A expirat termenul de depunere a însemnelor electorale
Purtătorul de cuvînt al Biroul Electoral Central (BEC), Marian Muhuleţ, a anunţat că miercuri, la miezul nopţii, a expirat termenul pînă la care formaţiunile politice au putut să-şi înscrie însemnul electoral. Muhuleţ a precizat că, în cursul zilei de astăzi, BEC se va întruni în şedinţă pentru a valida şi pentru a aproba însemnele depuse. Conform calendarului de organizare a alegerilor parlamentare din noiembrie, aprobat la sfîrşitul lunii august de Executiv, cu cel puţin 60 zile înainte de data alegerilor, deci cel mai tîrziu la data de 1 octombrie, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale au putut stabili semnele electorale, care au fost comunicate BEC.
Prima candidatură la parlamentare respinsă de BEC
BEC a respins în şedinţa de ieri candidatura pentru funcţia de deputat a lui Emanuel Palea, candidatul Comunităţii \'”Bratstvo” a bulgarilor din România, la alegerile din noiembrie. În motivarea deciziei, postată pe site-ul instituţiei, se precizează că s-a luat această hotărîre întrucît comunitatea bulgară “Bratstsvo” nu este una din organizaţiile cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale care sînt reprezentate în Parlament, conform comunicărilor primite de la Guvernul României - Departamentul pentru relaţii interetnice, precum şi de la Parlament. Pe de altă parte, decizia a fost determinată şi de faptul că nu au fost îndeplinite prevederile Legii nr. 35/2008, art. 9, alin. 3, în sensul că organizaţia cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale nu a făcut dovada că a fost declarată de utilitate publică.
Solicitarea PNG-CD de a avea delegaţi la numărarea voturilor, respinsă
Partidele politice care nu au reprezentanţi în secţiile de votare nu vor avea dreptul nici la delegaţi la numărarea voturilor, a decis, ieri, BEC. Potrivit purtătorului de cuvînt al BEC, Marian Muhuleţ, biroul a luat această decizie aplicînd prevederile articolelor 43 şi 44 din Legea nr. 35/2008, care menţionează explicit persoanele care pot participa la numărarea voturilor. “BEC a răspuns negativ unei solicitări venite din partea PNG-CD, prin care se cerea adoptarea unei hotărîri prin care partidele politice care nu au reprezentanţi în secţiile de votare să aibă posibilitatea de a avea delegaţi doar la momentul numărării voturilor. Potrivit legii, această categorie nu intră în enumerarea făcută de legiuitor”, a declarat Marian Muhuleţ. Acesta a precizat că respingerea solicitării a fost determinată de prevederile Legii nr. 35/2008 care arată, la articolul 43, că, în afara membrilor birourilor electorale şi a candidaţilor, la toate operaţiunile din secţiile de votare, cît şi la toate operaţiunile efectuate de birourile electorale la toate nivelele pot asista observatori interni acreditaţi, reprezentanţi acreditaţi ai unor organizaţii străine, precum şi reprezentanţi acreditaţi ai presei scrise, radioului şi televiziunii, români şi străini. Acelaşi articol mai prevede că pot fi acreditaţi, ca observatori interni, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale care au ca obiect principal de activitate apărarea democraţiei şi a drepturilor omului, care sînt legal constituite cu cel puţin şase luni înainte de data desfăşurării alegerilor şi în ale căror organe de conducere nu se află niciun membru al vreunui partid politic sau organizaţie a cetăţenilor aparţinînd unei minorităţi naţionale. În articolul 44 din legea care reglementează alegerea membrilor Camerei Deputaţilor şi Senatului se mai arată că la toate operaţiunile care ţin de numărarea voturilor participă membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi pot asista candidaţii şi persoanele acreditate în condiţiile prezentului titlu.