Deputaţii au criticat legea votului uninominal, de Ziua democraţiei
Camera Deputaţilor a sărbătorit, ieri, timp de zece minute, Ziua democraţiei, prilej cu care mai mulţi deputaţi au criticat legea votului uninominal, spunînd că aceasta este „plină de greşeli şi nedemocratică”. Deputatul UDMR, Marton Arpad, a declarat, la rîndul său, că legea votului uninominal este “proastă şi nedemocratică” şi împiedică accesul tuturor cetăţenilor să candideze. El a precizat că, potrivit acestei legi, cetăţenii care nu au bani nu pot candida, ceea ce este neconstituţional, deşi Curtea Constituţională a decis că este o prevedere constituţională. El şi-a exprimat, totuşi, speranţa că, după alegerile desfăşurate pe baza acestei legi, va rezulta un Parlament care să menţină şi să întărească democraţia în România. Deputatul PC, Dragoş Dumitriu, a spus că Parlamentul a votat o lege a votului uninominal plină de greşeli, pe care mulţi ar dori să o schimbe. El a arătat că Parlamentul funcţionează ca o maşină de vot, lipsit de mijloace democratice, referindu-se în acest sens la moţiunile simple care nu au niciun efect asupra Guvernului.
Principele Radu nu mai este reprezentant special al Guvernului
Principele Radu al României a decis, cu acordul Regelui Mihai, încetarea exercitării poziţiei de reprezentant special al Guvernului, informează Biroul de presă al regelui. Conform sursei citate, principele Radu va derula, în continuare, proiectele începute în domeniile consolidării comunităţilor locale (“Oraşele României”), cooperării regionale (“Iniţiativa Europa Regiunilor”) şi diversificării legăturilor transatlantice (“Turneul Prieteniei”), în calitate de membru al familiei regale. Cu împuternicirea Regelui Mihai, Casă Regală subliniază caracterul neutru al demersurilor ei, aşezarea deasupra proiectelor politice şi susţinerea intereselor fundamentale, durabile, ale statului şi naţiunii române. Principele Radu adresează mulţumiri prim-miniştrilor şi membrilor Executivelor în timpul mandatelor cărora a putut exercita această demnitate. Premierul Călin Popescu Tăriceanu a semnat, ieri, decizia de eliberare din funcţia de consilier de stat şi reprezentant special al Guvernului a Principelui Radu al României şi a mulţumit acestuia pentru activitatea desfăşurată timp de peste şapte ani.
Sîrbu: PNŢCD va merge singur în alegerile parlamentare
Radu Sîrbu, ales preşedinte al PNŢCD la congresul din 24 august, a declarat, ieri, la Braşov, că partidul va merge singur în alegerile parlamentare, fără a forma vreo alianţă electorală. “Am depăşit termenul legal de înregistrare al unei alianţe politice, deci vom participa doar noi la alegeri. Congresul PNŢCD, care a avut loc în 24 august, a fost convocat din necesitatea de a contracara încercarea de scoatere a partidului în afara competiţiei electorale şi oferirea lui pe tavă PNL-ului. Alianţa imaginată de fosta conducere ar fi fost primul pas spre unificarea prin absorbţie cu acest partid”, a declarat Radu Sîrbu, într-o conferinţă de presă. Participarea PNŢCD la alegeri depinde însă de hotărîrea Tribunalului Bucureşti cu privire la înregistrarea hotărîrilor Congresului în Registrul Partidelor Politice, care va fi formulată în 26 septembrie. Sîrbu se teme însă că acest termen ar putea fi amînat din cauza unor intervenţii din fosta conducere a PNŢCD. În cazul în care va participa în campania electorală, preşedintele PNŢCD spune că nu va căuta vedete, ci va lansa drept candidaţi actualele vedete ale partidului, precum Vasile Lupu sau Ion Caramitru. În ceea ce priveşte propria candidatură, Sîrbu a spus că încă nu s-a decis dacă va candida sau nu..
PSD vrea spargerea Ministerului Economiei şi Finanţelor
Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, ieri, în cadrul unei dezbateri privind energia, că primul lucru pe care îl va face formaţiunea sa, dacă va prelua guvernarea, va consta în “spargerea” Ministerului Economiei şi Finanţelor: “Primul lucru pe care îl facem ca nou guvern va fi desfiinţarea Ministerului Economiei şi Finanţelor, care este un minister-mamut. Este inacceptabil ca politica energetică a României să fie făcută de AVAS, adică de cei care sînt chemaţi să vîndă activele statului. Spargem Ministerul Economiei şi Finanţelor şi vom crea un Minister al Energiei şi Resurselor”. Liderul PSD a mai arătat că “menirea istorică” a AVAS s-a încheiat, formaţiunea sa urmînd să creeze, în cazul în care va prelua guvernarea, o Agenţie Naţională a Activelor Statului, avînd la bază principiul conform căruia statul trebuie să rămînă activ în economie. Geoană s-a declarat un oponent convins al Fondului Proprietatea, el pledînd pentru reîntoarcerea activelor în patrimoniul statului, cel puţin în domeniul energetic. Liderul PSD a criticat, totodată, Cabintele Tăriceanu 1 şi 2, pentru faptul că au ratat şansa de a pune sectorul energetic într-o poziţie de avantaj faţă de vecinii bulgari.