească la începutul săptămînii. Autorităţile au avertizat că militanţii ar putea lansa atacuri în timpul acestei sărbători, una dintre cele mai importante din calendarul musulman.

Pakistan - Atentat sinucigaş

Cel puţin două persoane au fost ucise într-un atentat sinucigaş în oraşul Charsadda, din nord-vestul Pakistanului, în apropierea locuinţei liderului unui partid din cadrul coaliţiei de guvernămînt. Liderul politic nu a fost rănit, întrucît se afla într-o vizită la un apropiat, cu ocazia unei sărbători religioase. Pe de altă parte, ONU a anunţat că va evacua copiii diplomaţilor străini din Islamabad, în urma atentatului de la sfîrşitul lunii septembrie împotriva hotelului Marriott din capitala pakistaneză.

Ucraina - Aterizare de urgenţă

Avionul preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko a efectuat joi o aterizare de urgenţă pe aeroportul din Kiev, din cauza unor probleme tehnice, incident care nu s-a soldat cu victime. Preşedintele Viktor Iuşcenko a schimbat avionul, iar programul vizitei sale la Liov în vestul ţării, a fost redus în urma incidentului.

Serbia - Schimb de informaţii

NATO şi Serbia au convenit să facă schimb de informaţii militare clasificate, acesta fiind cel mai recent semn al aprofundării relaţiilor dintre cele două părţi. Acordul a fost semnat de secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer şi de ministrul sîrb al Apărării, Dragan Sutanovac la Bruxelles, la aproape doi ani după ce NATO a acceptat Serbia în Parteneriatul pentru Pace, programul său care promovează relaţiile cu ţări terţe. La rîndul său, UE a precizat că este pregătită să îşi aprofundeze relaţiile cu oficialii de la Belgrad, imedicat ce Serbia dovedeşte cooperarea deplină cu Tribunalul ONU pentru crime de război, în special prin arestarea fostului comandant militar Ratko Mladic. Pe de altă parte, circa două mii de etnici sîrbi au protestat joi la Kosovska Mitrovica, în nordul Kosovo, faţă de trimiterea membrilor misiunii EULEX. Alţi 200 de etnici sîrbi au organizat un protest la Gracanica, o enclavă situată în apropiere de Priştina. EULEX va include 1.800 de agenţi de poliţie, judecători, gardieni şi vameşi, fiind susţinută de 1.000 de funcţionari din Kosovo. Trei sute de membri ai misiunii europene sînt deja în Kosovo. Serbia se opune înlocuirii treptate a Misiunii ONU în Kosovo de către EULEX, în contextul în care misiunea europeană nu are aprobarea Consiliului de Securitate al ONU.

Italia - Premierul criticat

Anunţul premierului italian privind folosirea sporită a decretelor de lege pentru a guverna Italia, a declanşat protestele politicienilor de stânga, dar şi o atenţionare a aliatului său de dreapta, preşedintele Camerei Deputaţilor, Gianfranco Fini. Guvernul condus de Berlusconi a recurs la două decrete de lege mai ales pentru a rezolva două probleme considerate prioritare, lupta împotriva imigraţiei şi criza deşeurilor de la Neapole. Decretele de lege trebuie să fie aprobate în termen de două luni de Parlament pentru a deveni lege. “Pentru a guverna ţara noastră, este nevoie să folosim acest instrument pentru intervenţii decisive şi immediate”, a precizat şeful Guvernului de la Roma.

Grecia - Proteste la Atena

Peste o mie de angajaţi ai companiei aeriene naţionale din Grecia Olympic Airlines au manifestat, din nou, joi, în centrul Atenei, împotriva unui plan de privatizare anunţat în septembrie. Preşedintele Confederaţiei generale a muncitorilor greci, cu 600.000 de membri, Yannis Panagopoulos, sosit pentru a susţine manifestanţii, a anunţat o grevă generală de 24 de ore în întreaga ţară, la 21 octombrie, în semn de protest faţă de vînzarea la subpreţ a bunurilor publice. Totodată, sindicatul personalului Olympic Airlines a anunţat o grevă de 24 de ore pe 8 octombrie pe mai multe aeroporturi, porturi şi căi ferate, pentru a protesta faţă de privatizarea companiei, dar şi în porturile Piraeus şi Salonic, precum şi faţă de planurile de restructurare al Organismului Feroviar Grec. Planul de salvare a Olympic Airlines, aprobat de UE, prevede scindarea în trei întreprinderi, pentru activităţile aeriene, de mentenanţă la sol şi servicii tehnice, căutîndu-se încă investitori.

Marea Britanie - Remanierea Guvernului

Premierul Gordon Brown urmează să anunţe, azi, o serie de măsuri de remaniere a Guvernului, dar modificările operate în structura Executivului nu vor fi majore. Gordon Brown îl va prezenta pe înlocuitorul lui Ruth Kelly, fostul ministru al Transporturilor care a demisionat săptămîna trecută din raţiuni personale. Este puţin probabil ca premierul să opereze schimbări de amploare în condiţiile în care este preocupat în ultima perioadă de criza financiară. Lordul Jones, ministrul Comerţului, ar putea, de asemenea, fi schimbat din funcţie după ce acesta a sugerat prietenilor că nu intenţionează să rămînă în post, remarci aparent dezagreate de premier. Primele informaţii privind o eventuală remaniere a Executivului au fost vehiculate în cursul verii cînd o parte din aliaţii premierului i-au recomandat înlăturarea ministrului Finanţelor, Alistair Darling şi înlocuirea sa cu Ed Balls, actualul ministru al Educaţiei.



12